Zonwering dakraam

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitgelegd welke soorten zonwering dakraam er zijn en waar u op moet letten bij het kiezen en plaatsen van zonwering. Zonwering wordt vaak geplaatst omdat het schaduw en verkoeling biedt. Doordat dit de binnentemperatuur regelt kunt u een hoop energiekosten besparen. Een andere reden waarom zonwering geplaatst wordt is om verduistering te creëren. Voor bedrijven is dit bijvoorbeeld gunstig in een presentatieruimte. Thuis kunt u de slaapkamer ermee verduisteren en privacy creëren.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Verschillende soorten zonwering dakraam

Er zijn vele verschillende soorten zonwering. Er bestaat zowel binnenzonwering als buitenzonwering. Aangezien bij binnenzonwering de zonnenstralen alsnog de ruit bereiken is dit minder effectief dan buitenzonwering.

Buitenzonwering dakraam

zonweringBuitenzonwering dakraam zorgt er voor dat de zonnestralen de ruit niet bereiken. Deze vorm van zonwering zit altijd buiten de ruit. Hierdoor bereikt zonlicht de ruit niet direct, waardoor de warmte buiten blijft.

Er zijn 3 soorten van buitenzonwering:

  • Rolluiken
  • Buiten screens (van stof)
  • Luifels

Bij de keuze voor buitenzonwering let u op wat bij uw huis past en uw budget. Bent u opzoek naar nieuwe zonwering dan heeft VELUX altijd goede kwaliteitsproducten. Bijvoorbeeld deze buitenzonwering. Dit zijn buitenscreens van duurzame stof die relatief makkelijk te installeren zijn. Over het algemeen zijn rolluiken en buitenscreens makkelijk zelf te installeren omdat ze direct om het raam worden geplaatst.

Bediening voor buitenzonwering dakraam

Zonwering dakraam is zowel handmatig als elektrisch bedienbaar. Mocht u het geen probleem vinden om uw zonwering dakraam handmatig te bedienen dan is dit een groot voordeel. Dit kan u namelijk veel geld besparen. Voor het gemak kunt u beter voor een elektrische bediening kiezen. Vaak gaat dit met een schakelaar. U kunt ook kiezen voor een afstandsbediening wat natuurlijk nog meer luxe biedt. Dit kan erg handig zijn als u meerdere zonweringen in huis heeft. U kunt ze dan namelijk allemaal tegelijk bedienen. Sommige dakramen zitten hoog of kunt u niet makkelijk bij. Voor deze situatie raden wij elektrisch bedienbare zonwering altijd aan.

Binnenzonwering dakraam

Binnenzonwering bevindt zich aan de binnenkant van het dakraam. Daardoor bereiken zonnestralen de ruit en warmen ze de ruimte op. Dit kan een nadeel zijn in de zomer, maar een voordeel tijdens de winter.

Er zijn 3 soorten binnenzonwering

  • Plisségordijnen
  • Jaloezieën
  • Rolgordijnen

Aangezien de binnenzonwering in uw huis vaak goed zichtbaar is, past u deze aan op uw interieur. Het voordeel van de plisségordijnen en jaloezieën is dat u de lichtinval zelf kunt bepalen wat bij rolgordijnen niet het geval is. De rolgordijnen bieden daarentegen wel meer privacy.

Bediening voor binnenzonwering dakraam

Per soort binnenzonwering zijn er verschillende manieren om de zonwering te bedienen. Zo kunnen de rolgordijnen met geleiderails worden geplaatst waardoor deze heel soepel open en dicht kunnen worden geschoven. De plisségordijnen zijn met de hand te bedienen door met de handgreep op gewenste positie te schuiven. Aangezien het bij jaloezieën mogelijk is de lamellen ook nog te kantelen wordt er een bedienschuif op gewenste hoogte geplaatst. Alle drie de soorten binnenzonwering zijn ook elektrisch bedienbaar.

Montage van binnen- en buitenzonwering

Zodra u de perfecte zonwering heeft gevonden moet u nadenken over de montage. U kunt ervoor kiezen om de zonwering zelf te installeren. Over het algemeen is binnenzonwering makkelijker te plaatsen dan buitenzonwering. Door het zelf plaatsen kunt u een hoop montagekosten besparen. Heeft u geen kluservaring en wilt u geen risico nemen, dan is het verstandig om uw zonwering te laten installeren door gespecialiseerde mensen.

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen