Zelf een Buitenkeuken Maken

Wat is er fijner dat ’s zomers niet alleen lekker buiten zitten om te eten, maar ook om te koken? De nieuwste trend in de tuin is niet langer alleen een barbecue, maar een complete buitenkeuken. Deze kun je compleet aanschaffen, maar dan ben je veel geld kwijt. Zelf een buitenkeuken maken is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens erg leuk. Deze klus hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hier leggen we uit wat je allemaal nodig hebt, welke stappen er zijn om te volgen en wat je vervolgens met het resultaat kunt.

BBQ Meubel VS buitenkeuken VS buiten BBQ

De benamingen in deze tak van de sport zijn irritant. Een grote BBQ op wieltjes is niet een buitenkeuken. Een Buitenkeuken is als er hout of beton omheen zit. Alle webshops noemen die stalen dingen op wieltjes al buitenkeukens en dat is simpelweg geen goede omschrijving.

Prijs van Buitenkeukens: Een buitenkeuken van Beton kan je lastig zelf maken ( alleen de zeer ervaren klussers kunnen dit goed realiseren, dit omdat er veel verschillende klussen bij komen kijken) . Als je een betonnen buitenkeuken kant en klaar koopt ligt de prijs zo rond de 4000 tot 6000 Euro. Dit terwijl een houten buitenkeuken via een doe het zelf pakket al voor € 250,- (al met al valt het toch duurder uit) thuis kan liggen.

Zelf een buitenkeuken maken: Gereedschap

buitenkeuken

Veel webshops noemen dit een buitenkeuken, wij noemen dit een grote BBQ :) Dit is dus niet een buitenkeuken.

De mooiste buitenkeuken maak je van hout. Om precies te zijn, van steigerhout. Zorg er dus voor dat je genoeg (op maat gezaagde) steigerhouten planken en latten hebt om het werkblad en de achterzijde van de buitenkeuken te kunnen maken. Daarnaast moet je (houten) palen hebben waar het keukenblok op kan staan, en natuurlijk voldoende schroeven, metalen scharnieren en L-vormige verbindingsstukken. Omdat je veel met hout en schroeven werkt, bestaat je gereedschap voornamelijk uit een (accu)schroevendraaier. Ook kun je bijvoorbeeld zelf een kookplaat en wasbak inbouwen.

Een standaard buitenkeuken bouwpakket bestaat uit:

  1. Een pakket voor het maken van de planken.
  2. verzinkte schroeven (kruiskop)
  3. 1 boortje om de gaatjes voor te boren
  4. 2 hardstenen aanrechtbladen
  5. 2 scharnieren
  6. Duidelijke handleiding waar stap voor stap wordt aangegeven hoe je het keukentje in 10 stappen elkaar kunt zetten.
  7. Tijd: Doe-Het-Zelf keuken om in elkaar te zetten circa 4 a 4,5 uur

Wil je zo’n grote BBQ installeren: Hier een handleiding van een buitenkeuken / BBQ. (kan je in probleem situaties goed op weg helpen.

Stappenplan

Bekijk hier een steigerhout buitenkeuken

Het uitgangspunt is een bouwtekening. Zorg ervoor dat al het hout op de juiste maten is afgezaagd. Je begint met het in elkaar zetten van de poten. Dit doe je met een geraamte van balken. Daar bevestig je vervolgens de wasbak en kookplaat in. Bovenop schroef je de steigerhouten planken: die boven wasbak en kookplaat alleen met een scharnier aan de achterzijde. En natuurlijk met een dwarse plank aan elkaar, zodat ze als geheel scharnieren. Tussen de poten kun je met balken en planken nog een extra rek maken. Ook kun je een achterwand opbouwen, en de voor- en zijkanten afwerken met planken.

Extra mogelijkheden en tips

Nu heb je een houten opbouw voor je buitenkeuken, maar daar kun je nog allerlei opties aan toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld met stukken steigerbuis ophangbeugels maken. Met s-haken kun je daar pannen, theedoeken en keukengerei aan ophangen. Of je bouwt keramische tegels in voor een mooie en praktische afwerking. Denk ook, als je een kookplaat en/of wasbak hebt ingebouwd, aan de juiste aansluitingen op aan- en afvoer. Veel buitenkookplezier met je nieuwe, zelfgebouwde buitenkeuken!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen