Fundering Maken

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitgelegd hoe u zelf een fundering kunt storten. Wanneer u een muur wilt maken, dient u eerst een fundering te maken. De fundering is de basis waarop de muur komt te rusten. Wanneer u een goede fundering maakt, is de kans op verzakkingen zeer gering. In dit onderdeel wordt fundering op staal behandeld. Dit is de meest toegepast vorm van fundering voor uitbouwen, schuren, of tuinhuizen. Op “staal” houdt in dat de fundering op een zandbed wordt geplaatst.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van aannemers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Benodigdheden voor het maken van een fundering

  • De keuze van bekisting heeft een grote invloed op de benodigdheden. Als u deze zelf gaat maken heeft u houten planken / latten en schroeven nodig. Deze kunt u allemaal goedkoop bij de bol verkrijgen.
  • Buiten de bekisting is betonmortel eigenlijk het enige dat u nog echt nodig heeft. Gelukkig is betonmortel ook goedkoop online te verkrijgen (scheelt ook weer sjouwen, soms vraag je je af hoe ze hier winst op kunnen maken).

Berekenen van de dikte fundering

Op het internet is er een grote vraag hoe men zelf een fundering kan berekenen. Het berekenen van de fundering is een vraagstuk voor een bouwkundige en raden dan ook altijd contact op te nemen met een vakman om u te laten adviseren. De fundering is de basis voor wat er boven op wordt gebouwd. Niet iedere uitbouw, schuur of tuinhuis is hetzelfde. Wat komt er op de fundering te rusten, welke materialen gaat u gebruiken, enzovoort. Al deze specifieke eigenschappen maakt het dat de ene fundering aan andere eisen moet voldoen dan de andere. Een goede berekening scheelt ellende achteraf.

Uitgraven en bekisting maken van de fundering

Graaf een gat waar de fundering moet komen. Zorg er voor dat het een diepte heeft van minimaal 60cm, zodat u onder de vorstgrens zit. Met behulp van 18mm multiplex of betonplex maakt u de bekisting. Om de 50cm plaats u een paal en op de naden van de bekisting dient er ook een paal worden geplaatst, zodat de bekisting stevig genoeg is om de te storten beton in de bekisting te houden. Zorg ervoor dat de bekisting van de fundering waterpas staat. Vervolgens plaats u een zandbed (vulzand) van minimaal 20cm aan. Rei het zandbed waterpas af en besprenkel het zandbed met water. Hierdoor zal het zandbed steviger worden. Zodra het zandbed klaar is, brengt u plastic folie aan, om te voorkomen dat het water uit het nog te storten beton niet weg kan. Wanneer u dit niet zou doen, is de kans zeer groot dat de aan te brengen betonspecie niet voldoende uit hard.

Bewapening van de fundering

Voor de bewapening van de fundering gebruikt u draadstaalmatten. De bewapening maakt u op maat met behulp van een haakse slijper. Op 1/3 van de te storten betonspecie wordt de bewapening in het beton gelegd, zoals in de instructie video is aangegeven.

Betonspecie aanmaken voor de fundering

Breng de betonspecie aan, zoals is aangegeven op de verpakking. Voor het maken van betonspecie geldt de zogenaamde 1-2-3 beton regel. 1 zak cement, 2 zakken zand en 3 zakken grind. Eerst moet het zand en grind droog worden gemengd. Vervolgens voegt u hier het cement aan toe. Daarna het aangegeven hoeveelheid water. Wanneer u de betonspecie te nat maakt, zal de kracht van het beton afnemen. Het is belangrijk dat er een klontvrije massa ontstaat.

Storten van betonspecie in de fundering

Wanneer u bovenstaande stappen heeft doorlopen, kunt u nu beginnen met het storten van de betonspecie in de fundering. Stort 1/3 van de totale fundering met betonspecie vol. Breng vervolgens de bewapening in de fundering aan. Vroeg dwars latten op de bekisting, waarna u de fundering kunt afstorten. Deze dwars latten zorgen ervoor dat de bekisting van de fundering op zijn plaats blijft.

Zodra de fundering vol gestort is, kunt u met behulp van een lat in de betonspecie prikken. Hiermee zorgt u ervoor dat lucht uit de betonspecie wordt gehaald. U kunt ook met een hamer tegen de bekisting aanslaan om de lucht uit de betonspecie te halen. Vergeet de hoeken niet. Dit proces wordt ook wel “verdicht” genoemd. Vervolgens schuurt u het beton af met een kunststof schuurbord.

Het beton kunt u na het schuren beschermen, door het te benevelen met water en af te dekken met folie. De betonspecie heeft namelijk voldoende water nodig om volledig uit te harden.

Lees ook: aanbouw woning.

Instructievideo fundering maken / storten

Aannemer nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u deskundig advies nodig van een specialist? En heeft u een aannemer nodig om uw fundering te maken? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen