Grondverf Schuren
*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.
Jij zit op dit moment met de brandende vraag: Moet ik grondverf nou schuren? Of misschien heb je helemaal geen zin om te schuren, ontstoffen en ontvetten en hoop je het hele schuren te ontlopen via iemand die op een forum of internetsite zegt: ” Dat schuren kan je wel even overslaan.”
Als je zoekt naar de oplossing van deze vraag dan weten we direct al dat je op hout aan het verven bent, simpelweg omdat bij beton andere zaken een rol spelen. Daar moet je namelijk veelal met een staalborstel in de weer en moet je coating overwegen als de vloer te poreus is. Schuurpapier komt er niet echt aan te pas. Beton kunnen we dus wegstrepen.
Jij bent met hout bezig. Bij hout is een goede laag grondverf cruciaal. Houten oppervlaktes die je met een grondlaag verft gaan minimaal 30% langer mee en dan ben je er nog niet. Hout pakt mooier en zorgt voor een veel mooiere en betere toplaag. Als je op hout werkt moet je altijd grondverf gebruiken. Wat je ook wilt voorkomen is bloedend hout.
Bloedend hout: Verf dat terugtrekt in het hout na het aanbrengen, dit gebeurt veelal door het ontbreken van een goede onderlaag.
Kan je ook primer gebruiken ipv grondverf? Dit is een lastige. In het Engels betekent primer nou eenmaal grondlaag, dit heeft ervoor gezorgd dat deze termen over en weer gebruikt zijn en dus ook bij allerlei merken elkaar overlappen. Het gaat puur om de basis (water basis of terpetine basis ) en in principe is primer meer voor ‘andere’ grondstoffen dan hout. Maar zelfs dat gaat niet helemaal meer op..
Zie hieronder het gebruik van Primer plus goed schuren op een houten oppervlakte:
Dus een grondlaag is een must.. En het schuren dan?
Schuren is ook noodzakelijk, altijd bij elke verfklus op hout. Ook de grondlaag, wij leggen uit waarom: Grondverf op kaal hout zorgt ervoor dat houtvezels omhoog komen staan, dat zorgt ervoor dat je te maken krijgt met het bovenstaande bloedende hout plus een slechte / niet egale deklaag.
Maar waarom zeggen sommige vakmensen dan dat je het niet altijd hoeft te schuren? Omdat er één ding verschrikkelijk is en dat is het ‘doorschuren of kaalschuren’ dat moet je voorkomen en alleen al voor dat probleem raden mensen soms af om grondverf te schuren. Schuur dus niet te hard en voorzichtig.
Schuur dus met een lichte korrel (180) of veel beter nog, gebruik nieuwe technologie en gebruik Siavlies (Siaspons). Siavlies is siliciumcarbide ( korund ) op nylonvlies en wordt tegenwoordig door elke verf professional gebruikt. (Eenvoudig online te verkrijgen)
Kortom, hoe hout aan te pakken -> Schuren -> Grondverf (of primer) -> Licht Opschuren -> Stofvrijmaken -> Verven maar, alleen nu: Hoogglans of Zijdeglans? ;)
Onlangs zijn aan mijn woning nieuwe vuren houten boeiboorden van rabatdelen door een timmerbedrijf geplaatst.
Het bedrijf heeft het het vervolgens twee keer gegrond.
Daarna heeft de schilder alles licht opgeschuurd, gaatjes gedicht en tweemaal afgelakt met Rubol CD hoogglans.
Net resultaat: onregelmatige hoogglans met doffe plekken tot in het hout trekken van de verf.
De timmerman aangesproken op levering van slechte kwaliteit hout, zakken, noesten vol lijnen. De timmerman wijt de slechte toestand aan het schilderwerk (onvoldoende schuren, plamuren, etc.), do
Als hout tweemaal gegrond is dan hoef je toch niet meer te plamuren? Moet dat niet bij de eerste keer gronden gebeuren?
Uw reactie zie ik graag tegemoet.