Schuin Dak Isoleren

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven over het isoleren schuin dak van uw zolder. Wanneer uw schuine dak op de zolder niet is geïsoleerd, verdwijnt er een hoop warmte door het dak naar buiten. Door het isoleren van de zolder bespaart u circa 30% op uw verwarmingskosten, waardoor u het geld terug verdient. Daarnaast wordt u woning ook meer waard, omdat deze goed geïsoleerd is.

Voordat u gaat isoleren, dient u eerst te bepalen of u aan de binnenzijde of buitenzijde gaat isoleren. Wanneer er aan de buitenzijde van het dak dampremmende folie of bitumen dakbedekking is aangebracht, is het niet aan te raden om aan de binnenzijde te gaan isoleren. De houten dakconstructie komt dan tussen 2 dampremmende lagen te zitten, wat houtrot tot gevolg kan hebben. In dit geval is het aan te raden om aan de buitenzijde van de woning te isoleren. Mocht er geen dampremmende laag of bitumen dakbedekking aan de buitenzijde zitten, dan kunt u aan de binnenzijde isoleren. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe u zelf het schuine dak van de zolder aan de binnenzijde van de woning kunt isoleren. In dit voorbeeld wordt er gewerkt met glaswol dat tevens een dampremmende folie aan de binnenzijde heeft. Voor het isoleren aan de buitenzijde van het schuine zolder dak, raden wij u aan om een vakman deze klus te laten uitvoeren. Het is complex en veel werk.

Schuin dak isoleren en afwerken met gipsplaat

Voor de aankoop van het materiaal voor het isoleren van een schuin dak raden wij de bol.com aan. Simpelweg om de reden dat Isolatieshop een stuk groter assortiment online heeft dan de bouwmarkten en grote webwinkels op dit vlak. (Zie daarbij ook de rating & ervaringen rechts)

Voor het isoleren van de zolder kunt u gebruikmaken van glaswol of steenwol. Hoe dikker de isolatie, des te hoger de isolatiewaarde zal zijn en hoe minder warmte er verloren gaat. Daarnaast wordt de isolatiewaard uitgedrukt in R-waarde. Met de R-waarde kunt u de verschillende soorten isolatie met elkaar vergelijken welke het beste isoleert. Het grote voordeel bij het werken met glaswol/steenwol, is dat het strak erin past. Het is aan te raden de maat voor de isolatie + 1cm te nemen, zodat de isolatie strak erin komt te zitten. Hiermee wordt een kou stroom voorkomen. Daarnaast zijn er ook andere type isolatieplaten verkrijgbaar, die kant-en-klaar zijn. Informeer hiervoor in de bouwmarkt wat zij in het assortiment hebben.

Stappenplan voor schuin dak isoleren aan de binnenzijde

alinea_1261-uid=81) Kierdicht maken van het dak. Met behulp van triplexplaten met een dikte van 4mm, kunt u de wanden van de zolder bekleden, zodat er geen wind door het dak komt. Is de zolder al kierdicht, kunt u deze stap verslaan.

 

 

 

alinea_1262-uid=42) Plaats een lat op de gording die de dikte van de dakisolatie heeft. Deze latten plaatst u op de bovenzijde en onderzijde van de gording.

 

 

 

alinea_1263-uid=23) Schroef staande latten tussen de gordingen met een hart-op-hart afstand van 60cm. Hierbij begint u aan de muur kant waar de staande lat strak tegen de muur komt te zitten. De volgende staande lat op dan op hart-op-hart 60cm te zitten. De 60cm is de breedte maat van de gipsplaat. Hart-op-hart maat, is de afstand tussen het midden van de lat tot het midden van de volgende lat. Hierdoor hebt u voldoende ruimte om de gipsplaten te monteren / af te werken. Op het einde eindigt u ook met een staande lat, die waarschijnlijk niet op 60cm zal komen te zitten. Hiervoor zult u de gipsplaat qua breedte op maat moeten maken. Doet u dit niet, dan kunt u deze
gipsplaat niet vastzetten.

alinea_1264-uid=24) Zodra het geraamte klaar is, kunt u de isolatie aanbrengen. Met behulp van een broodmes of zaag, snijdt u de isolatie op maat. De isolatie is de opgemeten maat + 1cm. Hierdoor komt de isolatie strak tussen de gordingen te zitten en voorkomt u kieren waar koude lucht doorheen kan komen. Wanneer u werkt met glas of steenwol met een dampremmende folie, dan dient de dampremmende folie richting de binnenzijde (warme kant) worden aangebracht. Wanneer de isolatie geen dampremmende folie heeft, dient u na het aanbrengen van de isolatie dampremmende folie aan te brengen. De dampremmende folie kunt u vast nieten
aan het houten geraamte. Zorg bij dampremmende folie dat er een overlap is
van circa 10cm.

alinea_1265-uid=35) Plak met behulp van aluminiumtape de naden tussen de isolatieplaten met dampremmende folie af en de aansluitingen met de muur en de gordingen. Heeft u dampremmende folie gebruikt, plakt deze ook met aluminiumtape op dezelfde wijze af. Hierdoor wordt voorkomen dat er anders alsnog vocht via de naden in de isolatie kan komen, waardoor de isolatie wordt aangetast en vochtproblemen kan geven op den duur.

 

alinea_1266-uid=26) Het isoleren van het schuine zolder dak is nu klaar en als afwerking kunt u 12,5mm gipsplaten aanbrengen tegen de staande latten. Gebruik wel een speciale kop op uw schroefmachine, zodat de gipsplaatschroeven iets in de gipsplaat komen te zitten. Zodra alle gipsplaten zijn aangebracht, voegt u de naden, schroefgaten af met gipsplaatvuller. Dit is kant-en-klaar in de bouwmarkt verkrijgbaar. Het is aan te raden om bij het afwerken van de naad tussen de wand en de muur, schildertape op de muur te plakken. Hiermee wordt voorkomen dat de voeg naad gaat scheuren.

Vakman nodig? Vergelijk eerst!

Komt u er niet helemaal uit? Heeft u advies en de ervaring van een isolatiespecialist nodig om uw schuine dak te isoleren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen