Wastafel plaatsen

wastafelplaatsen

Een nieuwe wastafel kan uw badkamer een compleet ander uiterlijk geven. Heeft u een wastafel die u niet mooi vindt, die oud is of die gebreken vertoont? Dan kunt u geld besparen door deze zelf te vervangen. Het onderstaande stappenplan loodst u hier probleemloos doorheen.

In deze kluswijzer wordt beschreven hoe een wastafel plaatsen. Het monteren van een wastafel in de badkamer is een klus die iedere doe-het-zelver kan. U heeft de volgende materialen nodig;

Hoogte wastafel

De hoogte van een wastafel is standaard 90cm, gemeten vanaf de bovenkant van de wastafel. Mocht de vloer nog betegeld worden, dan dient u rekening te houden met het feit dat de vloer nog hoger wordt. Afhankelijk van de dikte van de vloertegel, telt u bijvoorbeeld 1,5cm bij de standaard wastafel hoogte van 90cm op.

Stappenplan wastafel plaatsen

U houdt de wastafel tegen de muur op de gewenste hoogte, waarna u de gaten voor het bevestigen kunt aftekenen op de wand. Zorg er wel voor dat de gaten waterpas zijn. Wanneer de muur is betegeld, is het aan te raden om er schilderstape op te plakken. De boor zal dan minder snel wegschieten tijdens het boren van de gaten. In plaats van tape kunt u, voor het wegschieten van de boor, ook een klein puntje slaan in de tegel met behulp van een schroevendraaier.

Voordat u de wastafel aan de wand plaatst, monteert u de kraan en het bovenste gedeelte van de sifon aan de wastafel. U kunt er nu nog gemakkelijk bij en bespaart zo een hoop tijd. Hierna kan de wastafel tegen de wand worden geplaatst. Vast is vast, want als u de wastafel te hard vastdraait, dan bestaat de kans dat de wastafel beschadigd. De kraan kan worden aangesloten op de watertoevoerleidingen met behulp van flexibele slangen. Hierna kan de sifon op de waterafvoer worden bevestigd.

Tot slot kit u de naad tussen de wand en de wastafel af met schimmelvrije sanitairkit. Laat de kit volgens de aangegeven productomschrijving drogen, voordat de wastafel in gebruik wordt genomen.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u het één en ander moeten aanschaffen. De onderstaande tabel vertelt u exact wat u nodig heeft en hoeveel deze materialen en gereedschappen gemiddeld kosten.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Wastafel €100 Boormachine €100
Afvoerpijp €8 IJzerzaag €15
Sifon €9 Hamer €10
Mengkraan €90 Rolmaat €10
Wastafelrozetten €10 per stuk Kitpistool €10
Wateraansluitslangen €25 per 10 meter Steeksleutel €10 per set
PVC lijm €10 per 250 ml Steenboor €8
Bouten €1 per stuk Potlood €1
Pluggen en schroeven €4 per 15 Waterpas €20

Tip: koop liever te veel in dan te weinig. Zo heeft u altijd genoeg materialen. U kunt dichte verpakkingen binnen 30 dagen gewoon terugbrengen, mits u het bonnetje heeft bewaard.

Stap 1: de oude wastafel verwijderen

Het eerste wat u doet is de wateraanvoer afsluiten. Dit doet u bij de hoofdkraan. Vervolgens draait u de kraan in de badkamer open totdat er geen water meer uitkomt en de leidingen leeg zijn. Nu kunt u de oude wastafel verwijderen.

  1. Zaag de leidingen door of draai de knelfittingen van de kraan los.
  2. Verwijder de sifon.
  3. Zoek de ophangbouten en schroef deze los.
  4. Verwijder de wastafel voorzichtig van de muur. Pas op, want deze kan zwaar en glad zijn.

Tip: markeer de leiding voor warm water met een stukje tape. Dan kunt u later de kraan gemakkelijker aansluiten.

Stap 2: opmeten en aftekenen

Bepaal waar u wilt dat de nieuwe wastafel komt te hangen. Nu meet de afstand tussen de twee ophanggaten van de nieuwe wastafel op en zet u een verticale lijn op de muur waar het midden van de wastafel moet komen. Teken hier een horizontale lijn doorheen. Zorg ervoor dat deze waterpas is. Meet de afstand tussen de ophanggaten van de wastafel op en zet deze op de horizontale lijn. Nu weet u waar u de ophanggaten moet gaan boren.

Tip: de plaatsing van de wastafel is uiteraard persoonlijk. Het is wel belangrijk dat u er rekening mee houdt dat er voor de wastafel 60 centimeter ruimte beschikbaar is om te staan. Aan de zijkanten van de wastafel laat u het beste 15 centimeter vrij. Voor een gemiddelde volwassene is een hoogte van tussen de 80 en de 90 centimeter dan ideaal.

Stap 3: gaten boren en bouten plaatsen

U kunt nu rustig de gaten in de muur boren op de plek waar de ophangpunten van de wastafel moeten komen. In elk gat brengt u een plug aan en hierin schroeft u de pluggen. Zorg dat deze goed vastzitten door een steeksleutel te gebruiken.

Tip: als u moet boren in tegels, dan kunnen deze glad zijn en kan de boor gemakkelijk wegglijden. Breng daarom eerst een deukje aan in de tegel met een hamer op de plaats waar u moet boren. Zo zal dit aanzienlijk makkelijker worden.

Stap 4: de wastafel ophangen

Nu hangt u de wastafel voorzichtig aan de moeren vast. U plaatst een kunststof revet over de moeren heen nadat u de wastafel heeft geplaatst en daar schroeft u de bouten overheen. Zo kunt u de wastafel beschermen tegen krassen van de bouten. Met een steeksleutel schroeft u de bouten stevig vast. Controleer of de wastafel waterpas is.

Stap 5: plaats de kraan

Nu kunt u de kraan bevestigen op de wastafel. Hiervoor kunt u de gebruiksaanwijzing van uw kraan raadplegen, want geen kraan is hetzelfde. Waarschijnlijk wordt dit gedaan met bijgeleverde moeren en bouten. Als u geen kraandoorvoer ziet op de wastafel, dan is deze waarschijnlijk afgedekt met een laagje porselein. Dit vliesje tikt u gemakkelijk door via de onderkant van de wastafel.

Stap 6: de aansluitleidingen plaatsen

Uw kraan heeft als het goed is twee aansluitleidingen. De linker is voor warm water en de rechter is voor koud water. Deze aansluitleidingen moeten worden aangesloten op de aanvoer via flexibele aansluitslangen. Ze zijn vaak met knelfittingen erg gemakkelijk te monteren. Wees voorzichtig met de aansluitleidingen van de kraan, want deze mogen niet knikken.

Stap 7: de leidingen en de sifon plaatsen

De afvoerpijp maakt u op maat en dat kunt u doen met een ijzerzaag. Het ene einde van de afvoerpijp gaat naar de hoofdafvoer en aan het andere einde bevestigt u de sifon. Deze sifon kunt u vervolgens aan de onderkant van de wastafel aansluiten. Ook hier worden tegenwoordig erg simpele technieken voor aangeleverd.

Stap 8: afkitten

Als laatste kit u de randen tussen de wasbak en de tegels dicht met siliconenkit. Eventueel doet u dit ook rondom de kraan. Als deze kit volledig droog is (meestal is dat na 24 uur) kunt u uw nieuwe wastafel in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Zit u eraan te denken om toch een loodgieter in te schakelen voor deze klus? Dan bent u niet de enige. Via onze vergelijkingstool vraagt u snel offertes op bij verschillende specialisten uit uw omgeving. Zo vindt u gegarandeerd de laagste prijs en de meest vakkundige loodgieter.

Wastafel laten plaatsen? Vergelijk loodgieters!

Lukt het u niet en heeft u hulp nodig van een deskundige loodgieter om uw wastafel te laten plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgieters in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen