Dak

Dak

Het dak is een belangrijk onderdeel van de woning. Het zorgt ervoor dat de woning, schuur of carport droog blijft. Wanneer er lekkage is of het hemelwater niet goed wordt afgevoerd, kan dit voor vervelende vochtproblemen zorgen. Het is daarom van groot belang dat het dak in goede staat is. Er zijn verschillende soorten materialen om het dak te beschermen tegen hemelwater; dakpannen (schuin dak), bitumen ook wel dakleer genoemd (platdak), EPDM (platdak), dakshingles (schuin dak) of golfplaten (schuin dak).

Naast de functie van het dak dat het hemelwater buiten de woning houdt, kunt u ook een dakkapel, dakraam of lichtkoepel op het dak plaatsen. Hierdoor brengt u het daglicht in de woning en maakt u van een donkere kamer een leefbare woonruimte. Het meest worden dakramen en dakkapellen aangebracht. Dakramen en dakkapellen worden op schuine daken aangebracht. Een lichtkoepel wordt op een platdak gebruikt. Omdat de meeste woning in Nederland schuine daken hebben, komen lichtkoepels minder voor.

Tot slot wordt er stil gestaan bij de afvoer van het hemelwater. Hierbij moet u denken aan de dakgoot en regenpijp (ook wel hemelwaterafvoer genoemd). In de meeste gevallen zijn de dakgoten bij uw woning van zink en voor hemelwaterafvoer wordt PVC buizen en hulpstukken gebruikt. Maar er zijn ook koperen en kunststof dakgoten en zinken en koperen hemelwaterafvoerbuizen verkrijgbaar.

Mocht u informatie of tips hebben, laat het ons weten.