Regenpijp verstopt

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een verstopping in de regenpijp (ook wel HWA genoemd) kunt verhelpen. Bij een verstopte regenpijp loopt het water niet meer weg en bestaat de kans dat er vocht via de muur in de woning terecht komt. Het is dan ook zaak om bij een verstopte regenpijp direct actie te ondernemen, om te vermijden dat er vocht uw woning kan binnen dringen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe de verstopping in de regenpijp kan verwijderen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Uw verstopte regenpijp ontstoppen

  1. afvoer verstopt Maak eerst de dakgoot schoon en verwijder het vuil en bladeren. Ook het gat in de dakgoot waar de regenpijp op zit aangesloten dient vrij van vuil en bladeren te zijn. Vervolgens giet u een emmer water in de goot om te beoordelen of de verstopping is verholpen.
  2. Wanneer de verstopping in de regenpijp niet is verholpen, kunt u het volgende proberen. U pakt u een lange stok, elektrabuis of ontstoppingsveer en probeert de verstopping door te prikken. Door meerdere malen te prikken op het punt waar de verstopping zit, lukt het vaak het vuil/bladeren door te prikken, waarmee de verstopping is verholpen. Mocht dit niet lukken, ga dan verder naar stap drie.
  3. Ontstoppingsbedrijven spoelen verstopte leidingen door met behulp van een hogedrukspuit. Dit kunt u ook proberen als u een hogedrukreiniger heeft of kunt bemachtigen. Dit kunt u van bovenaf proberen, maar ook van onderaf. Soms dient u dan de regenpijp door te zagen. Zaag de regenpijp dan niet te kort af, zodat u er wel bij/in kunt met het spuitstuk van de hogedrukreiniger. Met behulp van een reparatiemof kunt u de regenpijp eenvoudig repareren.
  4. Stel dat hier de verstopping niet zit (in de regenpijp), is het mogelijk dat de verstopping onder de grond zit bij de put. U dient dan de afvoerpijp uit te graven. Sommige regenpijpen hebben een sifon met een schroefdeksel aan de onderkant. Door de deksel eraf te halen, kunt u het vuil/bladeren met de hand verwijderen. Ook kunt u kijken of de aansluiting op het riool vrij is.
  5. Mocht hierna de verstopping in de regenpijp nog niet zijn verholpen, kunt u altijd nog een ontstoppingsbedrijf in de arm nemen. Zij kunnen met een camera de regenpijp in gaan om te beoordelen waar de verstopping zit en deze vervolgens te verhelpen. Meestal spoelen zij met een krachtige hogedrukspuit de leidingen schoon. Mocht dit niet lukken, wordt op de plek waar de verstopping zit de afvoer doorgezaagd en vervolgens een nieuw stuk afvoer geplaatst.

LET OP; Omdat een regenpijp van dun materiaal is gemaakt, raden wij het gebruikt van chemische ontstoppingsmiddelen af. Tevens zijn deze producten schadelijk voor het milieu en dient u ten allen tijde beschermende kleding te dragen voor uw huid en ogen. De regenpijp ontstoppen met chemische ontstoppingsmiddelen heeft absoluut niet onze voorkeur.

Verstopping in de regenpijp voorkomen

Het is zeer eenvoudig een verstopping in uw regenpijp te voorkomen. Maak 2 keer per jaar de dakgoot schoon. Daarnaast kunt u een boldraadrooster bovenin de regenpijp plaatsen, waardoor vuil en bladeren niet in de regenpijp kunnen komen. Tot slot is het ook mogelijk een bladscheider in de regenpijp te plaatsen. De bladscheider zorgt ervoor dat bladeren en vuil uit de regenpijp worden verwijderd.

Vakman nodig? Vergelijk dakdekkers!

Lukt het u niet en heeft u hulp nodig van een deskundige om uw regenpijp te repareren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen