Expansievat vervangen

Wanneer u de cExpansievat vervangenv-ketel vaak moet bijvullen is de kans zeer groot dat het expansievat vervangen dient te worden, dan het expansievat is dan vaak kapot. In dit onderdeel van Mijnkluswijzer is te lezen waar u het beste een nieuw expansievat kunt kopen en hoe u zelf het expansievat vervangt en waar u tijdens het vervangen van het expansievat op moet letten.

Stappenplan expansievat vervangen

 1. Koop het juiste (nieuwe) expansievat voor de best mogelijk prijs.
 2. Haal de stekker uit de cv-ketel.
 3. Sluit op de vul/aftapkraan de slang aan, zet hem open en laat het water eruit lopen. Als er geen water meer uitkomt, dan weet u dat de cv-installatie leeg is.
 4. Verwijder nu het expansievat met een draaiende beweging los van de ophangbeugel. Wanneer het expansievat lek is, zal deze gevuld zijn met water, wat behoorlijk zwaar kan zijn. Dus let goed op.
 5. Nu het oude expansievat eraf is, kunt u de nieuwe gaan plaatsen. Breng op het schroefdraad (met de klok mee) teflontape aan om een waterdichte verbinding te krijgen. Het teflontape draait u 6x keer om het schroefdraad heen.
 6. Zodra het teflontape erop zit, kunt u het nieuwe expansievat op de beugel vast draaien.
 7. Nu kunt u het systeem weer gaan vullen. Sluit de slang aan op de wasmachinekraan en de vul/aftapkraan. Zet vervolgens beide kranen open, zodat het water de cv-installatie kan gaan vullen. Er mag tussen de 1,5 en 2,0 bar druk zijn, wat is af te lezen op de manometer van de cv-ketel. Sluit daarna de aftap/vulkraan, maar laat deze nog even vast zitten.
 8. Aan de bovenzijde van de beugels waar het expansievat aan gemonteerd is, zit een ontluchtingsnippel. Draai met de sleutel voorzichtig het ontluchtingsnippel open, totdat er water uitkomt. Wanneer er water uitkomt, draait u het ontluchtingsnippel weer dicht. Op de manometer zal waarschijnlijk de druk iets zijn teruggelopen en vult u het systeem weer verder bij met water, zoals u zojuist ook heeft gedaan. Doet u dit niet, bestaat de kans dat radiatoren niet goed warm worden of langer duurt, vanwege de lucht die aanwezig is in de cv-installatie.
 9. Tot slot draait u beide kranen dicht en kunt u de vulslang eraf halen. Zorg ervoor dat u een emmer bij de hand heeft, want er zit namelijk nog water in de vulslang. Met de emmer kunt u het water opvangen en komt er niks op de vloer.

En de klus is klaar =) Tot over 7 tot 10 jaar! 

Optioneel: Expansievat kopen voor  vervanging

Wij zijn in de wereld van de expansievaten gedoken en hebben alle opties voor u op een rij gezet. Dit is overigens een uitgebreide samenvatting van dit artikel: “Welk expensievat heb ik nodig“. De gemiddelde vervangingsduur van een expansievat is 7 – 10 jaar, dus iedere huisbezitter moet wel eens op zoek naar een nieuw expansievat. Het is jammer om te melden maar het onderhouden van een expansievat loont de moeite vrijwel niet. Dus er moet wel vervangen worden. Let bij de aankoop van een nieuw vat wel op. U kunt natuurlijk altijd precies hetzelfde expansievat kopen, maar misschien was die keuze al niet ideaal.

Bekijk onderstaande lijst voor de juiste keuze:

 • 0 tot 5 meter – 20 kw – 18 liter & 0,5 bar – Flamco Flexcon
 • 5 tot 10 meter – 20 kw – 18 liter & 1 bar – (meest verkocht) – Flamco Flexcon
 • 0 tot 5 meter – 25 kw – 18 liter & 0,5 bar – Flamco Flexcon
 • 5 tot 10 meter – 25 kw – 25 liter & 1 bar(meest verkocht) – RSP Expansievat
 • 0 tot 5 meter – 35 kw – 25 liter & 0,5 bar – Flamco 25-0.5
 • 5 tot 10 meter – 35 kw – 35 liter & 1 bar – Flamco 35-1
 • 0 tot 5 meter – 50 kw – 35 liter & 0,5 bar – Flamco 35-0,5
 • 5 tot 10 meter – 50 kw – 50 liter & 1 bar – Flamco 50-1

* De Statische hoogte is het verschil van de hoogste radiator in huis ‘boven’ de CV Ketel. (Ketel in kelder en radiator op de zolder = 10 meter)
** De beste aankoop selecteren wij op basis van de webshop, reviews, prijs & product. Wij geven een prijsrange omdat precieze prijzen kunnen verschillen door aanbiedingen.

Vervanging Expansievat: Optionele Artikelen

 • Een Pentec Console – Voor het monteren, met een ontluchter op de beugel.
 • Veiligheidsventiel -Wanneer de druk hoger dan 3 bar wordt opent het ventiel.
 • Inlaatcombinatie – De inlaatcombinatie monteer je in de koudwater aanvoer naar boiler of cv-ketel, 15mm knel 8 bar.
 • Vulslangset – Vulslang en ontluchtingssleutel om je cv-installatie op druk te krijgen en te houden.
 • Vul / Aftapkraan – Waterverdeler met twee uitgangen voor het afzonderlijk of gelijktijdig gebruik van twee slangen.
 • Gaskogelkraan – De Gaskogelkraan word gebruikt voor je gasleiding. Deze kraan kun je tussen twee buizen plaatsen waardoor je tussentijds een afsluiting kunt creëren.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen