Deurbel Aansluiten

Deurbel oud

Klassieke Deurbel

In deze kluswijzer gaan wij met de deurbel aan de slag. Als er één product is waar men veel aan het vernieuwen is dan is het wel de deurbel. Zo zijn er nu al deurbellen die via Internet/ Wifi connectie maken met smartphones. Er zijn zelfs al via deze deurbellen inbraken voorkomen! Immers: een dief zal voor de zekerheid vaak nog even aanbellen zodat hij of zij er zeker van is dat er niemand thuis. Let wel op: deze deurbellen hebben nu nog een hoge prijs, ze kosten soms wel meer dan 279 Euro. Denk dus goed na ‘waarom’  u een bel heeft en wat de hoofdfunctie ervan is. Normale deurbellen zijn al voor 4 Euro te verkrijgen.

Maar laten we ons nu even gaan focussen op het aansluiten van de reguliere deurbel, zonder terugspreekfunctie en zonder camera.

Benodigdheden voor het installeren van een nieuwe deurbel

 • Een Deurbel – Bij het pakket van de deurbel zelf zitten vaak al onderdelen die vervolgens te schrappen zijn in deze lijst.
 • Beldraad / Belsnoer
 • Bel
 • Schroeven
 • Schroevendraaier
 • Transformator
 • Draadstriptang
 • H0utboor

Het installeren van een reguliere deurbel (10 stappen)

Je kunt natuurlijk alleen maar beginnen als je een mooie nieuwe deurbel in huis hebt. Bol.com heeft +/- 200 verschillende merken in het assortiment.

Het installeren van een deurbel begint zoals vrijwel alle elektra klussen:

 1. Deurbel Schema Buiten / Binnen Schematisch

  Deurbel Schema Buiten / Binnen Schematisch

  Eerst moet de stroom worden afgesloten op de groep waar de bel moet worden vervangen of al op is aangesloten. Dit is bij andere gidsen die wij vonden over dit onderwerp veelal vergeten en dus gevaarlijk.  Na het uitzetten van de stroom in de stoppenkast is het verstandig even te testen of de lichten in de buurt uitstaan. (bijvoorbeeld de buitenlamp boven de deur en in de gang)

 2. Als je alles vanaf het begin af aan moet plaatsen ( Transformator, bel-drukknop en binnen-bel ) bedenk dan het volgende:
  • Vanuit de transformator moet een stekker naar een stopcontact, dus de transformator moet dichtbij een stopcontact zitten. Wij raden aan om een transformator met stopcontact er al aan te kopen. Een transformator zit vaak in de stoppenkast.
  • De binnen-bel doet het vaak goed boven de deur, schat goed de bekabeling in bij deze plaatsing naar de drukknop en naar de transformator.
  • Zorg voor voldoende bekabeling / belsnoeren (vaak goedkoop), het kan een keer fout gaan met het strippen van de kabels/aders dus zorg voor wat extra meters kabel.
 3. Schroef de bel-drukknop op de gewenste plaats vast aan de buitendeur en boor een gaatje in de muur of in het hout (beter natuurlijk) waar de kabels doorheen kunnen.  Zorg natuurlijk dat alles mooi wordt weggewerkt en het gaatje achter de bel-drukknop zit indien mogelijk.
 4. Maak de kabels vast aan de polen (gebruik de draadstriptang indien nodig) in de bel-drukknop en schroef de bel-drukknop vast aan het kozijn aan de buitenkant van de deur.
 5. Plaats de binnen-bel ( waar het geluid uit komt) op een goede locatie. Deze binnen-bel plaatst men vaak ergens bij de bovenkant van de deur. Zorg dat de kabels netjes langs de deur kunnen lopen en niet opvallen.
 6. Verbind vervolgens de aders uit de kabel die je eerder aan de bel-drukknop hebt vastgemaakt aan de de binnen-bel. Gebruik ook hier een draadstriptang. Probeer alles goed weg te werken.
 7. Meet de afstand tussen transformator en binnen-bel en meet een stuk kabel af zodat je ook deze kan verbinden aan de binnen-bel. Ook hier weer gebruik maken van de draadstriptang indien nodig.
 8. Bij het verbinden moet je de belsnoer vanuit de transformator aan de zwakstroom polen verbinden van zowel de bel-drukknop als van de binnen-bel.
 9. Voorzie de transformator van stroom (kan op verschillende manieren) . Zet de stroom weer aan en kijk of alles goed werkt.
 10. Werk alles af met kit en zorg dat alles goed is aangesloten / geen aders van kabels in de open lucht zitten. Gebruik kabelclips waar nodig. Zorg dat het gaatje in het Kozijn gedicht wordt.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen