Plat Dak Isoleren
Het isoleren van het plat dak geeft u comfort en verlaagd de stookkosten wat tevens milieuvriendelijker is. Plat dak kunt u op verschillende manieren isoleren. Er zijn 3 soorten platten daken; koud plat dak (isolatie vanaf de binnenkant), warm plat dak (isolatie vanaf de buitenkant) en omgekeerd plat dak (isolatie vanaf de buitenkant). Hieronder staat beschreven hoe u te werk gaat bij het isoleren van het plat dak.
Koud plat dak, plat dak isoleren vanaf de binnenkant
Koud dak betekend dat u aan de binnenzijde van de woning het dak gaat isoleren. Deze manier van isoleren heeft zeker niet de voorkeur, omdat het vele risico’s met zich mee brengt. De kans dat er vocht in de dakconstructie komt is zeer groot. Door de dakbedekking, kan het vocht niet weg en zal het de dakconstructie aantasten, met als gevolg houtrot. Zorg bij het isoleren van een plat dak vanuit de binnenzijde van de woning dan ook altijd voor voldoende isolatie. Door de ventilatie is de kans kleiner dat de dakconstructie wordt aangetast kleiner. Hieronder staat beschreven hoe u de isolatie aan de binnenzijde van de woning kunt aanbrengen.
- Breng glas- of steenwol aan tussen de draagbalken van het plat dak constructie. De isolatieplaten brengt u aan tussen de draagbalken. De draagbalken dienen daarbij wel minimaal 12cm dik te zijn. Mocht dat niet het geval zijn, kunt u op de draagbalken houten latten aanbrengen zodat u een dikte van 12cm bereikt. Zorg er wel voor dat wanneer u latten moet aanbrengen, deze stevig aan de draagbalken zijn bevestigd. Hierop wordt straks de plafond afwerking op aangebracht, die natuurlijk wel stevig moet zijn.Tevens kunt u spijkerflensdekens gebruiken die een dampremmende laag hebben. De papieren flappen van de spijkerflensdekens niet u vast aan de draagbalken.
- Nadat de isolatie is aangebracht, brengt u dampremmende folie aan. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht in de isolatie en de dakconstructie kan komen. Niet de dampremmende folie vast op de draagbalken. Laat de folie circa 10cm overlappen met elkaar en plak de naden af met tape. Vervolgens plakt u ook de naad tussen de muur en de dampremmende folie goed af.
- Nu kunt u het plafond gaan afwerken met gipsplaten of kant en klare plafondplaten. Wel dient u er rekening mee te houden dat u in het plafond geen spotjes kunt aanbrengen. Via de spotjes kan er namelijk vocht in de dakconstructie komen en heeft de aangebrachte dampremmende folie geen nut, met houtrot als gevolg.
Warm plat dak, plat dak isoleren vanaf de buitenkant
Deze manier van isoleren wordt het meest toegepast. De isolatie wordt aan de buitenzijde van het plat dak aangebracht. Hierdoor wordt het dak warm, vandaar dat dit deze manier van isoleren ook wel “warm plat dak” wordt genoemd. Bij het isoleren van dit type plat dak, wordt het meest gebruik gemaakt van PIR isolatieplaten, maar PUR isolatieplaten kan ook. Het verschil tussen PIR en PUR, is dat PUR isolatieplaten minder brandveilig zijn en de isolatiewaarde in vergelijkbaar met dezelfde dikte PIR isolatieplaten minder is.
Het aanbrengen van Dakisolatie plat dak
- Allereerst brengt u een dampremmende laag (folie) aan op het hout of beton van het platte dak. Zorg ervoor dat de folie een overlap heeft van circa 10cm en plak de naden van de folie af met tape. Aan de zijkanten plakt u ook de naden af.
- Op de folie kunt u de isolatieplaten plaatsen. Zorg ervoor dat het plat dak een afschot is van minimaal 10mm per meter. Mocht het plat dak geen afschot hebben, dan kunt u isolatieplaten kopen die een afschot heeft. Het afschot zorgt ervoor dat het hemelwater afgevoerd kan worden. U kunt de isolatieplaten mechanisch bevestigen of losliggende aanbrengen. Wanneer u de daarna te plaatsen dakbedekking ook niet mechanisch bevestigd, dient u boven op de toplaag ballast aan te brengen. Hiervoor kunt u grind of tegels gebruiken. Bij het gebruik van tegels, raden wij dreentegels (zorgt voor goede afwatering onder de dreentegels) aan in combinatie met plakzegels die de dakbedekking beschermen. Ga bij deze constructie wel na of het dak stevig genoeg is om deze ballast te kunnen dragen. Een bouwkundige kan u hierin adviseren. Voor het bevestigen van isolatieplaten, maakt u gebruik van dakparkers in combinatie met drukverdeelplaten. De dakparkers dienen een lengte te hebben van = isolatieplaat dikte + 2cm.
- Wanneer u gebruik maakt van EPDM dakbedekking, dient u te kiezen voor PIR isolatieplaten die gecacheerd met gebitumineerd glasvlies zijn. Wanneer u kiest voor een ander isolatieplaat, is de kans groot bij het aanbrengen van de EPDM dakbedekking dat de toplaag van de isolatieplaat loslaat en de EPDM dakbedekking niet goed zal hechten op de isolatieplaten.
- Zorg voor voldoende afschot. Een plat dak dient minimaal 10mm per meter afschot te hebben voor een goede afwatering van het regenwater. Is dit niet het geval, dan blijft het regenwater op het plat dak en wordt het niet goed/snel afgevoerd. Wanneer de dakconstructie niet voldoende afschot heeft, zijn er ook isolatieplaten met afschot leverbaar.
Omgekeerd plat dak, plat dak isoleren vanaf de buitenkant
Omgekeerd plat dak houdt in dat de isolatie op de bestaande dakbedekking wordt gelegd. Hierdoor blijft het dak warm, waardoor er wordt gesproken van een warm plat dak. Dit wordt veelal toegepast op platte daken die al voorzien zijn van dakbedekking.
Omdat de isolatieplaten niet mechanisch bevestigd (doormiddel van dakparkers in combinatie met drukverdeelplaten, met als gevolg niet meer waterdicht) kunnen worden op de bestaande dakbedekking, worden de isolatieplaten los op het plat dak aanbracht strak tegen elkaar. Vervolgens brengt u ballast aan op de isolatieplaten, zoals grind of terrastegels, zodat de isolatieplaten op hun plek blijven liggen. Ga ook bij deze manier van plat dak isoleren na, of de dakconstructie de ballast van het grind/terrastegels kan dragen.
Bij een omgekeerd plat dak dient u gebruik te maken van isolatieplaten die vochtbestendig zijn. Zo kunt u gebruik maken van XPS isolatieplaten. PIR of PUR isolatieplaten zijn niet vochtbestendig en zullen op den duur gaan rotten.
Vakman nodig? Vergelijk eerst!
Heeft u een isolatiespecialist nodig om uw plat dak te isoleren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!
Kunnen of moeten deze platen gelijmd worden? Zo ja, waarmee?
Moeten de naden tussen de platen afgedicht worden?
Moeten de kanten gelijmd of gekit worden?
Kan, bij overstek, een deel vrijgelaten worden, zodat de afwatering niet veranderd hoeft te worden?
Beste Johan, Gezien de vele vragen moeten we u toch echt aanraden om een professional in te schakelen die op basis van uw aanpak / materiaal de beste keuzes maakt. Er zijn zoveel zaken die meespelen als in: Het materiaal, de ruimte tussen de naden, de locatie, etc. Deze klusgids helpt zoveel mogelijk maar kan niet elke situatie zien en/of uitschrijven!