kraan repareren

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een kraan kunt repareren. Een lekkende kraan repareren is minder moeilijk dan het lijkt. Op het eerste gezicht ziet een kraan er complex uit, maar aan de hand van onderstaande tips, zult u lezen dat ook u de kraan kunt repareren en zo geld kunt besparen. Wanneer een kraan blijft lekken gaat er veel water verloren. U zult wel denken: “ach, die paar druppels“, maar als u de kraan niet repareert kan dat honderden liters water per jaar kosten. Een nieuw binnenwerk voor de kraan is dus zo terug verdient.

Voordat u de kraan uit elkaar haalt, is het belangrijk om te weten met wat voor een kraan u te maken heeft. Het verschil zit hem in het binnenwerk van de kraan. Als u de kraan opent met 3x draaien, dan heeft de kraan een binnenwerk dat werkt met kraanleertjes. Opent u de kraan in 1 slag, dan werkt deze kraan doormiddel van keramische schijven. Dit is belangrijk om te weten, om de kraan te kunnen repareren.

Instructievideo kraan repareren (keramische kraan)

Keramische kraan repareren

kraanreparenAllereerst sluit u de hoofdkraan af en laat u het water uit de lekkende kraan stromen voordat u de kraan gaat repareren. Daarna haalt u de knop van de kraan eraf. Per kraan verschilt het verwijderen van de bedieningsknop. Vaak zit er een afdekknopje op het bedieningspaneel dat u er met een schroevendraaier uit kunt wippen. Hierachter is dan een schroef zichtbaar die u losdraait. Als dit is gedaan kunt u de bedieningsknop van de kraan er voorzichtig met een trekkende beweging afhalen. Nu is de binnenkant van de kraan zichtbaar. Met een steeksleutel kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien en eruit halen. Het bovendeel van de kraan is het onderdeel dat vervangen moet worden. Verschillende kraanmerken en types kunnen andere binnenwerken hebben. Noteer dus altijd het merk en typenummer van de kraan voordat u naar de winkel gaat. U kunt namelijk geen ander merk/type binnenwerk in de kraan zetten. Het nieuwe bovendeel monteert u in de kraan waarna de hoofdkraan weer open kan. Op die manier kunt u  kijken of de kraan gerepareerd is. Er zit altijd nog wat lucht in de waterleiding waardoor het water er niet direct vloeiend uitkomt. Het is verstandig om onder de kraan even een emmer te plaatsen om het water op te vangen. Lekt de kraan niet meer, dan kunt u de bedieningsknop er weer op monteren. Uw kraan is dan gerepareerd.

Kraanleertje vervangen

kraanleerSluit eerst de hoofdkraan voordat u een kraan gaat repareren die werkt doormiddel van een kraanleertje. Vervolgens laat u het water uit de leidingen lopen door de kraan open te zetten. Als het water uit de leidingen is, kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien. Als er een knop op de kraan zit, dan moet u deze eerst verwijderen en vervolgens het binnenwerk losdraaien. Aan de onderkant van het binnenwerk zit een rubberen schijf (=kraanleertje) die vervangen moet worden. In de meeste winkels (bouwmarkten) zijn assortimentdoosjes te koop waar verschillende maten kraanleertjes in zitten. In zo’n doos zit altijd de juiste maat die u nodig heeft om de kraan te repareren. Doormiddel van een klein schroefje, kunt u het oude kraanleertje losmaken en het nieuwe kraanleertje monteren. Tevens is het verstandig om ook meteen de pakkingring (vaak fiberring) die tussen het binnenwerk en kraanhuis zit te vervangen. Hiermee kunt u eventuele lekkage te voorkomen. Zet de kraan weer in elkaar en zet de hoofdkraan open om te controleren of de kraan niet meer lekt. Als er nog lucht in de leidingen zit, dan komt het water er niet direct vloeiend uit. Vang het water op door een emmer onder de kraan te zetten.

Instructievideo kraan repareren (kraanleertje vervangen)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *