Vloer Betegelen (Badkamer)

In de badkamer, het toilet en de keuken is het raadzaam om de vloer te betegelen. In deze ruimtes heeft u vaak te maken met spattend water. In deze kluswijzer wordt aangegeven hoe u een vloer betegeld met de focus op een badkamer en waar u op moet letten. Vloer betegelen is een kwestie van doen. Als u zich goed voorbereid, kan iedere doe-het-zelver deze klus klaren.

Vloer tegelen: Klasses & Vloeren

Bij de aanschaf van vloertegels moet u er opletten dat alle tegels hetzelfde productienummer hebben. Hiermee kunt u voorkomen dat er kleurverschillen tussen de verschillende pakken zijn. Daarnaast dient u bij het kopen van vloertegels rekening te houden met de slijtvastheid van de tegel. De slijtvastheid is in te delen in de volgende klassen;

 • Klasse 1 = zeer slijtage gevoelig (badkamer)
 • Klasse 2 = slijtage gevoelig (toilet, slaapkamer)
 • Klasse 3 = enigszins slijtage gevoelig (zolder, licht woonkamer gebruik)
 • Klasse 4 = nauwelijks slijtage gevoelig (hal, keuken, woonkamer)
 • Klasse 5 = niet slijtage gevoelig (woonkamer, kantoor)

Als u een vloertegel met klasse 5 koopt voor de badkamer, is dat geen enkel probleem. Wat wel een probleem is, als u voor de woonkamer een klasse 1 vloertegel aanschaft. Deze vloertegel zal snel slijten, omdat de vloertegel niet bestand is tegen intensief gebruik.

Instructie video vloer betegelen

Hoeveel vloertegels heeft u nodig?

Het is eenvoudig om te bepalen hoeveel vierkante meter vloertegels u nodig heeft. Het is de lengte x de breedte van de ruimte. Daarnaast moet u wel rekening houden met snij afval. Legt u de vloertegel normaal, dan kunt u de uitkomst met 5% verhogen. Legt u een bepaald patroon of legt u de vloertegels diagonaal, dan dient u de uitkomst te verhogen met 8% snij afval. Tevens is het altijd aan te raden om één pak extra te kopen. Mocht er in de toekomst een tegel kapot gaan, dan heeft u altijd een aantal reserve tegels achter de hand met hetzelfde productienummer.

Welk gereedschap heeft u nodig bij vloer betegelen

Met goed gereedschap maakt u het uzelf een stuk makkelijker. Zorg voor het snijden van tegels, voor een goede tegelsnijder. Dit scheelt u namelijk een hoop tegels die anders kapot gaan, wat natuurlijk zonde is. Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van gereedschappen die u heeft bij de vloer betegelen;

 • Lijmkam 10-12mm (om lijm aan te brengen)
 • Tegeltang (om uitsparingen in tegels te knippen)
 • Mixer (om tegellijm aan te maken)
 • Rubberen hamer (om tegels op de plaats te tikken)
 • Spons (voor het voegen)
 • Voegrubber (voor het voegen)
 • Tegelsnijder, haakse slijper (om passtukken te maken)
 • Waterpas (om te bepalen of de vloer recht ligt)
 • Tegelkruisjes (om tussen de vloertegels te plaatsen)
 • Emmers (om de tegellijm aan te maken)
 • Koord/lijn (voor het stellen)

Materiaal voor het vloer betegelen

Het is aan te bevelen om eerder teveel dan te weinig materiaal in huis te hebben. Er is niks vervelender dan tijdens het betegelen van de vloer te moeten stoppen, omdat u bijvoorbeeld geen tegellijm meer heeft. Daarnaast kunt u bij de meeste bouwmarkten, binnen 30 dagen met de kassabon, het teveel gehaalde materiaal terug brengen. Hieronder hebben wij een boodschappenlijstje gemaakt, met de materialen die u nodig heeft voor het betegelen van een vloer. Houd zelf wel rekening met hoeveel vloertegels, tegellijm en tegel voegmiddel u nodig heeft per vierkante meter.

Tegellijm

Voor natuursteen (bijvoorbeeld marmer) moet u altijd informeren welk type tegellijm u hiervoor kunt gebruiken. Deze kan namelijk afwijken van de normale tegellijmen. Heeft u vloerverwarming, kijk dan of de tegellijm hiertegen bestendig is.

Ondergrond

Vloertegels kunt u gewoon op de oude vloertegel bevestigen. Wat wel een nadeel van deze ondergrond is, dat de vloer wordt verhoogd. Hierdoor bestaat de kans dat u wellicht deuren moet inkorten. Meestal wordt de oude tegelvloer verwijderd. Als de oude vloer is verwijderd, maak je de vloer stof- en vetvrij. Grote beschadigingen of scheuren kunt u opvullen met een vulmiddel. Vaak wordt de vloer geëgaliseerd. Egaliseren betekent de vloer vlak maken. Hier meer info over het egaliseren van vloeren. Met egaliseercement brengt u een laag van 2-30mm aan over de vloer. Hiermee maakt u een goede basis om de vloertegels aan te brengen. Heeft u vloerverwarming, zet deze dan uit.

Wanneer u een ondergrond heeft die een sterk zuigende werking heeft, zult u de ondergrond eerst moeten behandelen met een speciale primer of voorstrijk.

Vloertegels snijden

Vloertegels kunt u het beste op maat maken met een tegelsnijder. Bij de meeste tegelzaken en bouwmarkten, kunt u een tegelsnijder huren.

De vloer betegelen

U legt zowel in de lengte als de breedte een rij vloertegels uit. Hierdoor kunt u zien hoe u met de vloertegels uitkomt en kunt u bepalen hoe de tegelvloer komt te liggen. Plaats een lijn op de vloer waarlangs de tegels moeten komen. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van een koord.

Maak de tegellijm aan en strijk doormiddel van de lijmkam, de tegellijm op de vloer voor de eerste rij tegels. Druk de vloertegels met een schuivende beweging in de tegellijm op de plaats langs het koord of de lijn. Met een rubberen hamer tikt u de tegel voorzichtig aan, als dit nodig is. Controleer met de waterpas of de vloertegel recht is. De vloertegel die bij de wand zit, dient vanuit de wand een voeg van 6mm te hebben. Hierna kan de volgende vloertegel worden gelegd. Mocht een vloertegel te hoog liggen, tikt u die aan met de rubberen hamer. Wanneer een vloertegel te laag ligt, haalt u de tegel eruit en brengt u extra tegellijm aan. Zorg ervoor dat u niet ingesloten raakt en werk tijdens het leggen van de vloer altijd naar de deur. Na iedere rij vloertegels de voegen schoonmaken met een oude schroevendraaier.

Zodra de hele vloer is betegeld, laat u hem 24uur drogen. Wellicht kan het zijn dat de vloer langer moet drogen, kijk hiervoor altijd op de verpakking van de tegellijm.

Het voegen van de tegelvloer

Maak het voegmiddel aan volgens de verpakking en zorg dat het klontvrij is. Breng het voegsel doormiddel van een voegrubber aan op de vloer. Met een diagonale beweging wordt het voegmiddel in de voegen gewreven. Nadat u de hele tegelvloer heeft voorzien van voegsel, gaat u met een natte spons over de vloertegels. Het teveel aan voegsel haalt u weg met de natte spons. De spons tussendoor wel regelmatig schoonmaken. Blijf hiermee net zolang doorgaan, totdat er een strakke voeg is ontstaan. De waas die op de vloertegels achterblijft, verwijdert u met een doek als de voeg droog is. De droogtijd van het voegmiddel staat vermeld op de verpakking.

Lees & Klus Meer: Tegels Voegen (Badkamer)

Tegelvloer kitten

Voor het kitten maakt u gebruik van schimmelvrije sanitairkit. U plakt beide zijden af met tape en maakt het oppervlak vetvrij met behulp van ammonia. Hierna brengt u de kit aan over de gehele lengte. Spuit de kit in met een oplossing van water met een klein scheutje afwasmiddel (in een plantenspuit) waarna u de kitlaag glad afwerkt met behulp van uw vinger of een kitlepel. De overtollige kit wordt hierdoor ook meteen verwijderd. Laat de kitlaag vervolgens drogen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen