Badkamer Tegelen & Betegelen

Een badkamer wand betegelen is niet moeilijk en kan iedere doe-het-zelver. Wel zijn er een aantal punten waar u rekening mee dient te houden, om te komen tot het gewenste eindresultaat. In deze kluswijzer staat beschreven hoe u een badkamer kunt betegelen en waar u op moet letten.

Het kopen van badkamer tegels

Let bij de aanschaf van wandtegels op het productienummer dat staat vermeld op de verpakking. De badkamer tegels worden op verschillende dagen geproduceerd en iedere dag heeft zijn eigen productienummer. Wanneer u wandtegels koopt die zijn gemaakt op verschillende dagen, loopt u de kans dat er onderling kleine kleurverschillen zijn. Om dit te voorkomen, raden wij u aan om ervoor te zorgen dat de wandtegels hetzelfde productienummer hebben.

Er zijn ook bepaalde webshops die gespecialiseerd zijn in het verkopen van badkamertegels. Van deze shops kan je in ieder geval leren dat wandtegels vanaf € 10,- per m2 aan te schaffen zijn.

Hoeveel wandtegels heeft u nodig in Badkamer

Het uitrekenen van het aantal wandtegels dat u nodig heeft is vrij eenvoudig. Wel is het aan te raden om de onderstaande minimale hoogte per ruimte aan te houden.

  •  Badkamer; minimaal 160cm hoog

Voor andere ruimtes zit dit als volgt:

  •  Keuken; minimaal 120cm hoog
  •  Toilet; minimaal 120cm hoog
  • Douchecabine; minimaal 180cm hoog

Voor het aantal vierkante meter wandtegel;
Hoogte x lengte x 5%(snijverlies) = aantal m2

Het is aan te raden om één vierkante meter extra te kopen. Dit kan u nodig hebben wanneer er een wandtegel(s) vervangen moet worden. Op de verpakking van badkamer tegels staat meestal aangegeven hoeveel vierkante meter er in de verpakking zit. Dit maakt het uitrekenen van het aantal pakken een stuk eenvoudiger.

Gereedschap voor Badkamer Betegelen

Met goed gereedschap maakt u het zichzelf een stuk makkelijker. Zorg voor het snijden van wandtegels voor een goede tegelsnijder. Dit scheelt u namelijk een hoop tegels, die anders kapot gaan, wat natuurlijk zonde is. Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van gereedschappen die u tijdens het betegelen van een badkamerwand nodig heeft;

  • Lijmkam (om lijm aan te brengen)
  • Tegeltang (om uitsparingen in tegels te knippen)
  • Mixer (om tegellijm aan te maken)
  • Stellatten, met spijker of schroeven&pluggen (om de stellat tegen de muur te bevestigen)
  • Spons (voor het voegen)
  • Voegrubber (voor het voegen)
  • Koord (om een lijn te spannen)
  • Tegelsnijder (om passtukken te maken)
  • Waterpas (om de stellat horizontaal te plaatsen)
  • Tegelkruisjes (om tussen de tegels te plaatsen)
  • Emmers (om de tegellijm aan te maken)
  • IJzerzaag (om het hoekprofiel om maat te maken)

Om te weten welke lijmkam en tegelkruisjes u het beste kunt gebruiken, staat hieronder een overzicht met wandtegel maten en de daarbij behorende voegbreedte en tanddiepte van de lijmkam;

  • 0-5cm tegelbreedte, 2mm voegbreedte, 4-6mm tanddiepte lijmkam
  • 6-10cm tegelbreedte, 2mm voegbreedte, 4-6mm tanddiepte lijmkam
  • 11-20cm tegelbreedte, 2-3mm voegbreedte, 8-10mm tanddiepte lijmkam
  • >20cm tegelbreedte, 3-8mm voegbreedte, 10-12mm tanddiepte lijmkam

Tegenwoordig is het de trend om in de badkamer grote wandtegels te plaatsen. Vaak is dit type wandtegel gekalibreerd. Dit houdt in dat de randen van de wandtegel gezaagd zijn. Bij gekalibreerde tegels wil men vaak een zo klein mogelijke voeg. Hiervoor worden dan ook geen tegelkruisjes gebruikt (een te grote voeg), maar spijkers. Wat wel belangrijk is bij gekalibreerde tegels, is dat de wand helemaal waterpas is. Omdat de tegels van zeer groot formaat zijn, kunt u onregelmatigheden niet opvangen tijdens het betegelen van de wand. Hierdoor zult u elke oneffenheid van de muur terug zien in het tegelwerk.

Materiaal bij het badkamer betegelen

Het is aan te bevelen om eerder teveel dan te weinig materiaal in huis te hebben. Er is niets vervelender dan tijdens het betegelen van wanden te moeten stoppen, omdat u bijvoorbeeld geen tegellijm meer heeft. Daarnaast kunt u bij de meeste bouwmarkten, binnen 30 dagen met de kassabon, het teveel gehaalde materiaal terug brengen. Hieronder hebben wij een boodschappenlijstje gemaakt, met de materialen die u nodig heeft bij wand betegelen. Houd zelf wel rekening met hoeveel wandtegels, tegellijm en voegmiddel u nodig heeft per vierkante meter.

Ondergrond bij badkamer betegelen

Voor het betegelen van een wand is de ondergrond erg belangrijk. Zeker met de nieuwe trend van grote tegels, is het van groot belang dat de ondergrond (=muur) recht is. Wanneer de muur niet waterpas is, zult u dit terug zien in de betegelde wand. Zorg er dus voor dat deze waterpas is. Daarnaast dient de ondergrond stof- en vetvrij te zijn. Het stof kunt u verwijderen met een stoffer (=borstel) en daarna maakt u met een doek met daarop schoonmaakmiddel de wand vetvrij. Mocht de wand erg vettig zijn, dan is het aan te raden ammoniak te gebruiken.

Grote scheuren en gaten opvullen met een vulmiddel. Daarnaast loszittende delen verwijderen. Wanneer u te maken heeft met een sterk zuigende ondergrond, zult u de muur moeten voorbehandelen met een geschikte primer of voorstrijk. De primer of voorstrijk, zorgt ervoor dat de zuigende werking verdwijnt en dat de wandtegels stevig blijven zitten.

Tegellijm

Voor natuursteen (bijvoorbeeld marmer) moet u altijd informeren welk type tegellijm u hiervoor kunt gebruiken. Deze kan namelijk afwijken van de normale tegellijmen.

Tegels snijden

Tegels kunt u het beste op maat maken met een tegelsnijder. Bij de meeste tegelzaken en bouwmarkten kunt u een tegelsnijder huren. Met een tegelsnijder maakt u eerst een zichtbare lijn in het glazuur(de harde laag) van de tegel. Hierna kunt u de tegel in één beweging in tweeën breken.

Stappenplan badkamer betegelen

De eerste stap is het uitzetten van de wandtegels. U legt de tegels uit, om te kijken hoe u het beste uitkomt. Als u heeft bepaald hoe de tegels komen, plaats u een horizontale stellat waterpas op de wand waarop de eerste rij tegels worden gelijmd. Het is van belang dat de eerste rij waterpas is, omdat dit de basis van het tegelwerk. U lijmt de wand horizontaal in met tegellijm, door gebruik te maken van de juiste lijmkam. De wandtegels die in de hoek komen, moeten 0,5cm voeg vanuit de muur hebben. Deze voeg wordt straks gekit als het tegelwerk klaar is. Tussen de tegels plaatst u tegelkruisjes, zodat de afstand tussen iedere wandtegel gelijk is. De tegelkruisjes wel diep in de lijm drukken, zodat er voldoende ruimte overblijft om straks te voegen. De tegelkruisjes blijven namelijk zitten. Hierna kunt u de volgende wandtegel plaatsen.

Voor een buitenhoek kunt u een hoekprofiel gebruiken. Hoekprofielen zijn er in verschillende kleuren verkrijgbaar en zijn er in de uitvoering metaal en kunststof. U maakt het hoekprofiel op maat, waarna u deze in de tegellijm drukt. Hierna kunnen de tegels tegen het hoekprofiel geplaatst worden en heeft u een mooi afwerking.

Als de wand is betegeld, maakt u met een schroevendraaier de voegen schoon. Door de voegen schoon te maken, heeft u straks geen problemen met het voegen van de wand.

Wandtegels voegen

Nadat de tegels 24 uur hebben gedroogd, kunt u beginnen met voegen. Voegmiddel koopt u in poedervorm en moet u aanmaken met water. Lees op de verpakking hoeveel water u moet toevoegen aan het voegmiddel. Eerst giet u circa ¾ van de totale hoeveelheid water die u nodig heeft in de bak, waarna het voegmiddel erbij komt. Mix dit geheel goed door elkaar, waarna het restant, ¼ van de totale hoeveelheid water erbij kan. Zorg ervoor dat er geen klonten in het voegsel zitten.

Het voegsel is klaar, waarna een start gemaakt kan worden met het voegen van de wandtegels. Breng het voegsel met behulp van een voegrubber aan op de wand. Met een diagonale beweging, wordt het voegmiddel in de voegen gewreven. Nadat u de hele tegelwand heeft voorzien van voegsel, gaat u met een natte spons over de wandtegels. Het teveel aan voegsel haalt u weg met de natte spons. De spons tussendoor wel regelmatig schoonmaken. Blijf hiermee mee doorgaan, totdat er een strakke voeg is ontstaan. De waas die op de wandtegels achterblijft, verwijdert u met een doek als de voeg droog is. De droogtijd van het voegmiddel staat vermeld op de verpakking.

Instructievideo badkamer wand betegelen:

Badkamer kitten

Wandtegels die aansluiten op een douchebak, bad of keukenblad, dien u af te kitten. Hiervoor maakt u gebruik van schimmelvrije sanitairkit. U plakt beide zijde af met tape en maakt het oppervlak vetvrij met behulp van ammonia. Hierna brengt u de kit aan over de gehele lengte. Spuit de kit in met een oplossing van water met een klein scheutje afwasmiddel (in een plantenspuit) waarna u de kitlaag glad afwerkt met behulp van uw vinger of een kitlepel. De overtollige kit wordt hierdoor ook meteen verwijderd. Laat de kitlaag vervolgens drogen zoals op de verpakking staat aangegeven. Leest u hier meer over badkamer afkitten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen