badkamer afkitten

In deze kluswijzer wordt beschreven hoe en waarom u in de badkamer naden moet kitten. De badkamer afkitten is van belang om lekkage te voorkomen. Tevens zorgt een kitlaag er ook voor dat er geen vuil in naden gaat zitten. Zo kit u bijvoorbeeld de naad tussen een hangtoilet en de betegelde muur, waardoor het schoon houden een stuk eenvoudiger is.

Instructievideo badkamer kitten

Stappenplan kitten badkamer

Bij het afkitten van de badkamer maakt u gebruik van schimmelvrije sanitairkit. U plakt beide zijden af met tape en maakt het oppervlak vetvrij met behulp van thinner. Hierna brengt u de kit aan over de gehele lengte. Spuit de kit in met een oplossing van water met een klein scheutje afwasmiddel (in een plantenspuit) waarna u de kitlaag glad afwerkt met behulp van uw vinger of een kitlepel die in de bouwmarkt is te verkrijgen. De overtollige kit wordt hierdoor ook meteen verwijderd. Laat de kit laag vervolgens drogen zoals dat staat aangegeven op de verpakking.

Mooi afwerken kitrand

Bij het mooi afwerken van het kitrandje zijn er twee goede opties:

 • De meest ervaren klusjesmannen doen het vaak met wat water uit een plantenspuit en met een vinger. Nadat je het randje hebt aangebracht spuit je er met een plantenspuit 2x over de kitrand en dan ga je met de vinger langs de kitrand. Wat overblijft moet je kunnen afvegen op een keukenrol.
 • Ook is het mogelijk voor dit soort zaken een PVC buis te gebruiken of je kunt een kitlepeltje kopen, maar dan sta je wel voor aap bij jouw klusmaten.

Oude kitlaag verwijderen

Een oude kitlaag kunt u gemakkelijk verwijderen. Met behulp van een stanleymes / hobbymes snijdt u de kit weg. Helaas lukt het niet om alle kit te verwijderen. De kit resten die zijn overgebleven, verwijdert u met siliconenverwijderaar. U smeert de resten in met dit middel, waarna u een aantal minuten moet wachten voordat u de resten eraf kan halen. Dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking. Zorg wel voor beschermende kleding tijdens het verwijderen van de oude kitlaag.

1 antwoord
 1. Robbert
  Robbert zegt:

  Hey Mijnkluswijzer.nl,

  Gisteren heb ik een oude kitlaag weggehaald in mijn badkamer. Ik heb een open douche, en ik zag dat langs de muur een stuk kit losgelaten was. Echter blijkt dat de kit best diep tussen de tegels en de muur zit. Zelfs een stanleymesje krijg ik deze resten nu amper weg. Heeft u misschien tips om de overige resten netjes te verwijderen?

  Robbert

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *