KlussenKlussen

Stucwerk Herstellen

Alles over hoe u zelf scheuren en beschadigingen in het stucwerk kunt herstellen of repareren. Wanneer u het huis heeft laten stucen, zal er na verloop van tijd kleine scheurtjes komen. Omdat stucwerk zacht is, is de kans op beschadiging in de wand en hoeken ook aanwezig. Gelukkig is dit zelf eenvoudig te herstellen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u zelf het stucwerk weer hersteld / repareert.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Kleine scheurtjes stucwerk repareren

Kleine scheurtjes (haarscheurtjes) kunt u herstellen met Roodband of fix&finish. U maakt het stuc mortel aan volgens de instructie op de verpakking. Zorg ervoor dat de ondergrond stof vrij is. Breng de gipsmortel aan met behulp van een pleisterspaan. Smeer de scheurtjes dicht en laat het vervolgens drogen. Als het droog is, schuurt u het teveel voorzichtig weg met behulp van een fijn korrelig schuurpapier.

Wat ook nog wel eens werkt, is als u de wand opnieuw gaat schilderen met muurverf, op de plekken waar kleine scheurtjes zit extra muurverf aanbrengt. Wrijf met de roller de muurverf in de kleine scheur en meestal is de scheur daarna niet meer zichtbaar. Muurverf is in dit soort situatie een soort opvulmiddel.

Materialen voor stucwerk reparatie

Materialen voor het repareren van scheuren in het stucwerk zijn vaak enkel in grotere verpakkingen beschikbaar. Kleinere middeltjes zijn vaak bijna net zo duur of zelfs duurder.

Grote scheuren en gaten stucwerk repareren

Bij grote scheuren of gaten in het stucwerk dient u op een andere wijze te werk gaan. Verwijder met een oude schroevendraaier alle los zittende delen. Daarna maakt u de grote scheur of het gat in de muur stofvrij. Als het een terug kerende scheur is, raden wij aan om dan gebruik te maken van stucgaas. Stucgaas zorgt ervoor dat het wat flexibeler is waardoor de kans op nieuwe scheuren wordt verminderd.

Stucwerk repareren / herstellen

Stucwerk repareren / herstellen bij oa. scheuren in stucwerk.

In de bouwmarkt zijn verschillende soorten vulmiddelen te verkrijgen. Ieder vulmiddel heeft zo’n zijn eigen verwerking. Wij gaan hierbij uit van roodband. Wel is het zo dat u hiervan maximaal 10mm dikte kunt aanbrengen. Bij grote scheuren of gaten in de muur zult u dan meerdere lagen aan moeten brengen. De gipsmortel maakt u aan zoals op de verpakking staat beschreven en brengt u aan met pleisterspaan. Wacht met de 2de laag aanbrengen, tot de eerste laag is uitgehard. Zodra de grote scheur of het gat dicht zit, schuurt u voorzichtig de overtollige gipsmortel voorzichtig weg tot het een mooi geheel is met de rest van de wand. Daarna kunt u de muur bijvoorbeeld opnieuw schilderen.

Hoeken stucwerk herstellen

Bij het herstellen van beschadigde hoeken, gaat u hetzelfde te werk als bij het vullen van gaten in het stucwerk. Wij raden wel aan om de gipsmortel wat dik aan te brengen, dus iets meer dan daadwerkelijk nodig is. Zodra de gipsmortel is uitgehard, schuur u met behulp van fijn schuurpapier voorzichtig de hoek gelijk met de rest van de hoek. Het lijkt moeilijker dan dat het is. Mocht het de eerste keer niet naar wens zijn, geen probleem. U maakt weer nieuwe gipsmortel aan en herhaalt het tot de hoek weer strak is. Oefening baart kunst.

Stucwerk plafond herstellen

Bij het herstellen of repareren van kleine/grote scheuren of gat, gaat u hetzelfde te werk als hierboven staat beschreven. Wel is het zo dat u minder makkelijk bij het plafond kunt. Zorg ervoor dat u bij het herstellen van gaten of scheuren een goede trap gebruikt. Tevens is het aan te raden om een veiligheidsbril te dragen om te voorkomen dat stof of gipsmortel in uw ogen terecht kan komen.

Vakman nodig? Vergelijk stukadoors!

Heeft u een stukadoor nodig omdat u de tijd en/of ervaring niet heeft om uw stucwerk te repareren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van stukadoorsbedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen