Vaatwasser Stinkt – De Oplossingen

Als u hiernaar zoekt kunnen we van één ding vrij zeker zijn: uw vaatwasser stinkt ook. Wat moet je doen om dit op te lossen en wat moet je vooral niet doen?

De tips op de andere Nederlandse sites zijn eerlijk waar slecht en bespreken wij ook hieronder in onze gids. Alles wordt behandeld en u hoeft niet meer van die onzintips te lezen als: “Stinkt uw afwasmachine wel eens? Doe dan voor u de afwasmachine aanzet een paar druppeltjes citroen erbij. Dit zorgt weer voor een frisse afwasmachine.” Voor een half uur lost dit misschien jouw probleem op. Maar op lange termijn kan je hier niets mee.

4 Stappen om de Stank uit de Vaatwasser te krijgen

 1. vaatwasser-afvoerfilter

  afvoer vaatwasser

  Afvoer vaatwasser: Haal de afvoerfilter uit uw vaatwasser. Elke vaatwasser heeft een afvoer het is meestal een cilinder-achtig afneembaar filter. Dit zit meestal onder het onderste rek van de vaatwasser. Als u de afvoerfilter gevonden heeft kunt u deze afvoerfilter vaak door wat rond te draaien uit de bodem van de vaatwasser halen.

  De afvoerfilter is volgens ervaren loodgieters meer dan 80% van de klusjes de oorzaak van de stank.

  Het spreekt voor zich maar deze afvoerfilter moet u vervolgens goed reinigen, wat schrobben en schoonmaken. Hiervoor heeft u misschien een borstel nodig om de binnenkant goed te kunnen bereiken. Kijk ook nog even naar het element waar de afvoerfilter in zit: Dit moet u wellicht ook nog even schrobben.

 2. In de tweede stap moet je de rubbertjes / binnenkant aanpakken. Deze stap begint door de rekken uit de vaatwasser te halen. Maak een heet sopje met wat standaard schoonmaakmiddelen of als je het echt professioneel wilt doen: met Miele vaatwasser reiniger. Vervolgens ga je alle randen goed na rondom en net binnenin de vaatwasser met wat doekjes. Wij durven bijna te garanderen dat u bij deze schoonmaaksessie vieze randjes tegenkomt. Deze schoonmaak klus wordt namelijk te weinig gedaan.
  • De deurafdichting, dus het rubberen deal rondom de vaatwasser kunt u soms los maken. Dan kunt u dit deel zeer goed reinigen. Wel voorzichtig zijn met het afnemen van dit rubber, het moet namelijk ook weer terug =)
 3. Boen in stap 3 de vaatwasser rekken goed af.  (als u nu toch bezig bent kunt u het net zo goed zeer goed doen)
 4. Plaats na deze schoonmaak één koffiekop vol met witte azijn in de vaatwasser. (jaja dit heeft ook een sterke geur, echter is azijn één van de sterkste geurverwijderaars.) Zorg dat de rest van de vaatwasser leeg is. Zet de vaatwasser aan op een volledige cyclus. U kunt na deze stap ook nog eens met baking soda aan de slag, ook een bekende geur vreter. Echter is baking soda bijzonder sterk en kan het de vaatwasser ook beschadigen. Het is simpelweg niet nodig in 99% van de gevallen.Belangrijk: Na stap 4 moet u de vaatwasser goed open zetten, want droogte zorgt ervoor dat de azijn geur weer snel verdwijnt. Vervolgens bent u klaar met het verwijderen van de stank in uw vaatwasser!

Een verstopte vaatwasser kent ongeveer dezelfde oplossingsmethodiek als bovenstaand stappenplan.

Stinkt de vaatwasser nog steeds?

Controleer het volgende

 • Afvoerslang Problemen: Indien deze bovenstaande zaken zeer schoon zijn en u nog steeds een muffe geur ruikt kan het zijn dat er bij de afvoerslang wat verstoppingen zitten. Wat u moet doen als u denkt dat dit het kan zijn: Ga de slang na (meestal achter of onder de vaatwasser) en inspecteer of er misschien te scherpe buigingen in zitten.
 • Aansluiting Problemen: Afvalwater uit de gootsteen kan bij een verkeerd aansluiting eventueel via de afvoerslang de vaatwasser in lopen als de afvoerslang niet correct met een lus is aangesloten op de afvoerpijp. De kracht van een gootsteen vol water kan het water omhoog dringen door de afvoerslang van de vaatwasser. Mocht dit probleem zich voordoen, maak de lus van de slang dan groter en plaats hem iets hoger.

Andere soortgelijke problemen

Een nieuwe vaatwasser die stinkt – Ga in deze situatie eerst goed de afvoerslang na, dat is veelal het probleem. Kijk anders ook naar de aansluiting.
vaatwasser stinkt naar riool, vaatwasser ruikt muf of stinkt naar natte hond – Ga ook in deze situatie de afvoerslang na of kijk anders naar de aansluiting.

Tip: Laat vuile vaat niet te lang in de vaatwasser staan en spoel ook borden af alvorens je ze in de vaatwasser zet.

Vaatwasser blijven reinigen

 • Onderhoud de vaatwasser in plaats van het alleen maar oplossen van problemen, maak hem zo nu en dan goed schoon.
 • Zorg voor voldoende zout in de vaatwasser als daar een vakje voor beschikbaar is. Met een Miele vaatwasser reiniger die hierboven al is benoemd, worden dit soort klussen vanzelfsprekend een stuk makkelijker.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen