Toilet plaatsen

toilet plaatsen1In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u de toiletpot op de wc of badkamer kunt plaatsen/vervangen. Bij toilet plaatsen of vervangen, moet u eerst bepalen welk type toilet u nodig heeft. Tevens heeft u de volgende materialen nodig;
– nieuwe toiletpot
– potschroeven met afwerkdopjes
– afvoermanchet (centrisch of excentrisch)
toiletzitting
– toiletreservoir
– hoekstopkraan

Stappenplan toilet plaatsen

De eerste stap, is het plaatsen van het nieuwe toilet om te kijken waar de gaten geboord moeten worden om de pot van te kunnen zetten. Bij een wc met onderuitgang, plaats u de afvoermanchet om de onderuitgang van het toilet, waarna het toilet op de afvoerbuis geplaatst kan worden. Hierdoor bent u verzekerd dat het toilet op de juiste plaats zit. Teken de gaten af, zodat de pot verwijderd kan worden om te gaan boren. Meestal heeft u hiervoor een 10mm steenboor nodig, maar kijk het voor de zekerheid na.

Na de gaten zijn geboord, kunnen de pluggen erin worden gedrukt. Hierna kan de toiletpot op zijn plaats worden gezet en kan het doormiddel van potschroeven vastgemaakt worden. Voordat de schroeven vast worden gedraaid, altijd met een waterpas controleren of de wc waterpas staat. Is dit niet het geval, kunt u doormiddel van een stukje hout de pot alsnog waterpas zetten. Nu kunt u de potschroeven vast aandraaien. Vast is vast, want de kans bestaat dat de toiletpot breekt als de schroeven te vast worden aangedraaid. Wij raden het daarom aan, om dit met de hand te doen in plaats van een accuschroef boormachine.

Tot slot kan de wc aan de onderkant worden afgekit met schimmelvrij sanitairkit en de toiletzitting gemonteerd worden.Reservoir plaatsen

toilet plaasten 2Plaats het reservoir 20cm boven het toilet tegen de muur. Houdt het reservoir tegen de muur en controleer met de waterpas of het reservoir recht hangt. Teken de bevestigingsgaten af en boor met een steenboor de gaten. Steek de pluggen erin en hang het reservoir op. Tussentijds blijven controleren met de waterpas of alles recht hangt. Hierna kunt u de valpijp op maat maken met een ijzerzaag. Zorg ervoor dat u het niet te kort afzaagt. Is de valpijp op maat, dan plaats u de valpijpsok in het toilet en steekt u de valpijp erin. Hierna kan de valpijp aan het reservoir worden vastgemaakt. Gebruik hierbij geen lijm, de verbindingen zijn sterk genoeg. Wat wel handig is, om afwasmiddel bij de hand te hebben, mochten de rubbers moeilijk in elkaar gaan. U smeert het oppervlakte dan in met een klein beetje afwasmiddel.

Tot slot monteert u de vlotterkraan. Hierbij kunt u kiezen aan welke kant de watertoevoer het reservoir binnenkomt. Op de waterleiding installeert u de het hoekstopkraantje dat aan het reservoir wordt bevestigd. Bij deze verbinding dient u teflontape te gebruiken om het waterdicht te maken. Door het water open te draaien, kunt u controleren of alles werkt en waterdicht is.