Trap Afkitten & Trap Laminaat

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf uw trap kunt renoveren & afkitten en gaan we in op trap laminaat. Heeft u thuis een trap die u een nieuwe hippe en trendy uitstraling wilt geven? Dan kunt u dit zelf. In de bouwmarkt of via internet zijn traprenovatie sets verkrijgbaar waardoor u zelf op een eenvoudige wijze de trap de uitstraling kunt geven, die u zelf wenst. Hieronder is te lezen hoe u zelf uw trap kunt renoveren en met behulp van de video ziet u hoe u stap voor stap te werk gaat. Wel is het alleen mogelijk om een dichte trap te renoveren.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van vakspecialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Instructie video Traprenovatie: Afkitten en Trap Laminaat

Materialen en gereedschap voor een traprenovatie

 1. Overzet treden (bekijk wel het aantal rechte en draaiende treden)
 2. Bijpassende stootboren
 3. Bijpassende afwerklijst (bovenaan de trap, voor de overgang naar de vloer)
 4. Anti-slip tape (altijd aan te raden bij laminaat treden voor de veiligheid)
 5. Trapspin (het opmeten van de treden)
 6. Decoupeerzaag met duwzaagje of fijn getande handzaag (treden op maat te maken)
 7. Potlood (om af te tekenen)
 8. Rolmaat (opmeten)
 9. Liniaal (voor het aftekenen)
 10. Montagekit (om de treden vast te zetten)
 11. Schroevendraaier / accuschroef boormachine (om de trapspin vast te zetten)
 12. Schuurpapier (om de treden aan de zijkant na het zagen licht te schuren)
 13. Plamuurmes (voor het verwijderen van de lijmresten, indien nodig)
 14. Lijmresten verwijderaar (voor het verwijderen van de lijmresten)
 15. Schuurmachine (glad schuren van de trap)
 16. Kitpistool (om de montagekit aan te brengen)

Voorbereiding van de trap

Verwijder de bestaande bekleding van de trap. Zorg ervoor dat eventuele lijmresten worden verwijderd. Hiervoor kunt u gebruik maken van een scherp plamuurmes en mocht het nodig zijn, lijmresten verwijderaar. Vervolgens schuurt u de trap licht op. Het is van belang dat de trap schoon, vlak en droog is. Delen die in het zicht blijven na het renoveren van de trap, kunt u het beste van te voren schilderen.

Rechte overzettreden op maat maken

Zet de trapspin in elkaar. Op de instructievideo is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Zorg er wel voor dat u de juiste afstandhouders bij de trapspin gebruikt. Voor de onbehandelde eiken overzettreden gebruikt u andere afstandhouders als bij de laminaat overzettreden.

Zet de trapspin met behulp van de meegeleverde schroeven vast op de trap. Draai de pennen van de trapspin een slag los. De linker en de rechter pennen zet u uit tegen het uiteinde links en rechts van de trede. De overige pennen zet u in elke hoek van de trede. Bij een rechte treden gebruikt u 4 pennen en bij een draaiende treden gebruikt u alle 6 de pennen. Draai alle pennen vast en schroeven de trapspin weer los met een schroevendraaier of accuschroef boormachine van de treden.

Verwijder de afstandhouder en leg de trapspin op de overzettreden. Teken met een potlood de maten van de pennen af en verbindt deze met elkaar door een lijn te trekken met een rechte liniaal. Vervolgens zaag u met de handzaag of decoupeerzaag de overzettreden op maat. De overzettreden dient u altijd vanaf de bovenkant te zagen, om splinters te voorkomen aan de bovenkant van de overzettreden. Als u hierbij de decoupeerzaag gebruikt, dient u een duwzaagje te gebruiken.

Draai overzettreden op maat maken

Bij draai overzettreden, gaat u hetzelfde te werk als bij een normale rechte treden. Het enige verschil is dat u nu alle 6 de pennen van de trapspin gebruikt. Daarnaast is de draai overzettreden altijd groter qua maatvoering als de rechte overzettreden. Op de instructievideo is te zien hoe u dit in de praktijk zelf kunt uitvoeren. Net is bij de rechte overzettreden, nummert u ook de draai overzettreden, zodat u straks weet waar welke overzettreden geplaatst dient te worden.

Stootbord op maat maken

Zodra u alle overzettreden op maat heeft gemaakt, kunt u met de stootborden beginnen. Plaats de overzettreden op de trap en meet de hoogte en de breedte maat op. Deze maten zet u met behulp van een potlood en liniaal op het stootbord. Daarna kunt u het stootbord met een fijn getande houtzaag of decoupeerzaag met duwzaag op maat maken. Plak aan weerszijde een plakband, zodat u gemakkelijk het stootbord kunt passen. Ook nu nummert u de stootborden, zodat u straks weet waar welk stootbord geplaatst dient te worden. Zodra alle stootborden klaar zijn, plaats u de overzettreden en stootborden op de trap om te beoordelen of het geheel passend is.

Het monteren van de overzettreden en stootborden

Met behulp van montagekit monteert u de overzettreden en stootborden aan de trap. Zorg ervoor dat de ondergrond stof- en vetvrij is, zodat de montagekit zich goed kan hechten. Bij de overzettreden brengt u zowel montagekit aan op het vlakke gedeelte als op de neus van de treden. Let er wel op dat u de montagekit goed verdeelt en niet te vlak langs de randen gaat. Hierna kan de overzettreden worden gemonteerd en vervolgens kunt u met kit het stootbord monteren.

Houdt er wel rekening mee, dat montagekit 24uur moet drogen. Dit houdt in dat u 24uur de trap niet kunt gebruiken (belasten). Mocht u toch de trap willen gebruiken, dan is het ook mogelijk om bij het monteren iedere keer traptreden over te slaan. De volgende dag monteert u de andere overzettreden en gebruikt u de traptreden die als eerste zijn gemonteerd. Zo kunt u de overzettreden toch vast lijmen en de trap gebruiken.

Antislip aanbrengen bij gebruik van laminaat overzettreden

Laminaat kan glad worden als er bijvoorbeeld vocht op komt. Wij raden bij het gebruik van laminaat overzettreden altijd aan om gebruik te maken van antislip tape. Dit is tape die u op de overzettreden kunt plakken, waarmee de kans op uitglijden kleiner wordt.

Onbehandelde eiken overzettreden behandelen

De onbehandelde eiken overzettreden, dient u nog wel te behandelen. Met behulp van wax-olie of lak kunt u de onbehandelde eiken overzettreden de bescherming geven die het nodig heeft. Voordat u de overzettreden gaat behandelen, dient u de treden wel licht op te schuren. Let er wel op dat de lak of wax-olie waarmee u de trap gaat afwerken, bestand is tegen intensief gebruik.

Trap afkitten

Als laatste is het mogelijk om de voegen te kitten in een bijpassende kleur. Hiermee kunnen kleine kieren tussen de overzettreden en stootborden worden weggewerkt en bereikt u een mooi eindresultaat. Het kitten is in principe eenvoudig te doen.

 Vloerbedekking Trap Berekenen

Wilt u vervolgens weten hoeveel vloerbedekking u op de nieuwe trap moet plaatsen dan kunt u deze hoeveelheid berekenen door de volgende 3 oppervlaktes bij elkaar op te tellen:

 • De dieptes van gemiddelde trap trede
 • De ronding van een trapneus
 • De hoogtes van de stootboorden

En dat moet u vervolgens ruim (zeker een meter meer) aankopen.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen