Alle ( Hand ) Gereedschappen

Op MijnKluswijzer gebruiken wij tientallen gereedschappen in onze artikelen, tijd voor een overzicht van deze terminologie. We verwachten deze lijst in de komende tijd fors uit te breiden, maar nu is het al de meeste volledige lijst van gereedschappen. ( en dan voornamelijk, maar niet uitsluitend handgereedschappen)

Wat is gereedschap?

Gereedschappen zijn alle hulpmiddelen die men gebruikt om bepaalde werkzaamheden te verrichten. Werkzaamheden die b.v. moeten worden verricht aan landbouwwerktuigen of trekkers, dit in verband met het onderhoud. Iedereen heeft ook in huis gereedschap beschikbaar om problemen op te lossen of bepaalde zaken rondom het huis te innoveren.

Het Volledige Handgereedschappen overzicht

Met bij het meeste gereedschap kort en bondige uitleg over wat de werking is en hoe het gereedschap eruitziet. 

Avegaar Boor die gebruikt wordt in een booromslag met een snijkop en schroefdraad. (Ook wel “Slangeboor”)
Bandenspanningsmeter Een meter die de spanning van banden meet in atmosferen of in engelse ponden. Zijn zeer veel varianten van beschikbaar.
Bankhamer Een bankhamer heeft aan een kant een bolvormig baanvlak. Wordt veelal gebruikt door plaatwerkers.
Bankschroef Een hulpmiddel om bouwproject / werkstukken in te klemmen. Vaak zelf vastgezet aan een tafel of werkbank.
Beitel Beitels is een lang stalen gereedschap die voornamelijk gebruikt wordt in houtbewerking om te kunnen steken of hakken.
Betonboortje boortje dat in een (beton)boormachine gebruikt kan worden en geschikt is om in beton te boren .
Blikschaar Een schaar om dun plaatwerk / blik mee te knippen. Voornamelijk krachtiger dan normale scharen.
Blokhaak Een stalen blad en blok. De hoek tussen beiden moet precies 90 graden zijn. Vaak van staal.
Bolkophamer Een Bolkophamer wordt voornamelijk gebruikt om bij plaatwerk holle voermen in de metaalplaat te hameren.
Boor Tegenwoordig voornamelijk de elektrische handboor, om schroeven in hout, muren en wanden te boren. (Ook wel “Handboor”)
Boorhamer Boormachine met hamerfunctie en doorgaans krachtiger dan de klopboormachine. U kunt ermee boren in beton, tegels, bakstenen, steen, gips, metaal & hout.
Boormachine Met een boormachine kun je gaten boren in hout en metaal. Om in steen of beton te boren heb je een klopboormachine nodig.
Boorpers Een grote boor die vaak vast zit aan de tafel / werkbank, waar men door te persen in een voorwerp kan boren.
Bougiesleutel De bougiesleutel wordt gebruikt voor het los- en vastdraaien van bougies. Speciale dop of pijpsleutel met een zeskantige opening.
Centerpunt Om in een metalen deel te boren dient met behulp van een centerpunt en een hamer een deukje geslagen te worden. Het voorkomt dat de boor wegglijdt. Meestal van dik staal & scherpe punt.
Cirkelzaag Een scherpe / grove zaag die voornamelijk hout zaagt met een cirkelvormig zaagblad.
Combinatietang Deze tang is een combinatie van platte-, buig-, en kniptang. Het is een veel gebruikt stuk gereedschap. Zowel ongeïsoleerd als geïsoleerd te koop.
Doppenset Een aantal doppen met daarbij verschillende hulpstukken. De doppen komen voor met een inwendige zeskant of een inwendige dubbelzeskant.
Drevel Voor het wegslaan van spijker koppen of voor het los tikken van pennen, assen en splitpennen kan men gebruik maken van een doorslag. (drevel)
Driekante vijl Vijl voor het ontbramen en vijlen van hoeken en gaten, mallen en holle oppervlakken.
Duimstok Meetgereedschap dat uit scharnierende delen bestaat. Indien opgevouwen, precies 1 duim breed. ( Ook wel “Vouwmeter”)
Excentrische schuurmachine Een roterende schuurmachine voor het grovere schuurwerk.
Freesvijl En vijl waarmee men goed kan frezen door het harde / grove materikaal. Ook wel ‘platstompe freesvijl’ genoemd.
Gereedschapsopslagsysteem Een koffer, kist, rek of een stelling waar gereedschap geordend kan worden bewaard. In de praktijk veelal een gereedschapskoffer.
Graveerstift Een stalen stift / pen om te graveren. Veelal voorzien van een carborundum of diamanten steentje, om in allerlei materiaal een tekst of tekening te graveren. ( Ook wel “Graveernaald” )
Griptang De zogenaamde griptang is een gelijksoortige tang die als bijkomstigheid heeft dat er bv twee plaatjes tussen de bek van de tang vastgezet kunnen worden. Veelal volledig van Staal.
Guts Zowel de steekguts als de vermetguts heeft een geslepen snede aan de holle binnenkant. Voor holle groeven wordt een vermetguts gebruikt.
Haakse slijpmachine De haakse slijpmachine wordt gebruikt om ijzer, steen of beton door te slijpen. De haakse slijpmachine wordt ook wel slijptol genoemd.
Hamer De hamer is het bekendste gereedschap. Het wordt gebruikt om spijkers in hout te slaan en voor het monteren en demonteren van onderdelen. De steel is meestal van essenhout.
Hoekbijtel Een bijtel met een meestal korte kop en een hoek van 90 graden erin om effectief in hoeken te kunnen werken.
Hoekprofielen Meestal stevig kartonnen beschermingswandjes voor bescherming van vracht of bij het maken van een muur.
Holpijpen Holpijpen worden gebruikt om ronde gaten in pakkingen te maken. Dit geldt voor de zachte pakkingsmaterialen.
Houten Hamer De houten hamer is grotendeels vervangen door de rubberhamer, die evenals de plastic hamer voor het monteren van onderdelen gebruikt wordt.
Ijzerzaag Wordt gebruikt voor het afkorten en het maken van gleuven in metaal. Het handzaagblad bestaat uit een lange rij tandjes die gehard zijn.
Inbussleutel Bouten die een inwendige zeskant hebben in plaats van een uitwendige zeskant, de zogenaamde inbussleutel.
Kabelafstriptang Deze tang dient om isolatie van elektriciteitskabels af te strippen. De dikte van de draad kun je instellen met het instelschroefje.
Kit Kit is een afdichting voor beton, metselwerk en gevels. Veelal gebruikt rondom douches en in hoeken. Er zijn 2 soorten kitten: Plastische kitten en Elastische kitten ( en een mix van de twee )
koevoet Boormachine met klopfunctie waarbij minder doorgaans minder krachtig dan de klopboormachine. Geschikt voor boren in tegels, bakstenen, steen, gips, metaal & hout.
Koevoet Een sterk stalen gereedschap, ook wel breekijzer genoemd, gemaakt om zaken open te wrikken.
Kraspasser De kraspasser wordt gebruikt voor het krassen van cirkels op hout of metaal.
Kraspen De kraspen heeft een geharde punt en word gebruikt voor het trekken van lijnen op metaal.
Kruissleutel De kruissleutel wordt gebruikt voor het losdraaien van wielmoeren of wielbouten. Aan het eind van elke stang zit een verschillende maat dop.
Kunststofhamer Een hamer met aan twee kanten een kunststof stuk. Doordat deze hamers niet terugveren handig in plaatbewerkingen.
Lijmklem Een plastic uitziende klem waarmee je oppervlaktes aan elkaar kan klemmen na het lijmen.
Liniaal De liniaal wordt gebruikt voor het opmeten van maten en het tekenen van rechte lijnen. In allerlei varianten verkrijgbaar.
Lintzaag Een machine voor het automatisch recht zagen van uw project. Dit via een klein zaagje wat in een gat van het apparaat verdwijnt. In verschillende klasses verkrijgbaar.
Luchthamer Een Hamer die u kunt vastpakken in de vorm van een boor. Heeft luchttoevoer nodig, kan 2200 slagen per minuut doen.
Mesvijl Vijl met een lemmetvormige doorsnede, met een scherpe rand. Worden gebruikt om smalle groeven af te werken.
Metaaldetector Een machine die metaal kan detecteren onder de grond. Werkt veelal op basis van elektromagnetische inductie.
Metaaldrevel De metaaldrevel heeft een platte onderkant terwijl de timmermansdrevel een holle onderkant heeft. Wordt gebruikt om spijkerpunten weg te slaan.
Meubeltransporter Een wagentje (houten rechthoek) op 4 wielen waarmee je makkelijk meubels kan verplaatsen
Momentsleutel Voor het vastdraaien van moeren en bouten. Een momentsleutel is een speciale sleutel die een bout of moer vastdraait tot een vooraf ingestelde kracht.
Nijptang De nijptang wordt gebruikt om spijkers uit het hout te trekken en om draad door te knippen.
Open ringsleutel Deze sleutel wordt gebruikt bij de montage en demontage van wartelmoeren van inspuitleidingen van dieselmotoren, en remleidingen. De opening past over de diameter van de leidingen.
Pakking snijder De pakkingsnijder is van een maatlat voorzien en heeft verstelbare snijmessen.
Penuitdrijver Geschikt voor het verwijderen van pennen, assen en splitpennen.
Pijpentang De pijpentang is bedoeld om pijpen mee vast te houden. De grootte van de bek is te verstellen met een stelmoer. Slechts in één stand pakt de tang goed.
Pijpsleutel Aan weerszijde van de pijpsleutel is een zeskantige opening die op een boutkop of een moer past. Je gebruikt deze sleutel op plaatsen waar je met een ringsleutel niet bij kunt komen.
Pikhouweel Hakwerktuig veel gebruikt in de geschiedenis met een steel en aan twee uiteindes een puntige kant en een afgeplatte kant. Geschikt om bijvoorbeeld in harde grond mee te hakken en wrikken.
Plamuurmes Handvat met een plat stuk verend staal dat driehoekig is van vorm. Het wordt gebruikt om oppervlaktes mee te egaliseren. Het opvullen van gaten in muren bijvoorbeeld.
Platbuigtang Deze tang gebruiken we voor het haaks ombuigen van draad en stripjes, maar ook voor het vasthouden van kleine moertjes en boutjes.
Platte vijl Deze goedkopere vijlen zijn plat en onbruikbaar voor paswerk / rechthoekig met taps toelopend uiteinde.
Poelietrekker Dit stuk gereedschap is vaak nodig om tandwielen en kogellagers van assen af te trekken. Veekal van Staal met een donkere schroef in het midden ( met een draai element)
Punttang Komt met een platte, ronde en spitstoelopende bek voor. Deze tangen zijn meestal langer als de gewone plat- en rondbuigtangen. Ze zijn te gebruiken voor het buigen van oogjes en stripjes.
Ratelsleutel Een dopsleutel met een ratel erbij, veel gebruikt om effectief de draai te kunnen maken in veelal kleinere ruimtes, te koop in grote sets.
Ring-steeksleutel De ring-steeksleutel is een combinatie van de ringsleutel en de steeksleutel. (Zowel een ring als een steekkant)
Ringsleutel De ringsleutels drukken op 6 plaatsen tegen de moer (een steeksleutel op twee plaatsen). waardoor deze tot de beste sleutels behoren. De maten staan op de sleutel.
Rolmaat Zelfoprollende centimeter gemaakt van staal dat in een halfronde vorm loopt. Uit deze vorm haalt de meetband zijn stevigheid. De meetband zit opgerold in een omhulsel en aan het uiteinde van de band zit een lipje. Dit lipje kan achter objecten gehaakt worden waardoor de meetband uitgerold kan worden, of juist uitgerold blijft.
Rondbuigtang De rondbuigtang heeft ronde bekken waarmee we oogjes aan draad en kabeleinden kunnen maken. Ook kunnen we er busjes mee vasthouden.
Ronde vijl Vijl die gebruikt kan worden om in gaten te vijlen. (Ook wel “Rattenstaart”)
Rubberhamer Veel gebruikt voor tegelzetters, ook wel tegelhamer genoemd. Veelal een moderne vervanger van de houten hamer.
Samengestelde verstekzaag Zaag voor het precies zagen van rechte en schuine hoeken (verstekzagen) in hout en ook andere materialen als staal en aluminium.
Schroefdraadmeter Als van een bout of een moer de soort schroefdraad moet worden bepaald wordt de schroefdraadmeter gebruikt. Een hoop kartels aan een soort van zakmes.
Schroevendraaier Een schroevendraaier is er in alle soorten en maten. Bedoelt om schroeven in het project te plaatsen.
Schuifmaat Om nauwkeurig verschillende uitwendige-, inwendige-, en dieptematen te meten, maken we gebruik van de schuifmaat. Tot op de mm nauwkeurig.
Schuifmes Het Schuifmes is een variant van het Stanleymes, veelal van plastic in de schuifmes variant. Niet zo fijn om mee te werken als de stalen variant.
Segerringtang Een tang in verschillende vormen om segerringen en borgringen te monteren of te demonteren.
Slijpmachine Een slijpmachine wordt gebruikt om gereedschappen scherp te maken en andere metalen onderdelen te slijpen.
Snoeischaar Schaar waarmee je rond het huis kan snoeien / takken kan afknippen. In alle soorten en maten verkrijgbaar
Soksleutel De soksleutel heeft twee doppen die scharnierend op de steel zijn bevestigd.
Spanningzoeker Dit gereedschap, dat meestal de vorm heeft van een schroevendraaier, heeft als functie om te controleren of er spanning (volts) staat op bv. een stopcontact, een elektriciteitsdraad en fittingen.
Speciekuip Een kuip om tegellijm in te maken
Speedboor Boor die geschikt is voor het maken van grotere gaten waardoor bijvoorbeeld kabels getrokken kunnen worden. De boortjes kenmerken zich doordat ze na de punt twee scherpe vlakken hebben waarmee ze als het ware hout uitslijpen. Ook wel “Vinderboor”.
Spijker Pin met één scherpe zijde en een afgeplatte zijde die doorgaans wordt gebruikt om hout vast te ‘spijkeren’. (Ook wel Draadnagels)
Staalborstel Een stevige stalen borstel voor grover schoonmaak werk na een klus
Stanleymes Een mes van een fabrikant dat zo populair is geworden, dat het type mes de naam van fabrikant Stanley heeft gekregen. Het mes kenmerkt zich doordat de mesjes verwisselbaar zijn en in twee – wat dikkere – metalen helften liggen.
Steeksleutel De steeksleutel heeft bij het aandraaien van een moer twee drukpunten. De bek staat niet recht aan de steel, dit is zo gemaakt om te voorkomen dat de sleutel van de moer afglijdt.
Steenboortje boortje dat in een boormachine gebruikt kan worden en geschikt is om in steen te boren.
Tafelslijpmachine Slijpmachine die gemonteerd kan worden op een (werk)tafel. Een dergelijke machine heeft vaak 2 schijven; een grove en een fijne schijf.
Tafelzaag Tafel met daarin een zaagblad verwerkt dat geschikt is om grotere stukken materiaal te zagen. Ook wel zaagtafel genoemd.
Tegeltang Om hoekjes/uitsparingen in wandtegels te knippen, in de praktijk veelal donker van kleur.
Terugstootloze hamer Een terugstootloze hamer heeft als voordeel dat ze de trillingen smoren, waardoor ze geen terugslag of terugstoot geven.
Timmermanspotlood Een potlood dat wordt gebruikt om mee af te tekenen. De potlood is ovaal is en kan daardoor niet wegrollen. Daarnaast kunt u een scherpere punt creëren die door de ovale vorm wél voldoende stevigheid behoudt.
Troffel De troffel of truweel is een stuk gereedschap in gebruik bij metselaar, stukadoor, tegelzetter en de timmerman om voermortel mee te verwerken. Er zijn verschillende varianten van op basis van de vorm.
Verstelbare sleutel Hij wordt zo genoemd omdat de bekgrootte gevarieerd kan worden. Dikwijls wordt deze sleutel “Bahco” genoemd, wat niet meer is als een fabrieksnaam.
Verzinkboor Een boor om schroeven mee te verzinken zodat de bovenkant van de schroef lager of gelijk met het oppervlakte van het materiaal komt te liggen. Daarnaast kunt u er de hoeken van een boorgat wat afronden. Ook wel “Souvereinboor” genoemd
Vierkante vijl Vijl waarmee u vierkante en rechthoekige oppervlakten kunt veilen
Vijl Voor het pasklaar maken en afwerken van werkstukken zijn diverse soorten vijlen te gebruiken. Van Grof naar fijn: Basterdvijl (Erg grof) Halfzoetvijl (Grof) Zoetvijl ( Fijn) Dubbel zoetvijl (Erg fijn)
Voelermaat Dit zijn een aantal gebundelde stalen plaatjes, die elk afzonderlijk verschillen in dikte. Ze worden gebruikt voor het afstellen van contactpunten en kleppen.
Waterpas Met een waterpas kunt u meten in welke mate een vlak horizontaal of verticaal ligt. Daarnaast kan een waterpas worden gebruikt om iets af te tekenen.
Waterpomptang Deze is geschikt voor het vasthouden van stangen, pijpen etc. De bek is in grootte verstelbaar, zodat stangen van verschillende diktes omvat kunnen worden. Lees ook: waterontharders
Waterstofzuiger Een stofzuiger die geschikt is voor de zwaardere klussen en om vocht, fijnstof en bijvoorbeeld fijnstof mee op te zuigen. Ook wel multizuiger, alleszuiger, nat- en droogzuiger genoemd.
Werkbank Een goede plek om op te werken, veelal een houten / dikke werkbank /  installatie met een stalen achtergrond.
Werkstukklem Om veilig te kunnen boren heb je een werkstukklem of boorklem nodig. Het werkstuk waar je een gat in wilt boren wordt stevig in de klem vastgezet.
Zijkniptang Wordt gebruikt voor het knippen van draad wanneer me er met een gewone tang niet goed bij kan. Voor het afknippen van elektriciteitsdraden moeten de handvaten geïsoleerd zijn.

Mis je nog gereedschap? Gooi het in de reacties en wij gaan op zoek naar de beste omschrijving.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen