230 Volt of 220 Volt

230 volt

230 volt

Alles rondom klussen, installatie en techniek dat je moet weten over het 220 volt of 230 volt ( De Netspanning) Belangrijk: Denk om uw veiligheid bij alles rondom netspanning en hogere voltages. 

220 volt of 230 Volt

Vanaf 1989 is de norm in Nederland verandert van 220 volt naar de 230 volt om zo de Europese richtlijnen te volgen. Langzaam aan is de netspanning in Nederland hier al naartoe veranderd. Vanaf 1994 is alle apparatuur in Europa op deze basis gemaakt. Je kan in Nederland dus voornamelijk spreken over een spanning van 230volt. Wat men dus nog steeds zegt ‘pas op, dadelijk heb je 220 volt schok te pakken’ is onjuist. Dat zal meestal dus 230 volt zijn. En natuurlijk moet je er alles aan doen om die schok niet te pakken!

Hier een volledig overzicht van alle zaken die over 230 volt gaan. ( u moet links in het menu klikken op 230 aansluitmateriaal)

Volt (Afwijking Spanning) Thuis uit de Meterkast

In de Nederlandse wet staat dat de netspanning thuis niet meer mag afwijken dan 6% naar beneden en 10% omhoog. Het zou dus zo maar kunnen dat er in jouw huis daadwerkelijk maar 207 volt spanning staat. En niet dus die ‘220 volt’ waar wij mee zijn opgegroeid. Concreet ‘mikken’ bouwers en electricien en netspanningsbeheerders op 230 volt. De normen waar je al deze gegevens in detail kan vinden staat in de Europese Norm: NEN EN 50160. Mede door deze range, kan je er dus vanuit gaan dat het bij de moderne apparatuur niet heel veel uitmaakt of de Volt 220 of 230 (of dus ietsje meer of minder) is.

Zelf thuis de netspanning meten

Dit kan met universele multimeters. Op deze voltage meters staat vaak aangegeven wat de nauwkeurigheid is. Vaak komt dit neer op 0,5% nauwkeurigheid. Bekende merken hiervoor zijn: Extech Instruments, Tronios, Skandia en Ironside. Te koop bij oa. een Bol.com

Ampère en Volt, hoe dat samen werkt

Het aantal ampère geeft aan wat de grootte is van de hoeveelheid stroom. Er gaat pas een stroom (ampère) lopen, wanneer een apparaat elektrische energie gaat gebruiken. De hoeveelheid stroom wordt bepaald door het aangesloten apparaat. Als je bijvoorbeeld een frituurpan hebt van 1830 watt. Dan betekent dat hij 1600 watt / 230 volt = 8 ampère stroom verbruikt.

Stroomverbuik: van Volt & Ampère naar watt en kWH

De termen die je het meest tegenkomt in de enveloppen met rekeningen, is watt en kilowattuur. Energieleveranciers tonen het verbruik op de jaarnota ook vaak in kilowattuur. Deze eenheid geeft aan hoeveel kilowatts in een uur worden verbruikt. Als je bijvoorbeeld een tosti-ijzer hebt van 1000 watt en deze staat één uur aan, dan heb je één kWh verbruikt.

Het aantal kWh kun je uitrekenen door het aantal ampère te vermenigvuldigen met de hoeveelheid Volt (230V), en dit te delen door 1000. Zo kom je op de totale energie rekening!

Kluswijzers waar Volt ter sprake komt

Volt komt natuurlijk bij vrijwel alle elektra kluswijzers ter sprake, dus vandaar de grotere kluswijzers:

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen