10+ jaar ervaring als klussers

EPDM dakbedekking (Ethyleen Propyleen Dienmonomeer) is een rubberen flexibele dakbedekking dat meestal uit 1 vlak bestaat. Dit kunt u op de afmeting van uw platte dak bestellen. Hieronder is doormiddel van een stappenplan zichtbaar hoe u zelf EPDM kunt plakken. Er zijn drie mogelijkheden van EPDM aanbrengen; losliggend, eenzijdig verlijmen of volledig verlijmen. Losliggend en eenzijdig verlijmen komen niet veel voor en hieronder staat mede daarom ook beschreven hoe u te werk gaat bij het volledig verlijmen van EPDM dakbedekking. Allereerst zetten we de voor en nadelen op een rij en helpen wij u met de aankoop van de juiste artikelen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in uw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Voordelen en nadelen EPDM

Voordelen EPDM

Nadelen EPDM

  1. Milieuvriendelijk
  2. Lange levensduur (circa 40 jaar)
  3. Zeer goed bestendig tegen UV-straling
  4. EPDM gaat niet rotten
  5. Zelf aan te brengen
  6. EPDM matten zijn goedkoop & makkelijk verkrijgbaar.
  7. Wordt zonder open vuur aangebracht (losliggend of verlijmen)
  8. Hoge elasticiteit
  9. EPDM Dakbedekking is goed als onderhoudsvrij
  10. Geschikt voor nieuwbouw en renovatie
  11. EPDM is Recyclebaar
  1. Slecht bestand tegen Chloor (zwembaden)
  2. Vergt soms een investering (al is de prijs enorm gezakt)
  3. Moet goed aangebracht worden
  4. Pas op met verlijmen onder spanning (dan kan het over de jaren uit de kanten getrokken worden)
  5. Het zeer oude EPDM is slechter dan de nieuwere varianten / EPDM matten

EPDM Online Bestellen / Kopen

Wanneer u EPDM artikelen gaat bestellen via het internet of bij de bouwmarkt in de buurt, dient u met het volgende rekening te houden. U meet de afmeting van het plat dak op. Reken de opstaande randen ook mee. Vervolgens telt u daarbij 20cm bij op, zowel bij de lengte als de breedte. Hierdoor is de EPDM mat qua grote voldoende om het plat dak te kunnen afdichten. Als dit bekend is kun je producten gaan bestellen. De volgende producten zijn hierbij onze aanraders. Rubber Seal van Bison bijvoorbeeld is een nieuw product wat bijzonder populair is bij het aanleggen, hechting & het repareren van EPDM dakbedekking.

EPDM Dakrollen Rubberseal – BISON Aquaplan – EPDM Lijm

Deze dakrollen zijn goedkoop online te bestellen in verschillende formaten. Rubberseal kun je gebruiken voor reparatie en voor hechting op verschillende materialen. Aquaplan rubber dak epdm-lijm met zeer hoge kleefkracht.

Welk gereedschap heeft u nodig om EPDM te leggen

1) PVC Buis
2) Schaar
3) Stanleymes
4) Rolmaat
5) Kwast (meer over kwasten & rollers)
6) EPDM matten
7) Bodem en randen lijm en kit (bestelt u veelal samen met de EPDM mat)
8) EPDM aandrukroller (zie hieronder)
9) Kitpistool (zie hieonder)
10) EPDM Waterafvoer

Onder aanraders voor deze klus:

Kit pistool voor EPDM Toepassingen EPDM aandrukrol bij het aanleggen

Standaard Kit Pistool EPDM Aandrukrol 40 mm breed voor het aandrukken en verlijming

EPDM plat dak isoleren

Wanneer u het plat dak wenst te isoleren (is bijna altijd aan te raden), brengt u eerst een dampremmende folie aan waarop de isolatieplaten komen te liggen. Veel fabrikanten raden aan om isolatieplaten te gebruiken die aan beide zijde zijn gecacheerd. Daarbij hebt u de keuze uit PIR of PUR isolatieplaten met deze afwerking. Het voordeel van isolatieplaten die aan beide kanten zijn gecacheerd, is dat wanneer u tijdens het aanbrengen van de EPDM dakbedekking het niet goed ligt en weer even los haalt, de toplaag van de isolatieplaten niet mee komt. Dit is wel het geval bijvoorbeeld bij isolatieplaten met een aluminium afwerking. Deze trekt u dan mee waardoor er vervolgens geen hechting meer is. De isolatieplaten worden mechanisch aan het dak bevestigd doormiddel van schroeven en rondellen. De lengte van de schroeven is; dikte isolatieplaat + 2cm. Zorg er wel voor dat er afschot is op het plat dak van minimaal 10mm per strekkende meter. Het afschot zorgt ervoor dat het hemelwater spoedig afgevoerd kan worden.

Op welke ondergrond kan EPDM worden aangebracht?

EPDM kan op veel ondergronden verlijmd worden zoals hout, staal, oud bitumen dakbedekking, beton en isolatieplaten die gecacheerd zijn. Mocht u een andere ondergrond hebben, neem dan altijd contact op met de leverancier/fabrikant wat hierin de mogelijkheden zijn.

TIP: EPDM op houten ondergrond is in vrijwel alle gevallen goed mogelijk.

Stappenplan EPDM Plakken & dakbedekking leggen

  1. De ondergrond waarop EPDM dakbedekking wordt aangebracht dient schoon, droog, stof en vetvrij te zijn en scherpe delen dienen verwijdert te worden. Met behulp van lauw water met een scheutje ammoniak kunt u met een bezem het dakoppervlak schoonmaken. Door de toevoeging van ammoniak is het plat dak meteen vetvrij, waardoor de lijm beter zal hechten. Laat het plat dak daarna wel opdrogen voordat u de EPDM dakbedekking gaat aanbrengen.
  2. Vervolgens vouwt of rolt u de EPDM dakbedekking uit en laat u deze circa 1 uur rusten. Hierdoor wordt de spanning uit het doek gehaald, zal het eindresultaat ten goede zal komen. Vervolgens legt u de EPDM dakbedekking op het dak en vouwt u de EPDM dakbedekking bij alle randen 20cm terug. Daarna rolt u de EPDM met behulp van een pvc-buis op tot de helft van het dakoppervlak.
  3. Vervolgens gaat u nu het lijm aanbrengen op de helft van het plat dak dat vrij is. Zie hiervoor de video als extra ondersteuning. De lijm brengt u alleen aan op de ondergrond en niet op de EPDM dakbedekking. Zodra de lijm klaar is, kunt u de EPDM dakbedekking terug rollen over het gelijmde plat dak. Lees de instructie goed van de lijm, want bij de ene kunt u het direct aanbrengen en bij de andere lijm dient u bijvoorbeeld 2 minuten te wachten. Vouwen in de dakbedekking kunt u met behulp van de EPDM roller eruit krijgen. Tevens rolt u met deze roller of de buis de EPDM mat goed na, zodat er een goed contact ontstaat met de lijm. Aan de andere helft van het dak gaat u hetzelfde te werk.
  4. De randen had u 20cm terug gevouwen en deze gaat u nu afwerken volgens de mee geleverde instructies en de daarbij behorende type lijm. Dit kan per fabrikant verschillen hoe dit dient afgewerkt te worden. Wel wordt de lijm hier zowel op de EPDM dakbedekking als op de ondergrond aangebracht. Met behulp van de aandrukroller drukt u de EPDM dakbedekking goed na.
  5. Daarna maakt u de hoeken (hieronder uitgelegd) en brengt u de daktrim aan. Vervolgens brengt u aan de binnenzijde van de daktrim lijm aan en kit. De kit zorgt voor een waterdichte verbinding. Met behulp van een stanleymes snijdt u de overtollige EPDM af.
  6. Hierna kunt u de EPDM hemelwaterafvoer aanbrengen. Snij met het stanleymes het gat open in de EPDM. Vervolgens plaats u de hemelwaterafvoer op zijn plaats. Met behulp van krijt markeert u de rand van de hemelwaterafvoer en verwijdert u de hemelwaterafvoer weer. De EPDM hemelwaterafvoer wordt tweezijdig verlijmt en u brengt dus zowel op de EPDM dakbedekking als de hemelwaterafvoer lijm aan. Wel laat u aan de buitenzijde een rand van 2cm over die u niet verlijmd. Deze rand van 2cm wordt verlijmd met de kit, die u ook heeft gebruikt voor de daktrim. Zodra de lijm is aangebracht plaatst u de hemelwaterafvoer op zijn plek en druk u deze goed aan met de aandrukroller. De randen (2cm) werkt u af met kit.

Hieronder een algemene instructievideo:

Binnen en buiten hoek maken

Hieronder kunt u zien hoe u binnenhoeken en buitenhoeken dient af te werken met EPDM dakbedekking. Het mooiste is om de hoek in te knippen, waardoor de rand niet onnodig hoog wordt.

Onderhoud aan EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft bijna geen onderhoud nodig. Wel is het aan te raden om ieder jaar de dakbedekking te controleren of er toch mogelijk beschadigingen zijn. Daarnaast adviseren wij om het dak dan ook meteen vrij te maken van bladeren, takken of andere voorwerpen. Hiermee worden de risico’s op mogelijk beschadiging vermeden en gaat uw EPDM dakbedekking langer mee.

Dak specialist nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een dakdekker nodig om EPDM aan te brengen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!


Kluswebshop

Klus webshop

Heb jij klus spullen nodig?

Zoek dan niet verder! Gebruik onderstaande button om naar de kluswebshop te gaan

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *