Deze Kluswijzer heeft als doel om jouw kelder waterdicht te maken en vochtproblemen op te lossen. Een kelder staat aan de buitenkant niet bloot aan (opwaaiende) regen, maar dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen aan de waterdichtheid. Regenwater loopt namelijk natuurlijk de grond in, en ook het grondwater kan omhoog komen. Zo kan het voorkomen dat de muren vochtig worden, of erger, dat er een laag water in de kelder komt te staan. Dan krijg je last van een muffe lucht en van schimmel, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf je kelder waterdicht maken, om deze problemen nu en in de toekomst te voorkomen.
*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.
Gereedschap voor een kelder waterdicht maken:
Om zelf je kelder waterdicht te maken, zijn er een aantal producten in omloop die je kunt gebruiken. Hier enkele mogelijkheden:
- Stofzuiger
- Trechter
- Spuit (aanrader)
- Beschermfolie
- Mortel
- Injectiebuisjes
- Injectievloeistof (allerlei)
- Boormachine
Veel van deze producten breng je aan de binnenzijde van muur en vloer op, dus daar heb je gereedschap voor nodig om mee te smeren en voegen. Ook kan het nodig zijn gaten op te vullen met vulmiddel. Als je vochtafdrijvende middelen gaat injecteren, moet je enkele gaten boren in de muren.
Mogelijkheden als je een kelder waterdicht wilt maken
Bij het oplossen van een vochtprobleem in een kelder zijn er verschillende methodieken, je kan een probleem bijvoorbeeld ‘redelijk’ aanpakken ( maar stukken goedkoper) of direct voor de duurste oplossing gaan: Kelderafdichting via het injecteren. Bekijk hier alle opties:
- Het injecteren van scheren en lekkages (zowel binnen & buiten) [ duur ]
- Injectie door middel van injectie slangen [ duur ]
- Kelderafdichting met minerale mortels [ duur ]
- Bekuiping van de kelder
- Kelder Epoxy toepassen (twee componenten epoxy coating)
- Kelder waterdicht maken met bitumenafdichting
- Een normale kelder lekkage reparatie [ zelf goed mogelijk ]
- Kelder bezetting toepassen ( waterdichte cement coating )
- Afdichten van kabels- en leidingen [ zelf goed mogelijk ]
- Behandeling via een kristallisatieproces [ duur ]
- Injectie van lage druk tegen optrekkend vocht
- Grondstabilisatie en grondinjectie
De keuze maken: Hoe ga ik de vochtproblemen aanpakken
Wij gaan er vanuit dat u de keuze om het zelf te proberen al gemaakt heeft toen u op deze pagina terecht kwam. Professionals op dit vlak inzetten is bijzonder duur omdat de vraag hoog en het aanbod laag is.
Het Stappenplan om zelf aan de slag te gaan
Analyseer de situatie eerst zeer goed, maak niet de fout om alleen maar even kort te constateren dat het naar vocht ruikt en u daarom een mannetje laat komen om de kelder te injecteren. U moet weten waar het water volgens u vandaan komt. Is de riolering misschien stuk? Dan begint de reparatie wellicht bij een loodgieter. Is er een plek buiten die teveel regenwater moet verwerken? Dan kan de oplossing liggen in het plaatsen van een extra regenbuis. Of wellicht is de regenpijp verstopt? En is de stroming daardoor veranderd? Ook kan natuurlijk het grondwater van invloed zijn of een recente ‘te zware’ regenbui. (Ook bij zo’n regenbui moet u zeker ook kijken naar hoe u deze beter zou kunnen opvangen) Indien u buren heeft: Vraag ook naar de problemen die zij hebben en kijk of de oorzaak hetzelfde is.
Na Analyse: Zwaar Vochtprobleem
Heeft u een structureel probleem met vocht en komt het vaak terug en lijkt de oplossing niet makkelijk te vinden zijn? Dan moet u toch echt een professional inschakelen, ofwel voor een injectie of aanschaf van een volledige kuipconstructie. Heeft u hier echt geen middelen voor, dan kunt u overwegen zelf de muren te injecteren. Hiervoor gaat u als volgt te werk:
Zelf uw muur injecteren
U moet allereerst ergens injectie vloeistoffen aanschaffen. Deze hebben vaak een functionele naam als bijv. ‘Aquaplan wall injector’. Het lastige is dat op dit vlak ook weer verschillende keuzes zijn. Het kan via een kit / crème, hars of een gel. Bij aankoop van de injectie vloeistof moet u zich laten informeren of de beschrijving goed lezen. Hiermee kunt u vervolgens de klus klaren. Meestal gaat dat als volgt in zijn werk: (echter zijn er dus veel uitzonderingen)
U begint na analyse met het gaten boren in de muur bij het stuk muur dat problemen heeft, deze gaten moeten schuin naar beneden lopen (2 cm doorsnede onder een hoek van 25 tot 30 graden, onderlinge afstand circa 10 tot 15 cm) u zuigt met de stofzuiger het boorstof weg en laat de injectievloeistof erin lopen (dit licht dus wel volledig aan de injectie techniek, meestal gaat dit via injectietrechters). Na de injectie maakt u de gaten dicht met speciale cementmortel. Aangezien het moeilijk is om dit zelf onder hoge druk te doen wordt dit veelal door een vakman gedaan.
Na Analyse: Middelmatig /Oplosbare probleem
Is het probleem goed oplosbaar / eenmalig dan kan u het probleem ook proberen aan te pakken door vochtwerende coating aan te brengen. Ook hier geldt: Lees de uitleg bij het product dat u koopt goed door. Er zijn ook hier vele varianten op de markt. Als u deze coating heeft aangebracht is het aan te raden om precies een jaar later weer zeer kritisch en goed naar de plek in de kelder te kijken of het probleem wel echt is opgelost.
Een alternatieve oplossing:
Een rechtoe-rechtaanoplossing is een bekuiping van je kelder. Het waterdicht cementeren van de keldermuren. Je maakt dan de muren gelijk en stofvrij, en je vult gaten en barsten met vulmiddel. Vervolgens smeer je een waterdichte pasta egaal overal op de muur en vloer. Voor het beste resultaat gebruik je meerdere lagen, of nog beter: een combinatie van primer en afwerklaag. Het injecteren van de muren is moeilijker, en kun je beter laten doen. Het is wel een goed idee om hiervoor te kiezen als je vocht uit de muren zelf wilt weren.
Extra vochtwering mogelijkheden en tips
Wilt u echt bakken met geld besparen, denk dan hier eens over na: Vocht in de kelder hoeft geen probleem te zijn. Je kunt het ook laten zoals het is, en zorgen voor een goede afwatering met een afvoerputje en een aflopende noppenvloer. Optrekkend vocht aan de buitenkant is trouwens niet de enige oorzaak. Sterker nog, als de binnenkant van je keldermuren en vloer perfect waterdicht zijn, is condens juist een probleem. Om dat te voorkomen, moet je zorgen voor een goede ventilatie. Het plaatsen van luchtroosters en/of een ventilatiesysteem helpt al heel veel. Is dat niet genoeg? Plaats dan een vochtvreter.
In mijn kelder is veel vocht en om schimmel te voorkomen heb ik een luchtontvochtiger aangeschaft. Toch wil ik mijn kelder graag waterdicht maken. De lijst van alle opties gaat me hierbij helpen.