Dakpan vervangen

dakpan vervangenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een kapotte of lekkende dakpan kunt vervangen. Het is een klus die iedere doe-het-zelver kan, maar let wel op uw eigen veiligheid. Hieronder staat beschreven hoe u aan de juiste dakpan komt en hoe u de dakpan vervangt.

Veiligheid bij dakpan vervangen

Zorg ervoor dat u een stevige ladder heeft die lang genoeg is. Zet de ladder op een rechte / stevige ondergrond neer. Vervolgens dient de ladder ongeveer 1 meter boven de dakrand uit te steken. Het is aan te raden om iemand de ladder vast te laten houden. Wat ook weleens wordt gedaan, is dat de ladder aan de bovenkant met een lijmklem wordt vastgezet aan de dakrand.

Welke dakpan heeft u nodig

De meeste woning bezitters hebben vaak nog een paar reserve dakpannen liggen. Mocht u dat niet hebben, dan kan het lastig zijn om erachter te komen welk merk dakpan en uitvoering u heeft. Hieronder een aantal tips om aan de juiste dakpan te komen.

1) Als u van de woning nog de oorspronkelijke verkoopbrochure heeft, dan staat daarin vermeldt welk type dakpan is gebruikt.

2) Bijna altijd staat onder de dakpan het merk van de dakpan vermeldt. Neem de dakpan mee naar de bouwmaterialen handel voor de professionals. Bij de normale bouwmarkt zijn namelijk geen dakpannen verkrijgbaar. Aldaar kunt u beoordelen welke uitvoering u heeft.

3) Mocht u een zeer oude dakpan hebben, dan kunt u wellicht via een bouwmaterialen handel in 2de hands artikelen nog aan deze dakpan komen. Via internetsites als marktplaats zou u ook kunnen kijken of het nog te verkrijgen is.

Het vervangen / verwisselen van de dakpan

U heeft de ladder goed staan en de juiste dakpan. Nu kunt u de kapotte dakpan omwisselen op uw dak. Allereerst schuift u de dakpan boven de kapotte dakpan omhoog. Het kan voorkomen dat de dakpannen vast gemaakt zijn met panhaken of spijkers. In dat geval maakt u de panhaak los van de dakpan of verwijdert u de spijker uit de dakpan.

Als u de bovenliggende dakpan omhoog heeft geschoten, kunt u meteen controleren of het houtwerk (panlatten) niet zijn aangetast. Mocht dit het geval zijn, kunt u de panlatten meteen mee vervangen.

Leg de nieuwe dakpan op de plek en zet de pan vast, als panhaken aanwezig zijn. Tot slot schuift u de bovenliggende dakpan weer terug en de kapotte dakpan is vervangen. Controleer wel goed of de dakpannen goed vast op hun plek liggen en alles op elkaar aansluit.