Toilet Plaatsen & WC Pot Vervangen

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u de toiletpot op de wc of badkamer kunt plaatsen of vervangen. Bij toilet plaatsen of vervangen, moet u eerst bepalen welk type toilet u nodig heeft. Tevens heeft u de volgende materialen nodig;

toilet plaatsen1

Een standaard WC Pot

TIP: Bekijk ook onze uitgebreide gids over alle verschillende WC types die beschikbaar zijn.

Stappenplan toilet / WC pot plaatsen

Koopmogelijkheden voor de WC Pot:

  • Bol.com WC Potten ( 350+ Resultaten, de bekende webshop met een giga assortiment )
  • Badkamer XXL WC Potten ( 50 Opties van hoge kwaliteit )
  • WC Potten ( Voornamelijk Goedkope / standaard opties )

Voordat u aan deze klus begint is het aan te raden om eerst even ons artikel te scannen met echt ‘alles’ over WC’s en WC Potten. Hier kunt u zien welk nieuw toilet ideaal is voor vervanging. De eerste stap, is het plaatsen van het nieuwe toilet om te kijken waar de gaten geboord moeten worden om de pot van te kunnen zetten. Bij een wc met onderuitgang, plaats u de afvoermanchet om de onderuitgang van het toilet, waarna het toilet op de afvoerbuis geplaatst kan worden. Hierdoor bent u verzekerd dat het toilet op de juiste plaats zit. Teken de gaten af, zodat de pot verwijderd kan worden om te gaan boren. Meestal heeft u hiervoor een 10mm steenboor nodig, maar kijk het voor de zekerheid na.

Boor eerst de gaten zodat de pluggen erin kunnen worden gedrukt. De WC pot kan vervolgens op zijn plaats worden gezet en kan het door middel van potschroeven vastgemaakt worden. Voordat de schroeven vast worden gedraaid, altijd met een waterpas controleren of de wc waterpas staat. Is dit niet het geval, kunt u door middel van een stukje hout de pot alsnog waterpas zetten. Nu kunt u de potschroeven vast aandraaien. Vast is vast, want de kans bestaat dat de WC pot breekt als de schroeven te vast worden aangedraaid. Wij raden het daarom aan, om dit met de hand te doen in plaats van een accuschroef boormachine.

Tot slot kan de wc aan de onderkant worden afgekit met schimmelvrij sanitair-kit en de toiletzitting gemonteerd worden.

WC Reservoir kopen & plaatsen

  • Bol.com WC Reservoirs
  • Badkamer XXL Reservoirs (Een specialistische verkoper is aan te raden voor deze aankoop )
toilet plaasten 2

WC Reservoir

Plaats het reservoir 20cm boven het toilet tegen de muur. Houdt het reservoir tegen de muur en controleer met de waterpas of het reservoir recht hangt. Teken de bevestigingsgaten af en boor met een steenboor de gaten. Steek de pluggen erin en hang het reservoir op. Tussentijds blijven controleren met de waterpas of alles recht hangt. Hierna kunt u de valpijp op maat maken met een ijzerzaag. Zorg ervoor dat u het niet te kort afzaagt. Is de valpijp op maat, dan plaats u de valpijpsok in de WC en steekt u de valpijp erin. Hierna kan de valpijp aan het reservoir worden vastgemaakt. Gebruik hierbij geen lijm, de verbindingen zijn sterk genoeg. Wat wel handig is, om afwasmiddel bij de hand te hebben, mochten de rubbers moeilijk in elkaar gaan. U smeert het oppervlakte dan in met een klein beetje afwasmiddel.

Tot slot monteert u de vlotterkraan. Hierbij kunt u kiezen aan welke kant de watertoevoer het reservoir binnenkomt. Het enige dat u vervolgens nog moet doen is het installeren van het hoekstopkraantje. Het hoekstopkraantje moet bevestigd worden aan het reservoir op de waterleiding.  Deze verbinding is het aan te raden om teflontape te gebruiken om het waterdicht te maken. Door het water open te draaien, kunt u controleren of alles werkt en waterdicht is.

Verder klussen aan de WC: Een WC Bril kopen & toevoegen?

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen