Zelf Kozijnen Vervangen

Zelf een Kozijn Vervangen

Zelf een Kozijn Vervangen

Houten kozijnen, zeker in huizen die al wat ouder zijn, gaan maar een beperkte levensduur mee. Zelfs kunststof kozijnen hebben niet het eeuwige leven. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het kozijnwerk in je huis gewoon niet mooi (meer) vindt. Er zijn dus genoeg redenen om aan de slag te gaan, en dit te vervangen. Dat is in principe een redelijk ingewikkelde klus, maar niet per se heel kostbaar. Je kunt het zelf doen als je hier ervaren in bent, of relatief goedkoop door een professional laten uitvoeren.

Benodigdheden en gereedschap voor Kozijn vervangen

Wat voor kozijnen heb je nodig? In principe ben je vrij in de keuze, maar kunststof als materiaal wordt steeds populairder. Moderne kunststof raam- en deurkozijnen zijn inbraakveilig, gaan erg lang mee en zien er fraai uit: eventueel zelfs met een look die moeilijk is te onderscheiden van echt hout. Het plaatsen van het nieuwe kozijn gebeurt met een stelkozijn, dat waterpas wordt geplaatst met muurankers.

Het zelf verwijderen van de oude kozijnen is echter iets dat vaak je zelf kunt: dan heb je sloopmaterialen nodig, zoals een koevoet en schroevendraaier.

Een kozijn Vervangen, de stappen.

Kozijnen vervangen gebeurt in principe in twee stappen: eerst de oude verwijderen, en vervolgens nieuwe plaatsen. Meestal wil je dat het glas van je ramen daarbij behouden blijft als het om raamkozijnen gaat. Bovendien moeten er twee dingen altijd nauwkeurig in orde worden gemaakt bij nieuwe raam- of deurkozijnen:

  • De isolatie van de kozijnen
  • Het hang- en sluitwerk.

Met name hierom is het specialistenwerk dat je, als je hier zelf geen ervaring mee hebt, beter met hulp van een vakman kunt uitvoeren.

Een normaal stappen plan bij het plaatsen van een kozijn ziet er als volgt uit:

  1. Meet alles vantevoren goed op ( met een meetlat, het houtwerk, etc) Zodat je eventueel goede aankopen kunt maken ( het nieuwe kozijn )
  2. Verwijder het glas en/of draaiende delen ( zodat je enkel de omheining over houdt)
  3. Verwijder het Kozijn door enkele (2 of 4)  zaagsneden te maken ( 2 á  3 centimeter dik / recipro zaag) zodat je het kozijn makkelijk kunt loswrikken. Wees wel voorzichtig met de muur / het tegel of stucwerk.
  4. Maak alles schoon / mooi & recht, zorg ervoor dat het nieuwe kozijn er goed inpast.
  5. Plaats het nieuwe kozijn in de muur ( spouwlatten ed. had je bij stap 3 & 4 kunnen laten zitten, of kan je weer terug plaatsen, hier kan je het kozijn aan bevestigen) . Zorg er vanzelfsprekend voor dat alles waterpas staat en goed vastgezet wordt.
  6. Brengt Pur aan of ander isolatie middel om ervoor te zorgen dat de boel goed geisoleerd is.
  7. Glas plaatsen ( U kunt verder via onderstaande gidsen)

Extra mogelijkheden en tips

Bij kozijnen vervangen tellen meer dingen mee dan alleen een mooier huis of het vervangen van rot, oud houtwerk. Ook dragen ze bij aan een verbeterde isolatie van je huis. Daarnaast kunnen inbraakwerende kozijnen helpen om een beter keurmerk te krijgen, wat weer scheelt in een eventuele verzekeringspremie.

Waar je ook aan kunt denken, is de levensduur en garantie: bij professionele montage garandeert de fabrikant een zeer lange levensduur, soms wel 10 tot 25 jaar.

Kozijnspecialist nodig? Vergelijk eerst!

Kunt u uw kozijnen niet zelf vervangen of heeft u er helemaal geen tijd voor. Schakel dan een kozijnspecialist in om uw (kunststof) kozijnen te vervangen. Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen