Waterslagdemper plaatsen
Waterslagdemper plaatsen

Een Waterslagdemper

Een waterslagdemper plaatst u wanneer u last heeft van een harde bonk in de waterleiding of als de waterleidingen gaan trillen/klapperen, dat waterslag wordt genoemd. Een waterslagdemper is dan ook niet meer dan een soort bol waar een luchtkussen in zit die het drukverschil opvangt dat ontstaat bij het afsluiten van de watertoevoer. Dit is een bekend verschijnsel bij wasmachines/vaatwassers of mengkranen. Wanneer de kraan van de wastafel in de badkamer bijvoorbeeld dicht gaat, kan de waterleiding het drukverschil dat ontstaat niet opvangen en hoort u een harde bonk of beginnen de waterleidingen te klapperen. Het monteren van een waterslagdemper is dan de oplossing.

Waar waterslagdemper plaatsen

Waar de waterslagdemper plaatsen? De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in. Hierdoor zit het dicht bij de veroorzaker en kan de waterslagdemper het drukverschil direct opvangen. Bij kranen wordt er gebruik gemaakt van een T-stuk dat tussen de leidingen wordt gezet en voor de wasmachine is er bijvoorbeeld een speciaal T-stuk verkrijgbaar waar direct de wasmachineslang op aangesloten kan worden.

Stappenplan waterslagdemper plaatsen

Lees voor het monteren de gebruiksaanwijzing van de waterslagdemper, omdat iedere fabrikant andere voorschriften kan hebben. Hieronder de stappen om een waterslagdemper te plaatsen;

  1. Wanneer u een waterslagdemper plaatst bij een waterdruk hoger dan 6 bar, installeer dan een drukreduceerventiel na de watermeter.
  2. Haal de waterdruk eraf door de hoofdkraan dicht te draaien en het punt waar de waterslagdemper wordt geplaatst, de kraan daarna open te draaien. Hierdoor is de waterdruk uit de leiding.
  3. Plaats de waterslagdemper zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag.
  4. Voor het monteren kunt u gebruik maken van een T-stuk dat tussen de waterleiding wordt geplaatst. Wanneer u bijvoorbeeld een waterleiding heeft van 15mm, kunt u een T-stuk gebruiken van 15mm knel x ½ binnendraad x 15mm knel. Voor het plaatsen van een waterslagdemper bij de wasmachine is er een speciaal T-stuk verkrijgbaar.
  5. Draai de waterslagdemper met behulp van afdichtingstape in het T-stuk. Het gebruik van hennep wordt afgeraden om het waterdicht te maken.

Let op; druk niet de knop in die op de waterslagdemper zit. Wanneer u dit wel doet, verdwijnt er lucht uit de waterslagdemper en verliest de waterslagdemper zijn dempende vermogen.

Meerdere waterslagdempers plaatsen

Het kan zijn dat waterslag verschillende veroorzakers heeft. Zo kan naast bijvoorbeeld de wasmachine, ook de vaatwasser een veroorzaker zijn van waterslag. U lost dan niet het probleem van waterslag op door alleen bij de wasmachine een waterslagdemper te plaatsen. In dit geval is het mogelijk dat er zowel bij de wasmachine als de vaatwasser een waterslagdemper geplaatst dient te worden.

Tot slot is het ook zinvol om te beoordelen of de waterleidingen goed vastzitten. Wanneer er te weinig bevestigingsbeugels aanwezig zijn kan dit ook een oorzaak zijn. Loop dan ook altijd de waterleidingen na.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *