Mousseur, Perlator of Straalregelaar

Bij het uitkiezen van een nieuwe kraan kijk je natuurlijk naar het design van de kraan, zodat deze mooi in je keuken komt te staan. Maar het is ook belangrijk om op de details van een kraan te letten, zoals de perlator / mousseur. Dit kleine onderdeel van de kraan komt in allerlei soorten en kan een aangename toevoeging zijn aan je keuken. Wat is een mousseur precies en uit welke soorten kun je kiezen? En, ook niet onbelangrijk: waar kun je een kraan met mousseur kopen?

Wat is een mousseur?

  • Een mousseur wordt ook wel een perlator of een straalregelaar genoemd. 

Een mousseur is een kleine vaatdouche dat zich aan het einde van een kraan bevindt, beginnend bij het mondstuk van de kraan. Dit onderdeel van de kraan voegt lucht toe aan het water, waardoor het water zachter wordt. Daarnaast zijn er ook varianten die uittrekbaar zijn, waardoor je deze slang kunt gebruiken om bijvoorbeeld de spoelbak goed schoon te spuiten. Ook zijn er soorten waarbij de straalsoort veranderd kan worden door middel van een bedieningsknop aan de zijkant. Maar in de meeste gevallen heeft de mousseur maar één straalsoort.

Veel voorkomende afmetingen van een Mousseur:

  • 22m (Meest voorkomend)
  • 24m
  • 28m

Bij het verkopen van mousseurs geven de makers veelal aan dat 95% van de kranen 22 of 24m is, met rubberen ringetjes is het soms ook mogelijk mousseurs te verstellen. Let er ook op of de mousseur / perlator inwendig of uitwendig schroefdraad heeft.

De verschillende soorten mousseurs

De mousseurs kun je onderverdelen in twee soorten. Uit deze twee soorten kun je kiezen bij het aanschaffen van een nieuwe keukenkraan. Welke soorten zijn dit en wat zijn de voordelen van deze soorten?

Soort: Omschrijving:
Lucht mousseur Voegt lucht toe aan het water, waardoor er minder water door de kraan gaat. Zorgt dus voor waterbesparing. Deze mousseur is niet uittrekbaar.
Kogel mousseur Deze mousseur / perlator is een stuk beweeglijker en kunnen met de hand bestuurd worden. Deze mousseur voegt geen lucht toe maar is wel uittrekbaar.

Een mousseur plaatsen is bijzonder eenvoudig

  1. Draai met de klok mee de oude mousseur los ( soms moet dit met een tang, gebruik dan wat doek ertussen zodat het chroom niet beschadigd.)
  2. Verwijder de kalk met schoonmaak azijn of beter nog: kalkreiniger.
  3. Draai de nieuwe mousseur tegen de klok in weer vast.

Wat kost een mousseur?

perlator mousseur

 Let op of je een binnendraadse of buitendraadse perlator hebt.

Er zijn twee manieren waarop je een mousseur kunt aanschaffen. Je kunt het als los onderdeel bestellen en in combinatie met een keukenkraan. Een losse mousseur kost vrij weinig en is, afhankelijk van het merk, verkrijgbaar voor tussen de €4 en €25. In combinatie met een kraan betaal je tussen de €99 en €250. Zo betaal je voor een Grohe keukenkraan met mousseur maximaal €250, terwijl je ook voor een goedkopere variant van Schutte kunt gaan, voor €99.

Losse mousseur of keukenkraan met mousseur kopen

Je kunt bij verschillende webwinkels terecht, waaronder bol.com. Hier vind je een ruim aanbod losse mousseurs. Wanneer je een losse mousseur op je kraan wilt gaan zetten is het belangrijk om het juiste merk aan te schaffen zodat het goed zal passen, ook moet je dus goed kijken naar de breedte van de kraanuitloop.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen