Inbouwreservoir plaatsen

Waarom inbouwreservoir plaatsen? Steeds meer mensen kiezen ervoor, omdat het ziet er mooi uit in de badkamer en is gemakkelijk schoon te houden, omdat het vrij van de grond hangt. Tevens kunt u het inbouwreservoir hoger afstellen, waardoor het voor mindervalide eenvoudiger is om naar het toilet te gaan. Bekijk of u voldoende ruimte heeft om een wandtoilet te plaatsen. Aan weerszijde 20cm en aan de voorzijde minimaal 60cm. Hiermee kunt u tijdens het ontwerpen van de badkamer rekening houden.

Instructievideo inbouwreservoir plaatsen

U heeft de volgende materialen nodig;

  • inbouwreservoir (130 tot 230 Euro)
  • bedieningspaneel
  • wandcloset
  • isolatiemat
  • toiletzitting
  • sanitairkit
  • plaat multiplex 18mm of celbeton blokken 5cm of groene gipsplaat (om de ombouw te maken)

Stappenplan inbouwreservoir plaatsen

Allereerst plaats u het inbouwreservoir tegen de muur. Het reservoir maakt u aan de muur en vloer vast met schroeven/pluggen of keilbouten. Zorg hierbij dat het inbouwframe waterpas staat. Ook tijdens het installeren, blijft u tussentijds controleren of het inbouwreservoir waterpas is.

Bepaal de hoogte van het wandcloset. De standaard hoogte is 40cm en voor senioren circa 50cm. Als de vloer nog betegeld moet worden, moet u hiermee rekening houden om te voorkomen dat het wandcloset te laag hangt. Bevestig de afvoerbocht op het inbouwframe en sluit deze aan doormiddel van een excentrische manchet aan op de afvoerbuis (=rioolbuis). Daarna kunt u de watertoevoer aansluiten op het reservoir met behulp van de vlotterkraan. Als u dit heeft aangesloten, is het verstandig om het reservoir te testen. Vergeet hierbij niet om een emmer te plaatsen, want er komt 6 tot 9 liter water uit het reservoir.

Als het reservoir werkt, kunt u het draadeinde in het frame monteren. Op het draadeinde wordt het wandcloset geplaatst met behulp van de bijgeleverde bevestigingsmaterialen. De watertoevoer en waterafvoer worden bevestigd op het wandcloset. Gebruik hierbij geen lijm. Mocht het zeer stroef gaan, dan kunt u de rubbers insmeren met een klein beetje afwasmiddel. Nu kunt u nogmaals testen of alles goed functioneert.

Als alles werkt en waterdicht is, kan het closet eraf om de ombouw te maken. Hiervoor kunt u verschillende materialen gebruiken. Meest gebruikt zijn; celbeton blokken (5cm dik), watervast multiplex 18mm of vochtbestendige gipsplaten (=groene gipsplaten). De isolatiemat kan tevens worden gebruikt als mal om de uitsparingen af te tekenen voor de aan en afvoerleidingen. Daarnaast dient u een uitsparing voor het bedieningspaneel te maken.

Als de ombouw van het inbouwreservoir klaar is, kan het betegeld en gevoegd worden. Hierna kan het toilet worden afgemonteerd. U plaats de isolatiemat waarna het wandcloset op het inbouwreservoir wordt aangesloten. Draai de schroeven niet te vast aan, omdat u hiermee het wandcloset kunt beschadigen. Vast is vast. Het overtollige aan isolatiemat snijdt u weg met een stanleymesje. De rand tussen de tegels en het wandtoilet kan worden afgekit met schimmelvrije sanitairkit. Hierna kan de toiletzitting gemonteerd worden. Tot slot installeert u het bedieningspaneel van het inbouwreservoir en uw nieuwe toilet is klaar.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen