Verwarming

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg geven over een radiator plaatsen. Radiatoren worden meestal gemonteerd onder een raam om ervoor te zorgen dat de koud van buiten niet de ruimte in komt. Tevens moet de radiator voldoende ruimte hebben, zodat de warmte afgifte optimaal is. Aan de onder- en bovenkant van de radiator dient minimaal 10cm ruimte te zijn, dit in verband met bijvoorbeeld vensterbanken. Tussen de radiator en de muur waarop deze wordt bevestigd een ruimte van circa 5cm. Als u deze waarden aanhoudt, heeft de radiator voldoende luchtcirculatie om de warmte af te kunnen geven. Mocht u een radiator ombouw willen plaatsen om het mooi af te werken, houdt u dan wel rekening met een verlies qua warmteafgifte van circa 30%.

Instructievideo radiator plaatsen

Om een paneel radiator te monteren heeft u de volgende materialen nodig:

  1. radiator
  2. ophangbeugels met pluggen en houtdraad bouten
  3. radiator kraan of radiatorthermostaat (inclusief knelset)
  4. retourventiel (inclusief knelset)
  5. ontluchtingstop
  6. aftapkraan

Stappenplan radiator plaatsen

Stap 1
Monteer de radiatorbeugels op de muur waar de radiator geplaatst moet worden. Denk eraan dat er voldoende ruimte om de radiator is, zodat de warmteafgifte optimaal is.

Stap 2
Bij het aansluiten van de aanvoerleiding gaat u als volgt te werk. Wikkel het uiteinde van de radiatorkraan of radiatorthermostaat in met teflon voordat het uiteinde in de radiator wordt gedraaid. Het teflon tape zorgt voor een waterdichte afsluiting en draai het in tegengestelde richting om het uiteinde. Draai de radiatorkraan/radiatorthermostaat nu in de radiator. In de andere zijde wordt de aanvoerleiding gemonteerd. Hierbij wordt meestal gebruikgemaakt van een knel verbinding. Schuif eerste de moer en dan de knelring over de buis en steek de buis (aanvoerleiding) dan in de radiatorkraan/radiatorthermostaat. Nu kunt u de moer aandraaien en de zit de buis gemonteerd. Mocht u de buis moeten afkorten, gebruik dan altijd een pijpensnijder. Met een pijpensnijder kort u de cv-leiding altijd recht af waardoor de kans op lekkage verkleind wordt. Wel altijd even de bramen weg vijlen met een ronde vijl.

Stap 3
Bij het monteren van de retourleiding doet u het volgende. Wikkelt u eerst het uiteinde dat in de radiator komt in met teflon tape voor een waterdichte afsluiting. Als de tape erop zit, kunt u dit ventiel aansluiten op de radiator. Schuif over de cv-buis de moer en dan de knelring en steek de cv-leiding in het retourventiel. Draai de moer aan en de retourleiding is aangesloten.

Stap 4
Draai de ontluchtingstop erin. Deze moet in het bovenste gat komen, omdat lucht altijd omhoog gaat. In het onderste gat komt de aftapper, om de radiator leeg te laten lopen mocht dit nodig zijn.

Stap 5
Controleer of alles vast zit en draai de ontluchtingskraan (-stop) open en vul de cv-installatie met water. Op het moment dat er water uit de ontluchtingstop komt, draait u alles dicht. Controleer de waterdruk van de cv ketel. Staat deze niet tussen de 1,5 – 2 bar, dan dient u de cv-installatie verder bij te vullen.

Radiator vervangen

radiatorvervangenVoordat u het water uit de cv-installatie laat lopen, haal u de stekker uit de cv ketel en laat het afkoelen tot dat de temperatuur onder de 40 graden is. Zet alle radiatorkranen / radiatorthermostaten open en laat de cv-installatie leeglopen. Draai de beugels en knelfittingen los en u kunt de radiator verwijderen. De radiatorkraan, retourventiel, ontluchtingstop en aftapkraan kunt u overzetten op de nieuwe radiator. Vergeet niet teflon tape te gebruiken, zodat de koppelingen waterdicht zijn. Sluit alles aan en vul de cv-installatie bij tot dat de waterdruk tussen de 1,5 – 2 bar is. Het kan zijn dat de hoogte van de radiator kraan hoger of lager is, dan dient de cv-buis aan te passen.

Design radiator

Een designradiator wordt vaak gebruikt in de badkamer of keuken om handdoeken overheen te hangen. Tevens is het ook een decoratie in de ruimte. De idealen aansluiting is aan de onderzijde of diagonaal (aanvoer boven en afvoer beneden). Kunt u de designradiator alleen aan de bovenkant aansluiten, moet u gebruikmaken van een stromingsbuis. Doet u dit niet, dan zal de designradiator maar voor de helft warm worden en komt u ook capaciteit tekort om de ruimte te verwarmen. Stromingsbuizen zijn in de winkel te koop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *