Kraan monteren

Er zijn verschillende kranen verkrijgbaar. De verschillende kranen zoals toiletkraan, wastafelkraan, keukenkraan, badkraan en douchekraan worden hieronder verder behandeld. Kraan monteren is per kraan type vermeldt hieronder.

Kraanleertje of keramisch binnenwerk

Een kraan heeft een binnenwerk, dat voor zorgt dat u zelf kunt bepalen hoe groot de waterstraal is. Er zijn 2 soorten binnenwerken; keramische schijven of een kraanleertje. Bij een kraanleertje zit er aan de onderkant van het binnenwerk een rubberringetje (=kraanleertje genoemd) dat na een bepaalde periode vervangen dient te worden. Is de kraan voorzien van keramische schijven, dan dienen de schijven na een bepaalde periode schoongemaakt te worden. Meer informatie hierover vindt u onder kraan repareren.

Het verschil in het binnenwerk van de kraan, merkt u als u de kraan open of dicht draait. Bij een keramisch binnenwerk, hoeft u weinig tot geen kracht te zetten en is de draai afstand tussen open en dicht klein. Bij een kraan waarin een kraanleertje zit, moet u vaak kracht zetten om de kraan open/dicht te draaien. De afstand tussen volledig open en dicht, is ook een stuk groter. De meeste nieuwe kranen worden gemaakt met een keramisch binnenwerk, omdat dat gebruiksvriendelijker is.

Instructievideo kraan monteren

Toiletkraan

kraan1In de meeste toiletruimtes is een klein fonteintje aanwezig om na de boodschap de handen te wassen. De toiletkraan is gemakkelijk te monteren. In de doos van de toiletkraan worden de materialen voor het monteren bijgeleverd. De toiletkraan wordt meestal met behulp van een grote ring aan de onderkant van het fonteintje vastgemaakt. Omdat uit een toiletkraan alleen koud water komt, wordt er maar 1 flexibele slang bijgeleverd met 12mm knelkoppeling. U plaatst de koppeling over de 12mm koperen buis en draait de knelkoppeling stevig vast. Wanneer u de knelkoppeling moet monteren op een wicu buis (zachte koperen buis), vergeet dan niet een steunhuls te plaatsen in de wicu buis. Doet u dit niet, is de kans op lekkage erg groot. Vergeet niet om de hoofdkraan dicht te draaien voordat u de toiletkraan aansluit op de waterleiding. Het is verstandig om de leidingen waarop de kraan wordt aangesloten goed door te spoelen, zodat al het vuil uit de waterleidingen is verdwenen.

Wilt u op uw toilet zowel warm als koud water hebben, let hier dan op bij de aanschaf van een toiletkraan. De meeste kranen hebben maar 1 aansluiting voor water en niet zoals een keukenkraan 2 aansluitingen (warm en koud water toevoer). Tevens is er een duidelijke handleiding aanwezig, die u stap voor stap verder helpt.

Wastafelkraan

kraan2Een wastafelkraan vindt u meestal in de badkamer op de wastafel. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen waardoor u er altijd een vind die bij u past. Wel is het zo dat de wastafelkranen die u vindt in de bouwmarkten, meestal de hardlopers zijn. Wilt u een exclusieve wastafelkraan, ga dan eens naar de badkamerspecialist, want er is veel meer te krijgen dan u denkt. Uit een wastafelkraan komt zowel warm als koud water, waardoor er 2 flexibele slangen worden bijgeleverd. Let goed op bij het aansluiten van het water, dat de koud- en warm water toevoer aan de juiste kant van de kraan zitten. Het aansluiten van de wastafelkraan gaat voor de rest hetzelfde in zijn werk, als bij een toiletkraan.

Keukenkraan

kraan3De keukenkraan en wastafelkraan lijken erg veel op elkaar. Het grote verschil is dat een keukenkraan qua uitvoering (formaat) groter is en een hogere uitloop heeft. Het monteren van een keukenkraan gaat op dezelfde manier als bij de wastafelkraan. Wel een tip bij de aanschaf van een keukenkraan is, om te kijken of er een emmer onder kan. Veel mensen willen daarom in de keuken een kraan hebben met een hoge uitloop. Voor sommige keukenkranen (merken kranen) zijn andere uitlopen verkrijgbaar, om dit alsnog mogelijk te maken bij een bestaande keukenkraan.

Douchekraan

kraan4De douchekraan wordt met S-koppelingen gemonteerd op de muurplaat in de douche. Houdt bij de aanschaf van een douchekraan rekening met de hart-op-hart afstand van de muurplaat. In oude huizen komt u nog weleens een hart-op-hart afstand tegen van 12cm. Tegenwoordig is de standaard maat 15cm. Moet u zelf nog een muurplaat plaatsen, kies dan voor 15cm. Het grote voordeel hiervan is, dat de keuze van douchekranen veel groter is. Niet iedere douchekraan is namelijk in de uitvoering van hart-op-hart afstand 12cm te verkrijgen.

Draai de hoofdkraan dicht. Tape de S-koppelingen aan beide zijde in met teflontape en draai de S-koppelingen in de muurplaat. Controleer met behulp van een waterpas of het uiteinde van de koppelingen met elkaar recht zijn. Als dit is gebeurd, plaatst u de kraanrozetten op de S-koppelingen en vervolgens kunt u de douche kraan monteren. Vergeet hierbij niet, om de pakkingring te plaatsen, anders bestaat de kans dat het alsnog gaat lekken. Om beschadigen te voorkomen, is het raadzaam een tang te gebruiken zonder tandjes of een doek tussen de tang en de douchekraan als bescherming te houden. Is dit alles gedaan, draai dan de hoofdkraan weer open en controleer of alles waterdicht is.

Badkraan

kraan5De bad kraan monteren is hetzelfde als de douchekraan. De badkraan is alleen verkrijgbaar in een hart-op-hart afstand van 15cm.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *