Kraan Lekt: Lekkende Kraan Repareren

Uw kraan lekt? In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een lekkende kraan kunt repareren. Een belangrijke klus omdat een druppelende kraan honderden liters water per jaar kan kosten. Buiten de waterverspilling kunnen de kosten van één zo’n lekkende kraan oplopen tot 10 á 12 euro per jaar. Gelukkig is een lekkende kraan repareren een eenvoudige en goedkope doe het zelf klus. De volgende stappen moet u doorlopen bij het repareren van een lekkende kraan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van loodgieters in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

De soort (lekkende) kraan die u wilt repareren

Voordat u artikelen koopt voor de reparatie en de kraan uit elkaar haalt, is het belangrijk om te weten met wat voor een kraan u te maken heeft. Het verschil zit hem in het binnenwerk van de kraan. De kraansoort is als volgt te achterhalen:

Verder hoeft u niets over de soort kraan te weten, of het een mengkraan of een stopkraan is heeft geen invloed. 

Het aanschaffen van het juiste materiaal voor de kraan

kraanreparen

Een Keramisch Bovendeel

Keramische kraan vervangen: keramisch bovendeel

Als uw keramische kraan lekt en u op zoek bent naar een artikel wat uw problemen oplost dan bent u op zoek naar een artikel met veel namen:

  • Een Cartouche (voor keramische kraan)
  • Een Keramische Spindel
  • Keramisch Bovendeel / Kraanbovendeel

We kunnen u gerust stellen, het gaat om hetzelfde artikel en men gebruikt voor dit soort artikelen universele maten, dus u zit vrijwel altijd goed bij een aankoop. (Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen)

Maar in vrijwel alle gevallen heeft u ofwel een kraanbovendeel links (warm) vervanging nodig of een kraanbovendeel rechts (koud) nodig.

Een merk als Grohe heeft een eigen kraanbovendeel die ook weer universeel toepasbaar is. Deze is iets duurder maar ook bij dezelfde winkel te koop voor een goede prijs. Wilt u zeker weten dat u het goede artikel koopt dan is het natuurlijk de beste stap om eerst te kijken naar wat er op dit moment in de kraan zit, en dat zo precies mogelijk te vervangen. Na het aanschaffen kunt u gaan repareren en dus door naar stap 3.

Een keramisch bovendeel wordt toegepast in keuken-, fontein-, wastafel-, douche- en badkranen.

Kraanleertjes Vervangen: De Kraanleertjes

kraanleer

Een kraanleertje

Dit zal zeker niet de laatste kraan zijn die u gaat repareren. Kraanleertjes zijn nou eenmaal vaak aan vervanging toe. Een goede voorraad kraanleertjes hoort dan ook in uw klusomgeving, ook zou het bijzonder veel tijd kosten als u net even het verkeerde formaat koopt. Bovenal zijn deze kraanleertjes alles behalve duur. Wij raden dan ook aan om een assortiment aan kraanleertjes aan te schaffen, zodat u alle lekkende kranen snel kunt aanpakken en niet terug hoeft voor één enkel kraanleertje. Wij zijn zelf voor u aan het zoeken geweest naar de beste oplossing op dit vlak, bij Bol.com vonden wij een goedkope oplossing, en dit voor een groot assortiment aan kraanleertjes / 0-ringen. Zeker een goede aankoop. U kunt na de aankoop verder naar stap 3.

Kraanleertjes hebben soms ook andere benamingen of worden soms (foutief) verward met: vezelringen, kraanafdichtingen,afdichtringen of O-ringen.

Douchekraan onderdelen

Douchekranen (of het nou thermostaatkranen of niet) zijn iets meer maatwerk en ook niet altijd hetzelfde. (Minder universeel) Dus je moet in dit soort situaties altijd op zoek naar jouw producent en vervangende onderdelen zoeken. Heb je een merkloze douchekraan? Dan wordt het lastig.. En moet je eigenlijk wel over naar complete vervanging als je het probleem niet makkelijk kan oplossen door de kraan open te krijgen en te zien wat voor onderdeel er aan vervanging toe is. Bij kraanleertjes in douchekranen is het vanzelfsprekend goed te doen. Mits je natuurlijk bovenstaande kraanleertjes assortiment thuis hebt liggen. (Bol.com)

Een volledig nieuwe kraan kopen

Heeft u voor het repareren de situatie van de kraan beter leren kennen en wilt u in plaats van het repareren toch een geheel nieuwe kraan kopen, dan raden wij u aan om ons artikel over het monteren van de kraan ook even door te lezen. Hierin geven wij ook meer koopinfo over alle verschillende kranen die er te krijgen zijn.

Bol.com heeft een assortiment met meer dan 2500 kranen:

Het Repareren van de kraan

Keramische kraan repareren

Allereerst sluit u de hoofdkraan af en laat u het water uit de lekkende kraan stromen voordat u de kraan gaat repareren. Daarna haalt u de knop van de kraan eraf. Per kraan verschilt het verwijderen van de bedieningsknop. Vaak zit er een afdekknopje op het bedieningspaneel dat u er met een schroevendraaier uit kunt wippen. Hierachter is dan een schroef zichtbaar die u ook weer los moet draaien. Als dit is gedaan kunt u de bedieningsknop van de kraan er voorzichtig met een trekkende beweging afhalen. Nu is de binnenkant van de kraan zichtbaar. Met een steeksleutel kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien en eruit halen. Het bovendeel van de kraan is het onderdeel dat vervangen moet worden. Verschillende kraanmerken en types kunnen andere binnenwerken hebben, echter zal de bovenstaande universele oplossing vaak genoeg zijn. Het nieuwe bovendeel monteert u in de kraan waarna de hoofdkraan weer open kan. Op die manier kunt u  kijken of de kraan gerepareerd is. Er zit altijd nog wat lucht in de waterleiding waardoor het water er niet direct vloeiend uitkomt. Het is verstandig om onder de kraan even een emmer te plaatsen om het water op te vangen. Lekt de kraan niet meer, dan kunt u de bedieningsknop er weer op monteren. Uw kraan is dan gerepareerd.

Instructievideo kraan repareren (keramische kraan)

Het kraanleertje vervangen

Sluit eerst de hoofdkraan voordat u een kraan gaat repareren die werkt met kraanleertjes. Vervolgens laat u het water uit de leidingen lopen door de kraan open te zetten. Als het water uit de leidingen is, kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien. Als er een knop op de kraan zit, dan moet u deze eerst verwijderen en vervolgens het binnenwerk losdraaien. Aan de onderkant van het binnenwerk zit een rubberen schijf (=kraanleertje) die vervangen moet worden. Door middel van een klein schroefje, kunt u het oude kraanleertje losmaken en het nieuwe kraanleertje monteren. Tevens is het verstandig om ook meteen de pakkingring (vaak fiberring) die tussen het binnenwerk en kraanhuis zit te vervangen. Hiermee kunt u eventuele lekkage te voorkomen. Zet de kraan weer in elkaar en zet de hoofdkraan open om te controleren of de kraan niet meer lekt. Als er nog lucht in de leidingen zit, dan komt het water er niet direct vloeiend uit. Vang het water op door een emmer onder de kraan te zetten.

Vakman nodig? Vergelijk loodgieters!

Komt u er niet uit en heeft u een loodgieter nodig omdat u de tijd en/of ervaring niet heeft om uw lekkende kraan te repareren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgietersbedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

9 Klusreacties

Reactie plaatsen