KlussenKlussen

Alles over de 13 polige stekker

13 poligestekker

13 poligestekker

Om een aanhangwagen, fietsendrager, caravan, boot of paardentrailer te voorzien van stroom en verlichting, is het belangrijk om een trekhaak aan te schaffen met kabelset. Deze kabelset bestaat uit een 7- of 13 polige stekker die je kunt gebruiken om de aanhang te verbinden met je auto. In het geval van een fietsendrager is een 7-polige stekker vaak al voldoende, maar als je een caravan gaat koppelen is een 13-polige stekker nodig.

De voordelen van een 13-polige stekker

De 13-polige stekker beschikt over constante stroom en dat is ook hard nodig, omdat een caravan veel meer elektrisch vermogen vraagt dan een aanhanger. Bij een caravan heb je onder andere stroom nodig voor de verlichting, maar ook voor de koelkast en de waterpomp. Een groot voordeel van de 13-polige stekker is dat het is uitgerust met contact geschakelde stroom, wat inhoud dat de accu van de caravan wordt opgeladen tijdens het rijden. De 13-polige stekker beschikt over de basis verlichtingsfuncties om alle soorten aanhangers van stroom te voorzien, ook de achterlichten, remlichten, knipperlichten en achteruitrijlichten.

Het aansluiten van de stekker

Om gebruik te kunnen maken van de 13-polige stekker, moet je

Jaeger 13polige Stekker

Jaeger 13 polige Stekker – Aansluitschema

hem eerst aansluiten in de adapter naast de trekhaak. Dit doe je als volgt:

  1. Houd het rood omcirkelde blokje naar beneden gericht
  2. Zorg dat het blokje in het rood omcirkelde uitsparing valt
  3. Draai de adapter een kwartslag naar rechts.

Waar koop je een 13-polige stekker?

Een 13-polige stekker kopen kan op verschillende locaties. Zo kun je online terecht bij een webwinkel als bol.com voor verschillende soorten stekkers. Een stekker kost gemiddeld €15, maar er zijn ook goedkopere of juist duurdere varianten. Je kunt bij deze webwinkels ook terecht voor accessoires van deze stekker, zoals een adapter. Heb je op jouw auto een 7-polige stekker? Dan kun je met deze adapter gemakkelijk een 13-polige stekker aansluiten om vervolgens een caravan van verlichting te voorzien.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen