Muren / wanden

Muren / wanden

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven (met instructie videos!!) hoe u zelf bijvoorbeeld de muur kunt behangen (behang verwijderen), stukadoren of betegelen. Tevens wordt uitleg gegeven hoe u zelf een nieuwe wand van bijvoorbeeld glazenbouwstenen (badkamer), gipsplaten, gipsblokken of metal stud maakt, om een ruimte op te delen, zoals vaak aan de orde is op de zolderverdieping.

Vooraf is het belangrijk om te weten waar u op moet letten bij het maken van een scheidingswand. Hoe wilt u de wand plaatsen en voor welk doel dient de wand/muur. Want als u de muren/wanden gaat isoleren, welke isolatie heeft u dan nodig. Wilt u de muren en wanden isoleren tegen geluid of koud? Dit heeft namelijk invloed op de soort isolatie en het gebruik van materialen. Metal stuud wanden zijn namelijk zeer geschikt om een ruimte op te delen waarbij de wanden geluidsdicht dienen te zijn. Wanneer u een wand plaats met houten latten, dan kan deze wand ook een dragende functie vervullen voor het dak. Hierover dient u wel altijd een bouwkundige te raadplegen die de situatie ter plaatsen kan beoordelen over het dragende vermogen van een dergelijke wand en of deze voldoende is voor de woning.

Tot slot komt het betegelen van een muur, metselen van een muur, het voegen van een muur of wand en het brandwerend maken van wanden aan bod. Mocht u nog informatie missen of opmerkingen hebben, vernemen wij dat graag van u.