welk expansievat

Wanneer u de cExpansievat vervangenv-ketel vaak moet bijvullen is de kans zeer groot dat het expansievat vervangen dient te worden, dan het expansievat is dan vaak kapot. In dit onderdeel van Mijnkluswijzer is te lezen hoe u zelf het expansievat vervangt en waar u tijdens het vervangen van het expansievat op moet letten.

Stappenplan expansievat vervangen

  1. Haal de stekker uit de cv-ketel.
  2. Sluit op de vul/aftapkraan de slang aan, zet hem open en laat het water eruit lopen. Als er geen water meer uitkomt, dan weet u dat de cv-installatie leeg is.
  3. Verwijder nu het expansievat met een draaiende beweging los van de ophangbeugel. Wanneer het expansievat lek is, zal deze gevuld zijn met water, wat behoorlijk zwaar kan zijn. Dus let goed op.
  4. Nu het oude expansievat eraf is, kunt u de nieuwe gaan plaatsen. Breng op het schroefdraad (met de klok mee) teflontape aan om een waterdichte verbinding te krijgen. Het teflontape draait u 6x keer om het schroefdraad heen.
  5. Zodra het teflontape erop zit, kunt u het nieuwe expansievat op de beugel vast draaien.
  6. Nu kunt u het systeem weer gaan vullen. Sluit de slang aan op de wasmachinekraan en de vul/aftapkraan. Zet vervolgens beide kranen open, zodat het water de cv-installatie kan gaan vullen. Er mag tussen de 1,5 en 2,0 bar druk zijn, wat is af te lezen op de manometer van de cv-ketel. Sluit daarna de aftap/vulkraan, maar laat deze nog even vast zitten.
  7. Aan de bovenzijde van de beugels waar het expansievat aan gemonteerd is, zit een ontluchtingsnippel. Draai met de sleutel voorzichtig het ontluchtingsnippel open, totdat er water uitkomt. Wanneer er water uitkomt, draait u het ontluchtingsnippel weer dicht. Op de manometer zal waarschijnlijk de druk iets zijn teruggelopen en vult u het systeem weer verder bij met water, zoals u zojuist ook heeft gedaan. Doet u dit niet, bestaat de kans dat radiatoren niet goed warm worden of langer duurt, vanwege de lucht die aanwezig is in de cv-installatie.
  8. Tot slot draait u beide kranen dicht en kunt u de vulslang eraf halen. Zorg ervoor dat u een emmer bij de hand heeft, want er zit namelijk nog water in de vulslang. Met de emmer kunt u het water opvangen en komt er niks op de vloer.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *