CV ketel onderhoud

CV-installatie bijvullen ( 8 stappen )

 1. U schakelt de cv ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen.
 2. Heeft de cv installatie net gebrand, wacht dan tot de temperatuur onder de 40 graden is. Daarna is het verstandig om alle ontluchtingsventielen te controleren of ze dicht zitten, voordat u de cv installatie gaat vullen.
 3. U sluit de vulslang aan de ene kant aan op de waterkraan en laat de slang vol lopen, zodat er geen onnodige lucht in de cv installatie kan komen.
 4. De andere kant van de vulslang sluit u nu aan op de vulkraan die aan de cv ketel zit.
 5. Nu de vulslang volledig is aangesloten, zet u eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan van de cv ketel.
 6. De cv installatie wordt nu bijgevuld
 7. Zodra de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar is, kunt u de kranen weer sluiten en is de cv ketel bijgevuld.
 8. Tot slot stopt u de stekker van de ketel in het stopcontact en de klus zit erop.

Tip! Nederland moet van het gas af. Heb je een nieuwe cv ketel nodig? Bekijk dan direct de mogelijkheden van warmtepompen. Zo investeer je in de toekomst en hoef je je nieuwe cv ketel niet nog eens te vervangen!

Let op: Moet u de cv ketel regelmatig bijvullen, dan kan het zijn dat:

 1. Er een lekkage is (lekkages kunnen ook klein zijn, het kan zijn dat een rubbertje kapot is of een aansluiting niet goed werkt, etc)
 2. het expansievat kapot is ( meer over expansievat vervangen, inc. alle opties voor vervanging )
 3. het overstortventiel defect is. ( hier kunt u een nieuwe aanschaffen )

Wilt u echt grondig te werk gaan dan kunt u een CV renovatiepakket overwegen, dan heeft u van elk onderdeel een reserve en kunt u de oude onderdelen eenvoudig vervangen via onze klusgidsen.

 

CV-installatie ontluchten

Worden de radiatoren niet goed warm of hoort u een borrelend geluid, dan moet u de cv installatie ontluchten. Hoe gaat het in zijn werk?

 • Zet de cv ketel uit en begin bij het hoogste punt van de installatie. Dit kan de hoogst gelegen radiator zijn, maar ook de cv ketel als deze op zolder hangt.
 • !! Pas wel op als de verwarming niet net heeft aangestaan, omdat het water tussen de 80-60 graden kan zijn. Tevens is het verstandig om een doek bij het ontluchten te gebruiken om water te kunnen opvangen.
 • Draai bij de hoogst gelegen radiator de ontluchtingskraan open tot er water uit komt waarna u de ontluchtingskraan weer dicht draait.
 • Daarna gaat u naar de volgende radiator en herhaalt dit tot u alle radiatoren heeft gehad.
 • U werkt van boven naar beneden in uw huis.
 • Tot slot controleert u of de waterdruk van de ketel tussen de 1,5 – 2,0 bar is. Is dit niet het geval, vul dan de cv installatie bij.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen