Regenpijp repareren

Regenpijp repareren? In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een regenpijp kunt repareren. Door storm, vandalisme of verstopping kan uw regenpijp beschadigd worden. Het is zaak om niet lang te wachten met het repareren van een regenpijp, omdat dit uw woning schade kan toebrengen. In het ergste geval komt er via de buitenmuur vocht uw woning binnen met alle gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen, zoals een oud gezegde luid. Hieronder staat beschreven hoe u zelf de regenpijp (ook wel hemelwaterafvoer genoemd) kunt herstellen / repareren.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Beoordeel waar de lekkage zit in de regenpijp

Regenpijp reparerenBekijk waar de schade aan de regenpijp zit. Stel er in de regenpijp een gat zit, dan dient u de buis te vervangen. In iedere bouwmarkt of online via een webshop zijn de materialen aanwezig om de klus te klaren. Bekijk dus goed wat het probleem is en welke materialen u nodig heeft. Wanneer u de materialen in de bouwmarkt haalt, kunt u bij twijfelen wat extra hulpstukken/lengte hemelwaterafvoer kopen. In de meeste gevallen kunt u het teveel aan artikelen binnen 30 dagen retour brengen met het aankoopbewijs.

Demonteren van de regenpijp

Een regenpijp wordt in de meeste gevallen niet verlijmd. Hierdoor is het eenvoudig de regenpijp te demonteren. U verwijdert eerst de beugels waaraan de regenpijp vast zit, om vervolgens de regenpijp en eventuele bochten alles uit elkaar te halen. Mocht er wel gelijmd zijn, dan dient u het stuk waar de regenpijp gerepareerd dient te worden af te zagen.

De regenpijp vervangen

Plaats de nieuwe bocht of stuk regenpijp. Wanneer u de regenpijp heeft afgezaagd, kunt u hiervoor een reparatiemof gebruiken. U kunt dan daarna alles in elkaar zetten en met behulp van de beugels de regenpijp vastzetten aan de wand/muur. De bochten of andere hulpstukken die u plaatst, hoeft u niet te verlijmen. Doordat de regenpijp met beugels vast wordt gezet, blijft alles op zijn plek zitten.

Vandalisme regenpijp tegen gaan

Wanneer u te maken heeft met vandalisme en dit in de toekomst tegen wilt gaan, kunt u gebruik maken van een Loro-pijp. Dit is een metalen regenpijp en kan een stootje hebben. Natuurlijk kan alles kapot, maar een Loro-pijp kan meer hebben dan de pvc uitvoering. Hiervoor zijn speciale beugels en bochten verkrijgbaar. Daarnaast is het wel aan te raden om bovenaan de Loro-pijp een anti-klimbeugel te plaatsen. Dit is een beugel met pennen eraan, waardoor het minder eenvoudig is om via de buis omhoog te klimmen. De Loro-pijp wordt vaak zonder rubberen ringen geleverd, dus vergeet deze er niet bij te bestellen. Voordat u de buis en hulpstukken in elkaar zet, raden wij aan om de rubberen ringen in te vetten of in te smeren met afwasmiddel. Dat maakt het in elkaar zetten een stuk eenvoudiger.

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen