Schakelaar Aansluiten

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven over het aansluiten van een schakelaar. Er zijn veel verschillende uitvoeringen van schakelaars. Zo is er de wisselschakelaar (=hotelschakelaar), dubbele wisselschakelaar, serieschakelaar, 2-polige schakelaar, kruisschakelaars en combinatieschakelaar. Per type schakelaar wordt uitleg gegeven en toegelicht hoe u de desbetreffende schakelaar kunt aansluiten. Daarnaast wordt ook het vervangen/plaatsen van een stopcontact (=wandcontactdoos) en dimmer behandeld.

Belangrijk: schakel altijd eerst de stroom uit voordat u aan de slag gaat met elektra. In de groepenkast zit de hoofdschakelaar waarmee u de stroomtoevoer uit kunt zetten.

*Tip: deze klus uitbesteden aan een vakman? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van elektriciens in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Onderwerpen die we hier behandelen, een overzicht:

Hier op aanvraag ook voor de liefhebber een uitgebreid (lang document, voornamelijk interessant voor details) Aansluitschema van een schakelaar (PDF)

Wisselschakelaar aansluiten

De wisselschakelaar wordt in de volksmond ook wel eens hotelschakelaar genoemd. Een wisselschakelaar wordt gebruikt als u een lamp vanaf twee plaatsen wilt bedienen. Voor het aansluiten van een wisselschakelaar moet bij de eerste wisselschakelaar de bruine vd-draad op het rode contact (L of P) worden aangesloten. De 2 andere zwarte vd-draden kunt u op de andere contactpunten in de wisselschakelaar aansluiten.

Bij de tweede wisselschakelaar komen de 2 zwarte vd-draden ook op dezelfde contactpunt. Daarnaast heeft u nog een derde zwarte vd-draad nodig die van de wisselschakelaar naar de lamp gaat. Deze derde zwarte draad, sluit u aan op het rode contactpunt (L of P). Mocht u in de toekomst de tweede wisselschakelaar gaan vervangen, markeer de zwarte draad die is aangesloten op het rode contactpunt. Zo weet u welke draden waar moeten komen en voorkomt u problemen bij het opnieuw aansluiten ervan.

Eenvoudig een enkele wisselschakelaar online kopen

Dubbele wisselschakelaar aansluiten

dubbele wisselschakelaar

dubbele wisselschakelaar

De dubbele wisselschakelaar wordt gebruikt om 2 lampen vanaf 3 punten te bedienen. Dit komt u vaak tegen bij de lamp op de overloop van de eerste etage en de lamp op zolder. U kunt de lamp op de overloop zowel op de begane grond als de eerste verdieping bedienen. De lamp op zolder is te bedienen op de eerste etage en de zolder zelf. Zo heeft u 2 lampen die vanaf 3 punten te bedienen zijn. De dubbele schakelaar wordt op de eerste verdieping aangesloten, omdat u daar zowel de overloop als de zolder lamp mee bedient. Op de zolder en de begane grond maakt u gebruik van de gewone wisselschakelaar, zoals hierboven staat beschreven. Dit systeem kunt u overal in uw huis toepassen, dit is alleen de meest voorkomende situatie van een dubbele wisselschakelaar.

De dubbele wisselschakelaar sluit u als volgt aan. De bruine vd-draad wordt aangesloten op het eerste rode contactpunt (L of P). Daarna heeft u een kleine stukje bruin vd-draad nodig om het eerste rode contactpunt te verbinden met het tweede rode contactpunt (L of P). Hierna werkt de dubbele wisselschakelaar hetzelfde als een gewone wisselschakelaar. Voor iedere kant heeft u 2 zwarte schakeldraden nodig die op de overige aansluitingen komen. Bij de wisselschakelaar op de begane grond, krijgt u wederom te maken met een derde zwarte vd-draad. De derde zwarte vd-draad wordt aangesloten op het rode contactpunt (L of P) en gaat naar de lamp. Hetzelfde geldt voor de wisselschakelaar op de zolder. Markeer altijd de zwarte vd-draad die naar de lamp gaat, zodat u altijd weet welke draden waar aangesloten dienen te worden op de schakelaar.

Heeft u nog geen dubbele wisselschakelaar?

Hier een overzicht van verschillende opties. Nu veel gebruikt en populair bij nieuwbouw is de Tijdloos Gira variant. Deze is wel weet iets duurder dan de andere opties:

Serieschakelaar aansluiten

serie schakelaar

serie schakelaar

Schema oor het aanleggen van een Serieschakelaar

Schema voor het aanleggen van een Serieschakelaar

Een serieschakelaar wordt gebruikt om 2 verschillende lampen aan/uit te zetten. Bij de serieschakelaar wordt de bruine vd-draad aangesloten op het rode contactpunt (L of P). De twee zwarte vd-draden, worden verdeeld over de overige contactpunten. Wel dienen de zwarte vd-draden in contact te staan met de te schakelen lampen.

Definitie Serieshakelaar: Een serieschakelaar is een schakelaar met 2 schakelknoppen en 3 aansluitklemmen. De toevoerdraad wordt aangesloten op de gemerkte aansluitklem, de overige twee klemmen worden verbonden met de verschillende verbruiker

We hebben ook wat koopinfo over deze schakelaars: alle serieschakelaars en de top 10 verkochte serieschakelaars bij Bol.com

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

dubbelpolige schakelaar

dubbelpolige schakelaar

Een 2-polige schakelaar, ook wel dubbelpolige schakelaar genoemd, wordt vaak gebruikt om de tuinverlichting vanuit huis te bedienen. Bij de 2-polige schakelaar worden andere kleuren gebruikt, dan hierboven iedere keer het geval is. U heeft een bruine, twee blauwe en een zwarte vd-draad nodig. De bruine en blauwe vd-draad die vanaf de groepenkast komt, worden aangesloten op het rode contactpunt (P of L). De overgebleven blauwe en zwarte vd-draden worden op de overige contactpunten aangesloten. Tot slot sluit u de overgebleven blauwe vd-draad tegenover de andere blauwe draad aan en de zwarte tegenover de bruine draad.

Kruisschakelaar  aansluiten

kruis schakelaar

kruis schakelaar

Een kruisschakelaar wordt gebruikt om een lamp van ( minimaal! ) 3 verschillende plaatsen te bedienen. Om dit te realiseren, heeft u een kruisschakelaar en twee wisselschakelaars nodig. Om de kruisschakelaar aan te sluiten, worden naar iedere wisselschakelaar twee zwarte vd-draden getrokken. De twee zwarte vd-draden die van de kruisschakelaar af komen worden op de contactpunten aangesloten (niet op het rode contactpunt of P/L). Daarnaast wordt bij de eerste wisselschakelaar van het rode contactpunt een zwarte vd-draad aan de lamp gemonteerd. Tot slot bij de tweede wisselschakelaar sluit u de bruine vd-draad aan op het rode contactpunt (P of L).

Lees hier meer over: elektra draden aansluiten

Combinatieschakelaar aansluiten

combinatieschakelaar

combinatie schakelaar

Een combinatieschakelaar is een schakelaar met daarbij ingebouwd een wandcontactdoos (= stopcontact). Het is altijd handig een paar van dit type schakelaars in huis gemonteerd te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hal. In de hal wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatieschakelaar. Zo heeft u ook een stopcontact bij de hand op plekken waar je zo nu en dan stroom nodig heeft. Onder andere voor de stofzuiger is dit erg handig.

U sluit de combinatieschakelaar aan door de bruine vd-draad op het rode contactpunt (L of P) van het stopcontact aan te sluiten. De blauwe vd-draad wordt op het andere contactpunt aangesloten. Indien u een combinatieschakelaar heeft met randaarde, dan sluit u de geel/groene vd-draad aan op de aardeklem. Tot slot sluit u een zwarte vd-draad op een van de contactpunten aan van de schakelaar aan die naar de lamp gaat.

Verschillende Combinatie Schakelaars ( Stopcontact met Schakelaar ) in één tabel:

Peha standaard Combinatie schakelaar wandcontactdoos zonder randaarde ( +/-  €24,- ) CREME Gira Combinatie schakelaar wandcontactdoos met randaarde ( +/-  € 35,- ) WIT Peha standaard Combinatie schakelaar wandcontactdoos met randaarde ( +/-  € 24,- ) WIT Peha standaard Combinatie schakelaar wandcontactdoos met randaarde ( +/-  € 24,- ) CREME

Dimmer aansluiten

Een dimmer werkt hetzelfde als de bovenstaande beschreven schakelaars. Wel moet u goed kijken dat u de juiste dimmer neemt. Lees altijd de productomschrijving van de dimmer om te beoordelen of de dimmer in uw situatie gebruikt kan worden. Er zijn namelijk Led-dimmers, gloeilampdimmers en halogeendimmers.

Stopcontact aansluiten

Een stopcontact (=wandcontactdoos) wordt gebruikt om een apparaat van stroom te voorzien. Voor het aansluiten van een stopcontact heeft u een bruine, blauwe en indien van toepassing een geel/groene vd-draad (aarde) nodig. De geel/groene draad sluit u aan op de aardeklem. Daarna sluit u de bruine draad aan op het rode contactpunt (P of L) en de blauwe op het overgebleven contactpunten van het stopcontact. Lees hier meer over alle zaken rondom het stopcontact. (Hoogte, USB, Hoeveelheid, etc. )

Overige Schakelaars

  • Wipschakelaar. Een harde schakelaar waarvan de schakelwip blijft staan in de stand waarin je deze achterlaat na het schakelen.
  • Een tip of pulschakelaar. Een schakelaar die je kunt indrukken en daarmee een veercontact o.i.d de twee contacten tijdelijk met elkaar in verbindinding brengt en waarvan het schakelgedeelte terugveert. Bijvoorbeeld een bel of deuropener.
  • Lichtschakelaar. Een lichtschakelaar kan op alle bovenstaande manieren worden aangesloten. Als u boven en onder aan de trap hetzelfde licht aan en uit wilt doen heeft u te maken met een wisselschakelaar. In het simpelste model gewoonweg het licht aansluiten is een klus van stroom uitzetten en twee draden aansluiten. ( het bruine (in P of L) en het zwarte draadje aan de andere zijde) 
  • Drukvlakschakelaar. Een schakelaar waarvan de schakelwip na het schakelcontact te hebben omgezet, terugveert naar uitgangspositie.
  • Een Voetschakelaar. Een schakelaar die je met de voet aan en uit kan zetten.
  • Slimme Schakelaar. Een schakelaar die zelf op basis van AI en omstandigheden die de schakelaar kan meten het licht aan en uit kan zetten.
  • Draadloze Schakelaar: Een schakelaar die werkt op basis van Wifi of Bluetooth en zo draadloos het licht aan en uit kan zetten. Bekend merk op dit vlak is het merk: KlikaanKlikuit.

Bekende Schakelaar Merken: Gira, Jung, Berker, Wintop, Peha, Busch-Jaeger, Schneider, Niko, KlikaanKlikuit, LeGrand.

Schakelaar laten aansluiten? Vergelijk elektriciens!

Lukt het u niet om uw schakelaar aan te sluiten? Schakel dan een vakman in. Maar wat zijn de kosten? Vul gratis het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van elektriciens in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen