Waterslagdemper plaatsen

Een waterslagdemper plaatst u wanneer u last heeft van een harde bonk in de waterleiding of als de waterleidingen gaan trillen/klapperen, dat waterslag wordt genoemd. Een waterslagdemper is dan ook niet meer dan een soort bol waar een luchtkussen in zit die het drukverschil opvangt dat ontstaat bij het afsluiten van de watertoevoer. Dit is een bekend verschijnsel bij wasmachines/vaatwassers of mengkranen. Wanneer de kraan van de wastafel in de badkamer bijvoorbeeld dicht gaat, kan de waterleiding het drukverschil dat ontstaat niet opvangen en hoort u een harde bonk of beginnen de waterleidingen te klapperen. Het monteren van een waterslagdemper is dan de oplossing.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van loodgieters in uw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Een waterslagdemper kopen

Wij zijn op onderzoek gegaan naar alle prijzen en aanbieders van waterslagdempers en kwamen direct al op het volgende: Waterdempers worden steeds meer online verkocht via de bekendere webshops. (bijv. Bol.com ) Wij zijn alle waterslagdemper webshops afgegaan en hebben de gemakkelijkste & beste opties voor de aankoop van een waterslagdemper in een tabel gezet.

Proflex Waterslagdemper Sencys Waterslagdemper Waterslagdemper Knock-Out
Illustratie waterslagdemper proflex waterslagdemper sencys waterslagdemper knock out
Prijsrange: 24 – 30 Euro 28 – 38 Euro 33 – 35 Euro
Grootste voordeel: Goedkoper alternatief Meest verkocht / gebruikte product op de markt Strak weg te werken door de vorm
Beste Aankoopmogelijkheid:  Proflex Sencys Bol.com – Knock-out

Als u de waterslagdemper binnen heeft ( meestal één werkdag ) dan kunt u aan de slag. Voor de klus zelf heeft u standaard gereedschap nodig + een vaak een T-stuk. Lees hier meer over in het onderstaande stuk.

Waar waterslagdemper plaatsen

Waterslagdemper plaatsen

Een Standaard Waterslagdemper

Waar de waterslagdemper plaatsen? De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in. Hierdoor zit het dicht bij de veroorzaker en kan de waterslagdemper het drukverschil direct opvangen. Bij kranen wordt er gebruik gemaakt van een T-stuk dat tussen de leidingen wordt gezet en voor de wasmachine is er bijvoorbeeld een speciaal T-stuk verkrijgbaar waar direct de wasmachineslang op aangesloten kan worden.

Stappenplan waterslagdemper plaatsen

Lees voor het monteren de gebruiksaanwijzing van de waterslagdemper, omdat iedere fabrikant andere voorschriften kan hebben. Hieronder de stappen om een waterslagdemper te plaatsen;

  1. Wanneer u een waterslagdemper plaatst bij een waterdruk hoger dan 6 bar, installeer dan een drukreduceerventiel na de watermeter.
  2. Haal de waterdruk eraf door de hoofdkraan dicht te draaien en het punt waar de waterslagdemper wordt geplaatst, de kraan daarna open te draaien. Hierdoor is de waterdruk uit de leiding.
  3. Plaats de waterslagdemper zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag.
  4. Voor het monteren kunt u gebruik maken van een T-stuk dat tussen de waterleiding wordt geplaatst. Wanneer u bijvoorbeeld een waterleiding heeft van 15mm, kunt u een T-stuk gebruiken van 15mm knel x ½ binnendraad x 15mm knel. Voor het plaatsen van een waterslagdemper bij de wasmachine is er een speciaal T-stuk verkrijgbaar.
  5. Draai de waterslagdemper met behulp van afdichtingstape in het T-stuk. Het gebruik van hennep wordt afgeraden om het waterdicht te maken.

Let op; druk niet de knop in die op de waterslagdemper zit. Wanneer u dit wel doet, verdwijnt er lucht uit de waterslagdemper en verliest de waterslagdemper zijn dempende vermogen.

Meerdere waterslagdempers plaatsen

Het kan zijn dat waterslag verschillende veroorzakers heeft. Zo kan naast bijvoorbeeld de wasmachine, ook de vaatwasser een veroorzaker zijn van waterslag. U lost dan niet het probleem van waterslag op door alleen bij de wasmachine een waterslagdemper te plaatsen. In dit geval is het mogelijk dat er zowel bij de wasmachine als de vaatwasser een waterslagdemper geplaatst dient te worden. Hier kunt u eenvoudig waterslagdempers kopen als u deze nog niet heeft aangeschaft.

Tot slot is het ook zinvol om te beoordelen of de waterleidingen goed vastzitten. Wanneer er te weinig bevestigingsbeugels aanwezig zijn kan dit ook een oorzaak zijn. Loop dan ook altijd de waterleidingen na.

Waterslagdemper laten plaatsen? Vergelijk loodgieters!

Lukt het u niet en heeft u hulp nodig van een deskundige loodgieter om uw waterslagdemper te laten plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgieters in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

3 Klusreacties

Reactie plaatsen