Vloer Egaliseren

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een vloer kunt egaliseren. Als u te maken heeft met een ruwe of beschadigde ondervloer en u wilt vloertegels plaatsen, is het aan te raden de vloer eerst volledig vlak te maken om tot een mooi eindresultaat te komen. Hieronder staat beschreven hoe u te werk gaat en is een instructievideo te bekijken. Wij wensen u veel plezier met het egaliseren van uw vloer.

Instructie video egaliseren vloer

Voorbereiding Egaliseren Vloer

Allereerst controleert u de ondervloer op losliggende delen. Deze dient u te verwijderen en maak daarna de vloer stof- en vetvrij. Met behulp van een primer behandeld u de ondergrond zodat de egalisatiecement zich goed kan hechten aan de ondergrond. Wanneer er gaten aanwezig zijn die dieper zijn als 25mm, dan dient u deze eerst op te vullen waarna u deze plekken weer behandelt met de primer. Uitsparingen en naden dienen afgedicht te worden met tape of kit, zodat de egalisatie straks niet kan weglopen.

Houten ondergrond egaliseren

Bij het egaliseren met een houten ondervloer, dienen alle loszittende delen vast te zitten aan de balkenlaag die eronder zit. Vaak wordt er een laag spaanplaat gelegd (ook vast) voor de versteviging. In vochtige ruimte, zoals badkamer, keuken en het toilet, wordt folie gelegd met een bewapeningsnet. U moet er wel op letten bij deze toepassing, dat het hout tussen 2 folies niet wordt ingesloten. Hierdoor kan het vocht niet weg en gaat het hout rotten, met alle gevolgen van dien.

Egalisatie mortel aanmaken

Maak de egalisatie aan volgens de voorschriften die op de verpakking staan vermeldt. Met behulp van een mestelkuip en mixer die op de boormachine wordt gezet, gaat u de egalisatie mengen. Voeg 75% van het totaal te gebruiken water in de metselkuip. Daarna voegt u de mortel eraan toe en begint u met mixen. Tijdens het mixen voegt u het resterende water eraan toe. Blijf mixen tot het geheel klontvrij is. Maak nooit meer egalisatie mortel aan, dan u in 15 minuten kunt verwerken. Bij het egaliseren van de vloer is het handig om met z’n tweeën te zijn. De een verwerkt de mortel op de vloer, terwijl de ander continue bezig is om de benodigde mortel aan te maken. Hiermee krijgt u een egale vloer en voorkomt u verschillende aanzetten in de vloer.

Egalisatie mortel aanbrengen op de vloer

Zodra de egalisatie mortel klont vrij is, kunt u het aanbrengen op de ondergrond. Giet de mortel in gelijken banen uit op de ondergrond. Bij grotere oppervlaktes, is het raadzaam om de ruimte op te delen. De egalisatie mortel verdeelt u met behulp van een roestvrijstalen spaan over de ondergrond. Zorg er voor dat wanden en hoeken goed zijn gevuld met mortel. Omdat egalisatiemortel een zelf nivellerende eigenschap heeft, zal de mortel zichzelf verder uitvlakken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen