Lekkage plat dak repareren
lekkage plat

Onder het daklood kijken

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een lekkage van het plat dak kunt opsporen. Wanneer u vochtplekken heeft op de muren of het plafond, dan is er meestal een lek op het plat dak. Het is zaak om de lekkage aan het plat dak zo snel mogelijk op te sporen, voordat het vocht (water) de dakconstructie/muren kan aantasten. Hoe langer u wacht, des te groter de kans op verdere schade aan uw woning.

Het achterhalen van het lek in het platte dak (7 Methodieken)

Hieronder zijn een aantal punten die u kunt nagaan om te beoordelen waar het lek in het plat dak zit. Door dit zelf na te gaan, kunt u een hoop geld uitsparen van een vakman. Mocht u het lek zelf niet kunnen vinden, dan gewoon een dakdekker inschakel. Want hoe langer u wacht, des te groter de kans is dat het vocht meer schade aanricht.

 1. Het water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Dit houdt in dat de lekkage in het plat dak niet boven de vochtplekken hoeft te zitten. De lekkage in het plat dak kan verder van de vochtplekken af zitten. Het vocht verplaatst zich onder de dakbedekking naar de opening dat het makkelijkst naar beneden leidt.
 2. Controleer eventueel ook: Een koepel (zwak punt), gevel aansluiting bij de buren (zwak punt). Het zijn vaak dit soort punten waar breuken ook vrij eenvoudig zichtbaar zijn. Een dak lekkage kan ook bij uw buren zitten.
 3. Als het droog weer is, maakt u met de tuinslang iedere keer een bepaald punt van het dak nat. Zorg dat u hiervoor met z’n tweeën bent, zodat de ander in de woning kan beoordelen wanneer het water de woning inloopt.
 4. Controleer de naden van de dakbedekking. Bij vorst kan het water wat in de naden aanwezig is gaan uitzetten, waardoor er kieren/openingen kunnen ontstaan. Zodra het gaat dooien, dan is de kans aanwezig dat er dan in de naden van de dakbedekking lekkage ontstaat.
 5. Bij de dakdoorvoer van de cv-ketel of ventilatie afvoer, kan lekkage ontstaan. Bij de dakdoorvoer kunt u controleren of de dakdoorvoer goed aansluit op de plakplaat. Daarnaast beoordeelt u de dakbedekking dit op de plakplaat is aangebracht of deze geen gebreken vertoond.

  Makkelijk opspoorbare lekkage

 6. Op het dak wordt veel gewerkt met daklood. Daklood wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken bij bijvoorbeeld dakkapellen, dakramen, schoorstenen en muren. Beoordeel het daklood of er geen gaten in zitten en dat het goed aansluit op het dak.
 7. De schoorsteen is een gevoelig punt voor lekkage. Controleer allereerst of de schoorsteenkap aan de bovenkant in orde is. Mocht dit niet het geval zijn, kan het regenwater direct in de schoorsteen komen met alle gevolgen van dien. Daarna loopt u de bakstenen na op barsten en controleert u meteen of de voegen geen gebreken vertonen. Bakstenen die zijn gebarsten, kunnen een oorzaak van lekkage zijn net als aangetast voegwerk. Als laatste beoordeelt u het lood dat zorgt voor een waterdichte overgang tussen de schoorsteen en het dak.

Wanneer u de lekkage met behulp van de bovenstaande punten niet heeft kunnen opsporen, dient u de vakman te raadplegen. Een goede vakman kent de zwakke punten op een plat dak en heeft hier dagelijks mee van doen. Des te sneller u de lekkage verhelpt, des te kleiner de kans op schade aan de dakconstructie.

2 antwoorden
 1. Robbert
  Robbert zegt:

  Goedemiddag,

  Allereerst: goede kluswijzer. Heb nu mijn lekkage kunnen opsporen (blijkt te lekken bij het lood van de schoorsteen tussen het dak). Kan ik nu gewoon enkel hetzelfde lood opnieuw plaatsen, of is het slimmer om gelijk een nieuw stuk daklood aan te schaffen?

  Alvast bedankt voor een reactie.

  Robbert

  Beantwoorden
  • Kluswijzer
   Kluswijzer zegt:

   Beste Robbert,

   Dat ligt voornamelijk aan de situatie. In veel gevallen is het goed te repareren. Daar hebben wij ook eea. over geschreven dat is hier te lezen.

   Succes met de reparatie!

   Groet,

   MijnKluswijzer.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *