Ondervloer leggen
In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven welke ondervloer u kunt gebruiken. Als u laminaat, parket of houten vloerdelen gaat leggen, is de ondervloer van groot belang voor het eindresultaat. De ondervloer kan een aantal functie hebben; egaliserende, vochtwerend en geluid reducerend eigenvermogen bevatten. Welke ondervloer u kunt gebruiken en hoe u de ondervloer legt, is te zien en te lezen onderstaande uitleg en instructievideo. Tot slot raden wij wel aan om bij de winkel/verkoper goed te informeren naar het type ondervloer u moet gebruiken in uw situatie, omdat dit per product en merk kan verschillen.
Welke ondervloer leggen?
Het is van belang om eerst te kijken met wat voor een vloer u te maken heeft. Is de huidige vloer een betonvloer, houtenvloer of liggen er plavuizen? Dit heeft gevolgen voor de keuze van het type ondervloer u zult gebruiken. Hieronder wordt per type vloer besproken wat de mogelijkheden zijn. Wel is het altijd aan te raden om bij de aanschaf van laminaat, parket of houten vloerdelen op de verpakking te kijken aan welke voorschriften de ondervloer moet voldoen. Omdat er zoveel verschillende soorten ondervloeren in de markt verkrijgbaar zijn, kunnen de eisen per afwerk vloer nog wel eens verschillen.
Welke ondervloer leggen bij een betonvloer
De betonvloer moet goed gestort zijn en moet dus vlak zijn. Uitstekende delen dient u te verwijderen en gaten dienen opgevuld te worden met egaliseer cement. Ook hoogte verschillen in de betonnen vloer dient u te verwijderen. Mocht de betonvloer van zeer slechte kwaliteit zijn, kunt u de gehele vloer egaliseren.
Zodra de betonvloer gereed is, kan vochtwerende folie over de betonnen vloer worden aangebracht (van toepassing als de vloer niet op de ondergrond wordt verlijmd). Dit voorkomt dat vocht vanuit de betonvloer straks in het parket of laminaat terecht komt. Zorg ervoor dat het folie door loopt tot achter de plinten tegen de muur omhoog, zodat het vocht uit de muren niet met de vloer in aanraking kan komen. De raden/naden dient u af te plakken met aluminium tape. Vervolgens kunt isolerende Alupete aanbrengen met de zilveren kant naar boven. Daarnaast is het ook mogelijk gebuikt te maken van groene/bruine Isofelt platen. Deze platen hebben in vergelijking met de isolerende Alupete een groter opvullend vermogen.
Daarnaast kunt u ook 12mm spaanplaat gebruiken als ondervloer. Spaanplaat wordt gebruikt als u de afwerkvloer (bijvoorbeeld parket) gaat vastlijmen op de ondervloer (spaanplaat). Bij het gebruik van spaanplaat hoeft u geen isolerende ondervloer aan te brengen. Wel is het aan te raden om vochtwerende isolatie te gebruiken, zodat er geen vocht uit de betonnen vloer in het spaanplaat/ parket kan komen. De spaanplaten dient u vast te bevestigen op de betonnen vloer. Beoordeel wel van te voren of er geen leidingen in de vloer aanwezig zijn. Zet de spaanplaten om de 30cm vast en zorg dat de schroeven verzonken zijn. Daarnaast dient tussen de muur en de spaanplaten een ruimte van 10mm aanwezig te zijn, omdat spaanplaat een natuurproduct is en kan uitzetten en krimpen. Tussen de spaanplaten zelf dient u een onderlinge afstand van 5mm te hanteren. Wanneer er leidingen in de vloer aanwezig zijn, is het ook mogelijk de spaanplaten op de betonnen vloer te verlijmen.
Welke ondervloer leggen bij een houtenvloer
Als u te maken heeft met een houtenvloer waarop u de ondervloer wilt aanbrengen, wordt er vaak gekozen om 12 mm spaanplaat ondervloer aan te brengen. De spaanplaten ondervloer dient u haaks op de bestaande houtenvloer aan te brengen en de spaanplaten moet onderling verspringen. Bij het vastzetten van de spaanplaten, moet u de schroeven wel laten verzinken.
Allereerst schroeft u de los liggende delen van de bestaande houtenvloer vast. Controleer of er geen spijkers of schroeven uitsteken. De hoogte verschillen kunnen weg geschaafd/geschuurd worden. Door gebruik te maken van spaanplaten ondervloer, vlakt u oneffenheden weg. Daarna kunt u gebruik maken van softboard platen waarop de nieuw te leggen vloer wordt aangebracht.
Ondervloer en geluidsisolatie
Wanneer u in een appartement woonachtig bent, zal in de meeste gevallen strenge eisen worden gesteld aan de ondervloer. Deze eisen zijn opgesteld om geluidsoverlast tegen te gaan voor buren en omwonende. Ga in dit soort situatie altijd na aan welke eisen de ondervloer moet voldoen. Vaak moet de ondervloer getest zijn door TNO en een minimale geluidsisolatie hebben. Het is handig om informatie van de ondervloer te bewaren, mocht u hier vragen over krijgen van buren en omwonende in het geval van geluidsoverlast.
Letten op geluidsisolatie hoeft u niet alleen voor de buren te doen, maar ook voor uw eigen woongenot. Hierdoor hebt u minder overlast wanneer u zelf loopt, of mede bewoners (kinderen) door het huis lopen.
Ondervloer op plavuizen en tegels
In deze situatie raden wij u aan om u goed voor te laten lichten door een expert. Omdat er verschillende soorten vloertegels/plavuizen zijn en hun eigen toplaag, is het aanbrengen van een ondervloer niet op voorhand te bepalen. De vakman weet in uw situatie welke ondervloer u moet gebruiken en hoe de ondervloer op de plavuizen of vloertegels aangebracht moet worden.
Ondervloer in combinatie met vloerverwarming
Als u te maken heeft met vloerverwarming, hoeft u geen vochtwerende folie aan te brengen. Vaak wordt bij parket eiken mozaïek van 8mm gebruikt. De ondervloer van eiken mozaïek wordt vast gelijmd op de vloer. Ga de ondervloer niet spijkeren of schroeven, de kans dat u de vloerverwarmingsbuizen raakt en lekkage ontstaat, is zeer groot.