Lekkage plat dak opsporen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een lekkage van het plat dak kunt opsporen. Wanneer u vochtplekken heeft op de muren of het plafond, dan is er meestal een lek op het plat dak. Het is zaak om de lekkage aan het plat dak zo snel mogelijk op te sporen, voordat het vocht (water) de dakconstructie/muren kan aantasten. Hoe langer u wacht, des te groter de kans op verdere forse schade aan uw woning.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Het achterhalen van het lek in het platte dak (7 Mogelijkheden)

Hieronder zijn een aantal punten die u kunt nagaan om te beoordelen waar het lek in het plat dak zit. Door dit zelf na te gaan, kunt u een hoop geld uitsparen van een vakman. Mocht u het lek zelf niet kunnen vinden, schakel dan gewoon een dakdekker in. Want hoe langer u wacht, des te groter de kans is dat het vocht meer schade aanricht.

lekkage plat

Onder het daklood kijken

  1. Cruciaal om te weten: Het water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Dit houdt in dat de lekkage in het plat dak niet boven de vochtplekken hoeft te zitten. De lekkage in het plat dak kan verder van de vochtplekken af zitten. Het vocht verplaatst zich onder de dakbedekking naar de opening dat het makkelijkst naar beneden leidt.
  2. Controleer eventueel ook: Een koepel (zwak punt), gevel aansluiting bij de buren (zwak punt). Het zijn vaak dit soort punten waar breuken ook vrij eenvoudig zichtbaar en op te lossen zijn. Een dak lekkage kan ook bij uw buren zitten.
  3. Als het droog weer is, maakt u met de tuinslang iedere keer een bepaald punt van het dak nat. Zorg dat u hiervoor met z’n tweeën bent, zodat de ander in de woning kan beoordelen wanneer het water de woning inloopt.
  4. Controleer de naden van de dakbedekking. Bij vorst kan het water wat in de naden aanwezig is gaan uitzetten, waardoor er kieren/openingen kunnen ontstaan. Zodra het gaat dooien, dan is de kans aanwezig dat er dan in de naden van de dakbedekking lekkage ontstaat.
  5. Bij de dakdoorvoer van de cv-ketel of ventilatie afvoer, kan lekkage ontstaan. Bij de dakdoorvoer kunt u controleren of de dakdoorvoer goed aansluit op de plakplaat. Daarnaast beoordeelt u de dakbedekking dit op de plakplaat is aangebracht of deze geen gebreken vertoond.

    Makkelijk opspoorbare lekkage (hierbij gaat rubber seal niet meer werken, u moet een heel nieuw dak of huis overwegen)

  6. Op het dak wordt veel gewerkt met daklood. Daklood wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken bij bijvoorbeeld dakkapellen, dakramen, schoorstenen en muren. Beoordeel het daklood of er geen gaten in zitten en dat het goed aansluit op het dak.
  7. De schoorsteen is een gevoelig punt voor lekkage. Controleer allereerst of de schoorsteenkap aan de bovenkant in orde is. Mocht dit niet het geval zijn, kan het regenwater direct in de schoorsteen komen met alle gevolgen van dien. Daarna loopt u de bakstenen na op barsten en controleert u meteen of de voegen geen gebreken vertonen. Bakstenen die zijn gebarsten, kunnen een oorzaak van lekkage zijn net als aangetast voegwerk. Als laatste beoordeelt u het lood dat zorgt voor een waterdichte overgang tussen de schoorsteen en het dak.

Wanneer u succes heeft met het opsporen van de lekkage

Succes: Stel door één van deze stappen heeft u wat zwakke plekken kunnen vinden. Dan moet u echt dit unieke product uitproberen. Het zou zo maar kunnen dat u dan voor +/- 18 Euro klaar bent met een dakreparatie.

Onze Aanrader ( Al meer dan 1000x verkocht )  Eigenschappen Product:
bison-rubberseal Werkt met het waterdicht afdichten, beschermen en repareren van vrijwel alle materialen. Bison Rubber Seal is simpelweg een uniek product, daarbij is deze starterskit ook nog eens ideaal omdat je er niet allerlei artikelen bij moet kopen.

“verwerkt prettig
droogt snel
absoluut waterdicht
gebruikt voor lekkende dakgoot” 

” Heb in de tropen al alles geprobeerd om mijn zinken dakgoot waterdicht te krijgen. Maar dit is het eerste product dat daad werkelijk werkt. “

“De naam zegt het al -> Top spul en heel makkelijk te verwerken en absoluut waterdicht “

Bekijk + meer info hier

Wanneer u geen succes heeft met het opsporen van de lekkage

Geen Succes: Wanneer u de lekkage met behulp van de bovenstaande punten niet heeft kunnen opsporen, dient u de vakman te raadplegen. Een goede vakman kent de zwakke punten op een plat dak en heeft hier dagelijks mee van doen. Des te sneller u de lekkage verhelpt, des te kleiner de kans op schade aan de dakconstructie.

Dakspecialist nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een dakdekker nodig om de lekkage op te sporen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen