Zinken dakgoot repareren

zinken dakgoot reparerenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl staat beschreven hoe u zelf een zinken dakgoot kunt repareren. Wanneer de zinken dakgoot gaat lekken, kan er water op de muur komen. Hierdoor kunnen vochtig problemen ontstaan, waardoor het verstandig is de lekkage zo spoedig mogelijk te verhelpen. Maar hoe kunt u zelf een zinken dakgoot repareren? Er zijn verschillende mogelijkheden om scheuren of gaten zelf te herstellen. Wel is het zo dat het vaak een tijdelijke oplossing betreft. De beste oplossing is natuurlijk de zinken dakgoot te vervangen, maar vaak wilt men dit nog even uitstellen. Hieronder worden verschillende methodes beschreven hoe u zelf de zinken dakgoot kunt repareren.
EPDM mat

Aan de binnenkant van de zinken dakgoot kunt u een EPDM-mat aanbrengen met behulp van bodemlijm die geschikt is voor EPDM. EPDM is een kunststof dakbedekking dat ook wordt toegepast op platte daken of dakkapellen. Maak de zinken dakgoot schoon en vetvrij voordat u de lijm aanbrengt. Vervolgens kunt u de EPDM-mat vastplakken.

Zink aanbrengen

Het is ook mogelijk een stuk zink aan te brengen wanneer u te maken heeft met een groot gat. Het stuk zink maakt u op maat en kunt u met behulp van een sterke montagekit aanbrengen in de dakgoot die toepasbaar is in combinatie met zink (metaal). Maak de plek in de zinken dakgoot goed schoon en vetvrij voordat u de montagekit aanbrengt. Een goede montagekit hiervoor is Parabond. Hou er wel rekening mee dat de zinken dakgoot aan de binnenkant niet meer egaal is. Hierdoor zullen bladeren, mos, takken of ander vuil voor opstopping kunnen zorgen.

Dakbedekking

Bij grote gaten in de zinken dakgoot wordt ook nog wel eens een stuk bitumen dakbedekking geplakt. Maak ook hier de zinken dakgoot goed schoon waarna u het stuk dakbedekking in de dakgoot kunt aanbrengen met behulp van een brander. Let er wel op dat het dak en ander materialen niet gaan branden.

Vloeibaar zink

Vloeibaar zink wordt toegepast wanneer er kleine haarscheurtjes/gaatjes in de zinken dakgoot zitten. Met vloeibaar zink brengt u een beschermingslaag aan in de zinken dakgoot waardoor kleine gaatjes/scheurtjes worden gedicht en de lekkage is verholpen.

Rubber/bitumen kit (bijvoorbeeld Shell Tixophalte)

Als er in de zinken dakgoot bij de soldeernaad lekkage is, kan er rubber kit worden aangebracht. Rubber kit hecht goed, maar is vaak een laatste redmiddel. De doorstroom van het regenwater kan hierdoor wel wat hinder ondervinden.
Elk weer (Rubson/Aquaplan)

Scheuroverbruggende elastische waterdichte reparatie- en/of renovatielaag voor nagenoeg iedere ondergrond en onder praktisch alle weersomstandigheden. 2 in 1. Deze gebruiksklare en met kunststof-vezels verstevigde “High Tech” bekleding verzekert in 1 LAAG een onmiddellijke waterdichting op alle droge en vochtige ondergronden, zelfs bij lichte neerslag.