Kraan Vervangen & Aansluiten

Waarschijnlijk is de situatie als volgt: U heeft een lekkende kraan of een kraan die aan vervanging toe is. Dus u wilt de oude kraan verwijderen (of heeft dat al gedaan) en wilt de nieuwe kraan aanschaffen en/of aansluiten / installeren. Deze kluswijzer gaat u hierbij helpen. Allereerst gaan we vaststellen wat voor kraan de ideale vervanging is. En vervolgens leggen we per kraan uit hoe u de kraan kunt vervangen.

De verschillende kranen

De kranen die beschikbaar zijn voor vervanging: Inspiratie, oplossingen, details en aankoopmogelijkheden. Als u klikt op de link onder de kraan met ‘kraan vervangen’ dan komt u automatisch bij de klusgids terecht die u verder helpt.

Kranen die we hier niet in detail behandelen zijn de bidetkraan ( veelal gelijk aan een toiletkraan), radiatorkranen (gelukkig zijn deze universeel, dus is alles vrij eenvoudig) en de hoekstopkraan. (De hoekstopkraan is een kraan die u onder de wastafel kunt plaatsen om eenvoudig / tijdelijk de wastafel te kunnen afsluiten)

Voordat we kunnen beginnen aan hoe u de kraan moet vervangen, begint net als met de reparatie van een kraan, wat voor binnenwerk heeft de kraan?

Wilt u een kraan met kraanleertje of een keramische kraan?

Een kraan heeft een binnenwerk, dat voor zorgt dat u zelf kunt bepalen hoe groot de waterstraal is. Er zijn 2 soorten binnenwerken; keramische schijven of een kraanleertje. Bij een kraanleertje zit er aan de onderkant van het binnenwerk een rubberringetje (=kraanleertje genoemd) dat na een bepaalde periode vervangen dient te worden. Is de kraan voorzien van keramische schijven, dan dienen de schijven na een bepaalde periode schoongemaakt te worden. Meer informatie hierover vindt u onder kraan repareren.

Het verschil in het binnenwerk van de kraan, merkt u als u de kraan open of dicht draait. Bij een keramisch binnenwerk, hoeft u weinig tot geen kracht te zetten en is de draai afstand tussen open en dicht klein. Bij een kraan waarin een kraanleertje zit, moet u vaak kracht zetten om de kraan open/dicht te draaien. De afstand tussen volledig open en dicht, is ook een stuk groter. De meeste nieuwe kranen worden gemaakt met een keramisch binnenwerk, omdat dat gebruiksvriendelijker is. Nu u de verschillen tussen deze twee varianten snapt kunnen we verder met stap 2.

De Kraan Vervangen / Aansluiten  ( per kraansoort )

Toiletkraan / WC Kraan vervangen

kraan1

Standaard WC Kraan

In de meeste toiletruimtes is een klein fonteintje aanwezig om op de WC / het toilet de handen te wassen. De toiletkraan is gemakkelijk te monteren. In de doos van de toiletkraan worden de materialen voor het monteren bijgeleverd. De toiletkraan wordt meestal met behulp van een grote ring aan de onderkant van het fonteintje vastgemaakt. Omdat uit een toiletkraan alleen koud water komt, wordt er maar 1 flexibele slang bijgeleverd met 12mm knelkoppeling. U plaatst de koppeling over de 12mm koperen buis en draait de knelkoppeling stevig vast. Wanneer u de knelkoppeling moet monteren op een wicu buis (zachte koperen buis), vergeet dan niet een steunhuls te plaatsen in de wicu buis. Doet u dit niet, is de kans op lekkage erg groot. Vergeet niet om de hoofdkraan dicht te draaien voordat u de toiletkraan aansluit op de waterleiding. Het is verstandig om de leidingen waarop de kraan wordt aangesloten goed door te spoelen, zodat al het vuil uit de waterleidingen is verdwenen.

Wilt u op uw toilet zowel warm als koud water hebben, let hier dan op bij de aanschaf van een toiletkraan. De meeste kranen hebben maar 1 aansluiting voor water en niet zoals een keukenkraan 2 aansluitingen (warm en koud water toevoer). Tevens is er een duidelijke handleiding aanwezig, die u stap voor stap verder helpt.

Wilt u zeker een goede kraan aanschaffen voor deze klus, bekijk dan een overzicht van de 10 best beoordeelde fonteinkranen.

De Wastafelkraan vervangen

kraan2

Standaard Wastafel Kraan

Een wastafelkraan vindt u logischerwijs meestal in de badkamer op de wastafel. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen waardoor u er altijd een vind die bij u past. Wel is het zo dat de wastafelkranen die u vindt in de bouwmarkten, meestal de hardlopers zijn. Wilt u een exclusieve wastafelkraan, ga dan eens naar de badkamerspecialist, want er is veel meer te krijgen dan u denkt. Uit een wastafelkraan komt zowel warm als koud water, waardoor er 2 flexibele slangen worden bijgeleverd. Let goed op bij het aansluiten van het water, dat de koud- en warm water toevoer aan de juiste kant van de kraan zitten. Het aansluiten van de wastafelkraan gaat voor de rest hetzelfde in zijn werk, als bij een toiletkraan. Een populaire variant van de wastafelkraan op dit moment is de fonteinkraan.

Hier een overzicht van de 10 best verkochte wastafelkranen bij Bol.com

De Keukenkraan vervangen

kraan3

Standaard Keuken Kraan

De keukenkraan en wastafelkraan lijken erg veel op elkaar. Het grote verschil is dat een keukenkraan qua uitvoering (formaat) groter is en een hogere uitloop heeft. Het monteren van een keukenkraan gaat op dezelfde manier als bij de wastafelkraan. Wel een tip bij de aanschaf van een keukenkraan is, om te kijken of er een emmer onder kan. Veel mensen willen daarom in de keuken een kraan hebben met een hoge uitloop. Voor sommige keukenkranen (merken kranen) zijn andere uitlopen verkrijgbaar, om dit alsnog mogelijk te maken bij een bestaande keukenkraan.

De Douchekraan vervangen (+ bad)

kraan4

Standaard Douchekraan

De douchekraan wordt met S-koppelingen gemonteerd op de muurplaat in de douche. Houdt bij de aanschaf van een douchekraan rekening met de hart-op-hart afstand van de muurplaat. In oude huizen komt u nog weleens een hart-op-hart afstand tegen van 12cm. Tegenwoordig is de standaard maat 15cm. Moet u zelf nog een muurplaat plaatsen, kies dan voor 15cm. Het grote voordeel hiervan is, dat de keuze van douchekranen veel groter is. Niet iedere douchekraan is namelijk in de uitvoering van hart-op-hart afstand 12cm te verkrijgen.

Draai de hoofdkraan dicht. Tape de S-koppelingen aan beide zijde in met teflontape en draai de S-koppelingen in de muurplaat. Controleer met behulp van een waterpas of het uiteinde van de koppelingen met elkaar recht zijn. Als dit is gebeurd, plaatst u de kraanrozetten op de S-koppelingen en vervolgens kunt u de douche kraan monteren. Vergeet hierbij niet, om de pakkingring te plaatsen, anders bestaat de kans dat het alsnog gaat lekken. Om beschadigen te voorkomen, is het raadzaam een tang te gebruiken zonder tandjes of een doek tussen de tang en de douchekraan als bescherming te houden. Is dit alles gedaan, draai dan de hoofdkraan weer open De en controleer of alles waterdicht is.

Badkraan installeren / monteren

kraan5

Standaard Badkraan

De bad kraan monteren is hetzelfde als de bovenstaande douchekraan. De badkraan is alleen verkrijgbaar in een hart-op-hart afstand van 15cm. Is dit niet het geval? Dan moet je met een S-koppeling werken. Vergeet bij het installeren van een badkraan ook niet extra te letten op het voorkomen van een lekkage, omdat het op de badkamer vaak vochtig is. Dit kan door goed gebruik te maken van elastische kit. ( achter het rozet en bij de verbindingen met de muur. )

Wasmachinekraan monteren / installeren

Standaard Wasmachinekraan

Standaard Wasmachine Kraan

Allereerst moet u even een wasmachinekraan in huis halen, dat is vrij eenvoudig & goedkoop online bij de Bol. Begint met het afsluiten van de hoofdkraan, nadat dit gedaan is kunt u door het opendraaien van een willekeurige kraan de druk van de waterleiding afhalen. Vervolgens draait u de kapotte wasmachine kraan los. ( Dit doet u door linksom te draaien) Verwijder vervolgens de oude tape en maak alles even goed schoon / ontvet alles. Als dit gedaan is moet u het schroefdraad van de nieuwe kraan met teflontape omwikkelen en trek dit vervolgens goed strak. Hierna kunt u de nieuwe wasmachinekraan alweer goed vastdraaien. Zorg ervoor dat de kraan goed vastzit maar ga niet tot het uiterste. Als alles weer goed vastzit kunt u de hoofdkraan weer openen.

Algemene instructievideo kraan installeren / monteren:

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

4 Klusreacties

Reactie plaatsen