Trap Schilderen & Verven

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf de trap kunt schilderen. Hieronder wordt stap voor stap behandeld op welke zaken u dient te letten bij de trap schilderen;

  1. Keuze van de verf voor de trap
  2. Schilder klaarmaken van de trap (bijv. de trap schuren)
  3. Het verven/schilderen van de trap
  4. Na het verven / het afwerken

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van vakspecialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Keuze van de verf voor de trap

Een trap wordt intensief gebruikt in huis en is hierdoor erg slijtage gevoelig. De keuze voor de juiste verf is daarom dan ook zeer belangrijk om de trap een goede bescherming te geven/levensduur. Voor de trap raden wij een 2-component vloercoating die bestaat uit een basiscoating en een verharder. De verharder geeft een harde toplaag waardoor de trap wordt beschermd voor intensief gebruik. Daarnaast kunt u ook kiezen dat u de trap schildert met acryl-/alkydverf waarna u de trap aflakt met een transparante parketlak. De parketlak heeft namelijk ook de eigenschap van een harde toplaag waardoor u de trap van de juiste bescherming voorziet. Tot slot raden wij u altijd aan om extra informatie in te winnen bij de verf winkel waar u de verf aanschaft.

Schilder klaarmaken van de trap

Het schilder klaarmaken van de trap wil zeggen dat u de huidige trap helemaal in orde gaat maken waarna u de trap kunt gaan schilderen. In het schuren/plamuren gaat meestal de meeste tijd zitten, maar hiermee wordt wel de basis gelegd voor het eindresultaat van het schilderwerk.

Allereerst beoordeelt u de huidige staat van de trap. Is de verf aan het bladderen? Zitten er beschadigingen in de trap?

Als de huidige verflaag over de gehele trap is gaan bladderen, dient u de oude verflaag te verwijderen. Mocht dit op een aantal plekken het geval zijn, hoeft de verflaag alleen op die plekken verwijdert te worden. Is dit niet het geval, dan dient u de trap alleen goed te schuren. Met het schuren zorgt u ervoor dat de oude verflaag wordt opgeruwd, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan hechten. In het hoofdstuk “verf verwijderen” staat beschreven hoe u de verf kunt verwijderen.

Beschadigingen in het hout (van de trap) kunt u het beste herstellen met plamuur. Hiervoor raden wij 2-componenten plamuur aan, omdat dit type plamuur harder is en u hiermee de trap de juiste bescherming geeft. Nadat u de beschadigde plekken heeft dicht geplamuurd, schuurt u het geheel weer glad. Mocht de plamuur iets zijn ingekrimpt, dan dient u nogmaals te plamuren tot dat het geheel mooi glad is en de beschadiging is weggewerkt. Het plamuren van de trap draagt dan ook bij aan een mooi eindresultaat.

Als de trap goed is geschuurd/plamuurt, kunt u het stofvrij maken en ontvetten. U pakt een emmer warm water en giet hierin een scheutje ammonia. Met een vochtige doek neemt u daarna de trap af, tot dat de trap geheel stofvrij is. De ammonia zorgt ervoor dat de ondergrond vetvrij wordt, waardoor de nieuwe verflaag zich goed kan gaan hechten.

De trap schilderen / verven

Nu alle bovenstaande voorbereidingen gedaan zijn, kunt u beginnen met het schilderen van de trap. Wij raden u aan om de trap eerst 2x in de grondverf te zetten. Dit omdat de trap intensief gebruikt wordt en hierdoor de juiste bescherming krijgt die het nodig heeft. Tussen iedere verflaag dient u de trap ligt op te schuren (opruwen) en stofvrij/vetvrij te maken. Hierdoor zal de volgende verflaag goed hechten. Nadat de trap 2x in de grondverf is gezet, kunt u beginnen met aflakken. Net als bij de grondverf, raden wij u aan om de trap minimaal 2x af te lakken om een mooi eindresultaat te krijgen. Bij zowel de grondverf als het aflakken, maakt u gebruik van een kwast voor de zijkanten /hoeken en een roller voor de grote oppervlakken.

Trap Schilder Tip; Vaak wordt een trap niet in een keer geschilderd, omdat men anders niet meer naar boven kan. Is dit ook bij u het geval, schilder dan de treden om en om, zodat u de trap altijd kunt gebruiken.

Na het verven

Als u klaar bent met schilderen, ruimt u alle spullen op. Maak alles meteen schoon, want hoe langer u wacht, des te lastig verwijdert u verf resten. Wanneer u de volgende dag weer verder gaat met schilderen, zet dan de kwast in een potje met water en de roller bewaart u in een plastic zakje.  Hier kunt u meer lezen over traprenovatie in het algemeen.

Vakman nodig? Vergelijk trapspecialisten!

Het schilderen van uw trap kost veel tijd en moeite. Wilt u de klus liever uitbesteden dan kunt u gratis gebruik maken van onze service. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van trapspecialisten in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

3 Klusreacties

Reactie plaatsen