Vloertegels Leggen (Plavuizen)

In de badkamer, het toilet en de keuken is het raadzaam om de vloer te betegelen. In deze ruimtes heeft u vaak te maken met spattend water. In deze kluswijzer wordt aangegeven hoe u vloertegels kunt leggen en waar u op moet letten. Vloertegels leggen is een kwestie van doen. Als u zich goed voorbereid, kan iedere doe-het-zelver deze klus klaren.

Het aanschaffen van plavuizen (vloertegels)

Bij de aanschaf van plavuizen (vloertegels) moet u er opletten dat alle tegels hetzelfde productienummer hebben. Hiermee kunt u voorkomen dat er kleurverschillen tussen de verschillende pakken zijn. Daarnaast dient u bij het kopen van plavuizen rekening te houden met de slijtvastheid van de tegel. De slijtvastheid is in te delen in de volgende klassen;

  • Klasse 1 = zeer slijtage gevoelig (badkamer)
  • Klasse 2 = slijtage gevoelig (toilet, slaapkamer)
  • Klasse 3 = enigszins slijtage gevoelig (zolder, licht woonkamer gebruik)
  • Klasse 4 = nauwelijks slijtage gevoelig (hal, keuken, woonkamer)
  • Klasse 5 = niet slijtage gevoelig (woonkamer, kantoor)

Als u een vloertegel met klasse 5 koopt voor de badkamer, is dat geen enkel probleem. Wat wel een probleem is, als u voor de woonkamer een klasse 1 vloertegel aanschaft. Deze vloertegel zal snel slijten, omdat de vloertegel niet bestand is tegen intensief gebruik.

Vloertegels Leggen Video / Zelf Plavuizen Leggen

Hoeveel plavuizen (vloertegels) heeft u nodig?

Het is eenvoudig om te bepalen hoeveel vierkante meter plavuizen (vloertegels) u nodig heeft. Het is de lengte x de breedte van de ruimte. Daarnaast moet u wel rekening houden met snij afval. Legt u de plavuizen normaal, dan kunt u de uitkomst met 5% verhogen. Legt u een bepaald patroon of legt u de tegels diagonaal, dan dient u de uitkomst te verhogen met 8% snij afval. Tevens is het altijd aan te raden om één pak extra te kopen. Mocht er in de toekomst een tegel kapot gaan, dan heeft u altijd een aantal reserve tegels achter de hand met hetzelfde productienummer.

Welk gereedschap heeft u nodig bij het leggen van plavuizen (vloertegels)?

Met goed gereedschap maakt u het uzelf een stuk makkelijker. Zorg voor het snijden van vloertegels, voor een goede tegelsnijder. Dit scheelt u namelijk een hoop tegels die anders kapot gaan, wat natuurlijk zonde is. Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van gereedschappen die u tijdens het betegelen van een badkamer vloer nodig heeft;
Lijmkam 10-12mm (om lijm aan te brengen)

  • Tegeltang (om uitsparingen in tegels te knippen)
  • Mixer (om tegellijm aan te maken)
  • Rubberen hamer (om tegels op de plaats te tikken)
  • Spons (voor het voegen)
  • Voegrubber (voor het voegen)
  • Tegelsnijder, haakse slijper (om passtukken te maken)
  • Waterpas (om te bepalen of de vloer recht ligt)
  • Tegelkruisjes (om tussen de vloertegels te plaatsen)
  • Emmers (om de tegellijm aan te maken)
  • Koord/lijn (voor het stellen)

Welk materiaal heeft u bij het leggen van plavuizen (vloertegels) nodig?

Het is aan te bevelen om eerder teveel dan te weinig materiaal in huis te hebben. Er is niks vervelender dan tijdens het leggen van vloertegels te moeten stoppen, omdat u bijvoorbeeld geen tegellijm meer heeft. Daarnaast kunt u bij de meeste bouwmarkten, binnen 30 dagen met de kassabon, het teveel gehaalde materiaal terug brengen. Hieronder hebben wij een boodschappenlijstje gemaakt, met de materialen die u nodig heeft voor het leggen van vloertegels. Houd zelf wel rekening met hoeveel plavuizen, tegellijm en tegel voegmiddel u nodig heeft per vierkante meter.

Tegellijm voor de tegelvloer

Voor natuursteen (bijvoorbeeld marmer) moet u altijd informeren welk type tegellijm u hiervoor kunt gebruiken. Deze kan namelijk afwijken van de normale tegellijmen. Heeft u vloerverwarming, kijk dan of de tegellijm hiertegen bestendig is.

Ondergrond (Onder de Vloertegels)

Plavuizen kunt u gewoon op de oude tegel vloer bevestigen. Wat wel een nadeel van deze ondergrond is, dat de nieuwe tegelvloer hoger komt te liggen. Hierdoor bestaat de kans dat u wellicht deuren moet inkorten. Meestal worden de oude vloertegels verwijderd. Als de oude vloertegels zijn verwijderd, maakt u de vloer stof- en vetvrij. Grote beschadigingen of scheuren kunt u opvullen met een vulmiddel. Vaak wordt de vloer geëgaliseerd. Egaliseren betekent de vloer vlak maken. Met egaliseercement brengt u een laag van 2-30mm aan over de vloer. Hiermee maakt u een goede basis om de plavuizen aan te brengen. Heeft u vloerverwarming, zet deze dan uit.

Wanneer u een ondergrond heeft die een sterk zuigende werking heeft, zult u de ondergrond eerst moeten behandelen met een speciale primer of voorstrijk.

Vloertegels snijden

Vloertegels kunt u het beste op maat maken met een tegelsnijder. Bij de meeste tegelzaken en bouwmarkten, kunt u een tegelsnijder huren.

Plavuizen (vloertegels) leggen

U legt zowel in de lengte als de breedte een rij plavuizen (vloertegels) uit. Hierdoor kunt u zien hoe u met de plavuizen uitkomt en kunt u bepalen hoe de tegelvloer komt te liggen. Plaats een lijn op de vloer waarlangs de tegels moeten komen. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van een koord.

Maak de tegellijm aan en strijk doormiddel van de lijmkam, de tegellijm op de vloer voor de eerste rij tegels. Druk de tegels met een schuivende beweging in de tegellijm op de plaats langs het koord of de lijn. Met een rubberen hamer tikt u de tegel voorzichtig aan, als dit nodig is. Controleer met de waterpas of de vloertegel recht is. De vloertegel die bij de wand zit, dient vanuit de wand een voeg van 6mm te hebben. Hierna kan de volgende vloertegel worden gelegd. Mocht een vloertegel te hoog liggen, tikt u die aan met de rubberen hamer. Wanneer een vloertegel te laag ligt, haalt u de tegel eruit en brengt u extra tegellijm aan. Zorg ervoor dat u niet ingesloten raakt en werk tijdens het leggen van de vloer altijd naar de deur. Na iedere rij tegels de voegen schoonmaken met een oude schroevendraaier.

Zodra de hele vloer is betegeld, laat u hem 24uur drogen. Wellicht kan het zijn dat de vloer langer moet drogen, kijk hiervoor altijd op de verpakking van de tegellijm.

Het voegen van de tegel vloer

Maak het voegmiddel aan volgens de verpakking en zorg dat het klontvrij is. Breng het voegsel doormiddel van een voegrubber aan op de tegelvloer. Met een diagonale beweging wordt het voegmiddel in de voegen gewreven. Nadat u de hele tegelvloer heeft voorzien van voegsel, gaat u met een natte spons over de plavuizen. Het teveel aan voegsel haalt u weg met de natte spons. De spons tussendoor wel regelmatig schoonmaken. Blijf hiermee net zolang doorgaan, totdat er een strakke voeg is ontstaan. De waas die op de plavuizen achterblijft, verwijdert u met een doek als de voeg droog is. De droogtijd van het voegmiddel staat vermeld op de verpakking.

Tegelvloer kitten

Voor het kitten maakt u gebruik van schimmelvrije sanitairkit. U plakt beide zijden af met tape en maakt het oppervlak vetvrij met behulp van ammonia. Hierna brengt u de kit aan over de gehele lengte. Spuit de kit in met een oplossing van water met een klein scheutje afwasmiddel (in een plantenspuit) waarna u de kitlaag glad afwerkt met behulp van uw vinger of een kitlepel. De overtollige kit wordt hierdoor ook meteen verwijderd. Laat de kitlaag vervolgens drogen zoals op de verpakking staat aangegeven.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen