Alles over het Stopcontact

Stopcontact

Stopcontact

Alles rondom klussen, installatie en techniek dat je moet weten over het Stopcontact. Belangrijk: Denk om uw veiligheid bij alles rondom het stopcontact. 

Hoogte Stopcontact

Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is. De standaardhoogte voor lichtschakelaars en keukenstopcontacten is 105 cm. Echter wordt de hoogte van 110cm en 120 cm en soms zelfs 150cm steeds vaker gebruikt in Nederland. Buiten gelden in principe dezelfde regels rondom de hoogte van een stopcontact.

Stopcontact plaatsen badkamer / hoogtes

Plaats stopcontacten 15 cm van hoeken en ramen en pas op in de badkamer & bij wastafels. Het AREI verplicht een minimumafstand van 60 cm aan tussen stopcontacten en het bad, de douche en de wastafels. Daarnaast moet deze kring beschermd worden door een differentieel schakelaar van 30mA.

Stopcontact plaatsing Badkamer, de vereisten:

  • Minimaal 60 cm van de waterbron (kraan) af zitten.
  • Randaarde bij het Stopcontact.
  • Aardlekschakelaar Vereist. (meer over de aardlekschakelaar)

Lees hier meer over Zones, Indeling & Elektra van badkamers.

Stopcontact plaatsing buiten, de vereisten:

  • Aangepast Stopcontact. (te herkennen aan het klepje)
  • Beschermingscode IP44. (spatwaterdicht)
  • Minimale hoogte 30 CM.

Lees hier meer over elektra buiten installeren.

Hoeveelheid Stopcontacten

  • Minimaal 4 stuks rond de keuken, meer is altijd beter dan te weinig. (voornamelijk in de keuken) Het is erg fijn om bijvoorbeeld onder het blad ergens of in een kast (een plek die je niet echt ziet) extra stopcontacten aan te brengen. 
  • Bij een woonkamer moet je denken aan ongeveer één stopcontact voor elke 4 á 5 vierkante meter.
  • In de slaapkamer moet je denken aan minimaal 4 stopcontacten. Hoezeer het ook handig is deze bij het nachtkastje te hebben is het ook fijn om geen enkele stroombron rond het slapen / bed te hebben.

Stopcontact met USB

Tegenwoordig zijn er op het gebied van Stopcontacten vernieuwingen dat er dus ook stopcontacten beschikbaar zijn met USB. Sta er bij aankoop en installatie van deze stopcontact ook even bij stil of iemand die eventueel ooit uw huis zou willen kopen ook interesse zou hebben in deze stopcontacten. Dit omdat deze USB stopcontacten in de praktijk vaak lelijk zijn. Als je er één overweegt aan te schaffen dan moet deze natuurlijk op een handige plek zijn. (In een kantoor / bijruimte of in de keuken)

Stopcontact Kluswijzers

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen