KlussenKlussen

Wat kost een tuinpaviljoen?

Heb je een tuin, dan wil je daar het liefst zo veel mogelijk van genieten. Een uitkomst hierbij zou zijn het maken of aanschaffen van een tuinpaviljoen. Een tuinpaviljoen is een vrijstaande terrasoverkapping, die je beschutting biedt tegen neerslag en beschermt tegen zonnestralen op een warme zomerdag. Het bijzondere aan deze terrasoverkapping is dat hij aan een of aan twee zijkanten is dichtgemaakt. Wat zijn echter de kosten van een dergelijke onderneming?

Prijsopbouw van een tuinpaviljoen

De opbouw van de prijs bij een paviljoen is afhankelijk van een aantal keuzes, die je moet maken: uit welk materiaal wordt je paviljoen vervaardigd, wat wordt de grootte van je prieel hoe luxe wil je jouw paviljoen maken en kies je voor een afwatering?

Voor welke materiaal kies je?

Het meest gebruikte materiaal om een tuinpaviljoen te maken is geschaafd en geïmpregneerd hout. Dit is een middenklas materiaal. Hout is een geliefd materiaal, omdat het makkelijk bewerkt kan worden. Je kunt echter ook kiezen voor een kunststof paviljoen. Dit materiaal is goedkoper en is makkelijk in onderhoud. Een paviljoen kan ook bestaan uit aluminium staanders. Dit materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk, maar wel het duurste bouwmateriaal.

De afmetingen van je paviljoen

Ofschoon een groter paviljoen duurder is, dan een klein paviljoen, betaal je over het algemeen minder veel per vierkante meter voor een groot paviljoen. Dit komt, doordat de fabrikant uit de vaste kosten is, die in de prijs zijn verwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de instelkosten van de machines die je paviljoen op maat maken en de transportkosten van het paviljoen naar je woning.

Kies je voor een luxe of standaard uitvoering?

Een paviljoen kan ook in meerdere uitvoeringen gefabriceerd worden. Je hebt een standaard uitvoering, maar je kunt ook kiezen voor een meer luxe uitvoering. Hierbij heeft je prieel bijvoorbeeld ingebouwde verlichting. Of je kiest voor een afgewerkte vloer in je paviljoen, zodat je jouw tuinmeubelen ten alle tijden buiten kunt laten staan. Je kunt ook een reling rondom je paviljoen laten maken. Dit valt ook onder een luxere uitvoering.

Heeft je paviljoen een afwatering nodig?

Bij de aanschaf van een paviljoen kun je ook kiezen voor wel of niet een afwatering. Dit zorgt ervoor dat het water op het dak van je prieel wordt afgevoerd op een gecontroleerde wijze. Voor een afwatering betaal je extra bij.

De afmeting bepaalt de prijs

Ofschoon je tuinpaviljoenen uit meerdere materialen kunt laten vervaardigen, zijn de meeste paviljoenen gemaakt uit hout. Hierbij bepaalt vooral de afmeting van het paviljoen de prijs. Het kleinste paviljoen is ongeveer drie bij drie meter. Hiervoor betaal je circa €980 tot €1080. Kies je voor een afmeting van 3.5 meter bij 3.5 meter, dan betaal je al gauw tussen de €1200 en €1300. Bij een afmeting van vier bij vier meter bedragen de kosten €1400 á €1500. Kies je voor een afwijkende afmeting, zoals vijf bij drie meter, betaal je zelfs €1500 á €1600. De btw is bij eerdergenoemde prijzen inbegrepen, maar de montagekosten vallen niet onder de genoemde prijzen.

Doe het maar zelf

Om geen montagekosten te hoeven betalen, kun je er ook voor kiezen om zelf een tuinpaviljoen in elkaar te zetten. Voor een handige klusser is dit te doen, mits je hulp hebt. Een tuinpaviljoen kun je alleen maken met twee of meer man, aangezien je werkt met lange planken en palen die allemaal waterpas gemonteerd moeten worden.

Stappen om een prieel zelf te maken

Voor een handige klusser is het eenvoudig om een tuinpaviljoen zelf in elkaar te zetten. Je begint met de zijkanten van het prieel te monteren. Deze bestaat uit vier staanders, acht dwarsliggers en vier schaduwdoeken. Maak de dwarsbalken vast aan de staanders en til het geheel op. Verbind hierna de losse delen van het paviljoen met elkaar door gebruik te maken van de overgebleven dwarsbalken. Check hierna of de staanders allemaal waterpas staan. Draai daarna de erbij geleverde schroefoogjes in het paviljoen en klik het doek van het prieel erop.

Samenwerken dan maar?

Voor de niet zo handige mensen onder ons is het ook een mogelijkheid om samen te werken met een klusbedrijf om zo kosten uit te sparen. Jij verleent het klusbedrijf, wanneer nodig een helpende hand, maar het bedrijf bouwt je prieel. Je kunt bijvoorbeeld zelf het terrein vrij maken waar je prieel komt te staan, zodat het materiaal beter kan worden aangevoerd. Of je maakt reeds een stroompunt, zodat de klussers hun gereedschap snel kunnen aansluiten.

Een echte Hannes

Ben je niet handig aangelegd, dan kun je beter een klusbedrijf inhuren die de bouw van je tuinpaviljoen van a tot z regelt. Deze optie levert de minste stress op en je hebt fabrieksgarantie op je paviljoen en de bouwwerkzaamheden. Houd er wel rekening mee dat je voor het inhuren van een gecertificeerd klusbedrijf per uur circa €45 tot €60 extra betaalt.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen