Dakraam plaatsen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitgelegd hoe u zelf een dakraam kunt plaatsen en waar u op moet letten. Op zolder wordt vaak een dakraam geplaatst om een extra kamer in de woning te creëren. Aan de voorzijde van uw woning is vaak een vergunning nodig als u een dakraam wilt plaatsen. Voor de achterzijde gelden vaak minder regels. Informeer daarom altijd bij de gemeente of en aan welke voorschriften u moet voldoen bij het plaatsen van een dakraam bij zowel de voorzijde als de achterzijde van de woning. Dit kan een hoop ellende schelen achteraf. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u zelf het dakraam kunt plaatsen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Grote van het dakraam

Voor het bepalen van de grote van het dakraam dat u wilt plaatsen geldt een vaste vuist regels. Het dakraam dient 10% van het vloeroppervlakte van de kamer bedragen. Stel de vloeroppervlakte van de kamer waar het dakraam komt, is 2 x 5 meter. De totale vloeroppervlakte bedraagt dan 10 m2. Het dakraam dient dan circa 1 m2 qua grote te zijn. Dit is een richtlijn waar de vakman mee werkt en u kunt er altijd van afwijken, maar met deze berekening heeft u een uitgangspunt. Bij een grote ruimte is het vaak beter om 2 dakramen te plaatsen, waardoor u meer lichtspreiding heeft in de kamer.

Instructievideo dakraam plaatsen

Deze video gaat over zelf een velux dakraam plaatsen 

Hoogte Dakraam

Om ervoor te zorgen dat u zowel zittend als staand naar buiten kunt kijken, dient het dakraam op de juiste hoogte geplaatst te worden. Vanaf de vloer gemeten dient de onderkant van het te plaatsen dakraam op circa 1 meter te zitten. De bovenkant van het dakraam tussen de 1,9 en 2,1 meter. Ook weer vanaf de vloer gemeten. Met deze afmetingen en de grote van het dakraam, kunt u bepalen welk type afmeting qua dakraam het meest voor uw situatie geschikt is.

Zelf het Dakraam Plaatsen

dakraam plaatsen

Een dakraam

Voor het plaatsen van een dakraam werkt u van binnenuit. Hierdoor hoeft u niet op het dak te klimmen. Teken op het dakbeschot het dakraam af waar deze geplaatst dient te worden. Vervolgens maakt u eerst een gat van 50 x 50 cm in het dakbeschot. Dit zaagt u met een decoupeerzaag uit. Boor op de 4 hoeken een gat, waardoor u eenvoudiger met de decoupeerzaag aan de slag kunt. Via dit gat heeft u een opening naar het dak gecreëerd en kunt u voorzichtig de dakpannen verwijderen.

In de bijgeleverde montagehandleiding van het dakraam, staan de juiste maten van het dakraam vermeldt. Hierbij gaat u uit van de onderste en de rechtse dakpannen uit. Bij de onderste rij dakpannen houdt u een afstand aan van 8 cm. Voor de rechterrij dakpannen is de afstand tussen de 3 en 6 cm. Aan de buitenzijde van het dak tekent u het dakraam af met de maten die vermeldt staan in de montagehandleiding. Op de 4 hoeken van het afgetekende dakraam aan de buitenzijde van het dak, slaat u een grote spijker die door het dakbeschot heen gaan. Hierdoor krijgt u aan de binnenzijde zichtbaar waar het dakraam komt te zitten.

De 4 punten aan de binnenzijde verbind u nu met elkaar. Net als bij het maken van het mangat, boort u bij iedere hoek een gat zodat u daarna maakt u met de decoupeerzaag het begin en kunt u met de handzaag of schrobzaag het resterende deel eenvoudiger uitzagen. De boorgaten dienen wel binnen de lijnen te vallen wat verwijdert moet worden voor het plaatsen van het dakraam.

LET OP; wanneer er een horizontale dakbalk in de opening van het dakraam zit, dient u aan beide zijden van het dakraam een verticale balk aan te brengen met dezelfde afmeting als de dakbalk. Dit om de stevigheid van de dakconstructie intact te houden. Door middel van schoren stut u aan beide zijden de dakbalk die u dient te verwijderen. Zaag de dakbalk door en plaats de verticale balken precies langs de dak opening tussen de bestaande horizontale dakbalken. Met behulp van spijkers bevestigt u de verticale balk aan de dakbalken vast. Het is ook mogelijk de verticale balken vast te zetten met balkankers. Mocht u dakbalken verticaal zijn, werkt u hetzelfde zoals hierboven staat beschreven. Mocht de afstand tussen de verticale balken groter zijn dan het te plaatsen dakraam, is het wijsheid een extra balk toe te passen. Wanneer u twijfelt bij het aanpassen van de dakbalken, schakel dan altijd een vakman in.

Als het gat klaar is, kunt u de panlatten aan de linker- en rechterzijde 7 cm inkorten. Aan de bovenkant plaats u een extra panlat. Deze werkzaamheden vinden plaats aan de buitenzijde van het dak. Dan kan het kozijn van het dakraam worden geplaatst. Haal hiervoor het raam uit het dakraam, zodat u eerst het kozijn kunt plaatsen. Aan het kozijn zitten hoekijzers waarmee het kozijn aan de panlatten wordt geschroefd. Zet het kozijn eerst vast met 1 hoekijzer, waarna u het kozijn waterpas kunt stellen. Als het kozijn waterpas is gesteld, kunt u de overige hoekijzers vastzetten aan de panlatten.

Nu het kozijn vast zit, gaat u de gootstukken bevestigen. U begint met de loodslab aan de onderzijde van het kozijn. Met behulp van een rubberen hamer klopt u het lood over de bestaande dakpannen heen. Vervolgens monteert u de overige gootstukken van het dakraam. Als dit is gedaan, kunt u de dakpannen aan de rechterzijde weer op het dak leggen. De dakpannen aan de bovenzijde en linkerzijde dienen naar alle waarschijnlijkheid ingekort te worden. Met behulp van een haakse slijper kunt u de dakpannen op de juiste maat inkorten. Zorg er wel voor dat u beschermende kleding en een veiligheidsbril draagt. Tot slot kunt u het raam in het kozijn bevestigen en het dakraam is geplaatst.

Binnenkant dakraam afwerken

Voor het afwerken van de binnenzijde van het dakraam, kunt u gebruik maken van 18mm dik MDF. Maak de stroken op maat en werk de binnenzijde mooi af. Laat schroeven in de plaat verzinken en werk de gaten af door middel van plamuur. Omdat er nog weleens een dakraam open blijft staan bij regen, raden wij aan om alles goed te schilderen zodat het hout de juiste bescherming heeft tegen water.

Dakraam laten plaatsen? Vergelijk vakmannen

Heeft u een dakdekker nodig om dakraam te laten plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen bij u in de regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen