Badkamer Spotjes & Badkamerlamp Aansluiten

Aan badkamerverlichting zijn strenge eisen gesteld. Dat heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid in de badkamer en spattend water. De badkamer is opgedeeld in 3-zones die van invloed zijn op de keuze van uw verlichting (zie afbeelding).

Op de productverpakking van badkamerverlichting (lampen/spotjes) staat aangegeven welke beschermingswaarde deze heeft. De beschermingswaarde van de badkamerverlichting wordt aangegeven met een IP-waarde of een klasse. Onderstaand een overzicht per zone;

  • Zone 1; Klasse 3, minimum IP45 (bad/douche)
  • Zone 2; Klasse 2, minimum IP44 (wastafel)
  • Zone 3; Klasse 1, minimum IP21 (toilet)

Op de verpakking van de badkamerverlichting ziet u dus of de lamp die u heeft gekozen kan in een bepaalde zone. Een lamp die geschikt is voor zone 1, kan ook in zone 3 worden geplaatst. Daarentegen kan een lamp voor zone 3, niet in zone 1 worden geplaatst. Deze lamp is hiervoor dan niet genoeg beschermd. Let hier op en voorkom daarmee ongelukken.

Badkamerspotjes kopen

Eigenlijk heb je ook hier maar één site nodig.. Het assortiment van Bol.com is namelijk op het gebied van spotjes is de laatste jaren enorm gegroeid.

Badkamerverlichting plaatsen plafond met spotjes

Als u de badkamer wilt verlichten met inbouwspots, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. U zult allereerst een verlaagd plafond moeten maken, waar de badkamerverlichting in wordt geplaatst. De ruimte tussen het verlaagde en het originele plafond, moet een minimale afstand van 10 cm hebben. Dat is noodzakelijk, omdat inbouwspots (uitgaande van halogeen verlichting) erg warm kunnen worden. De warmte die de spots afgeven, moeten de spotjes kwijt kunnen. Houdt u hier geen rekening mee, dan is de kans op brandgevaar groot. Dit kan per leverancier verschillen, dus lees altijd de installatievoorschriften voordat u tot aankoop overgaat van de badkamerverlichting. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor inbouwspots die werken op 12volt, omdat dit veiliger is. Tot slot nooit de inbouwspots met welk materiaal dan ook afdichten, in verband met brandgevaar.

Op de vraag: Waar spotjes plaatsen badkamer? Is het antwoord dus ‘hangend onder het plafond’ verspreid over het dak, niet te dichtbij de douche.

Boodschappenlijst badkamer inbouwspots:

  1. Dimmer voor halogeenverlichting
  2. Inbouwset spotjes (transformator, aansluitsnoer, spotjes, inbouwarmatuur)
  3. Stopcontact opbouw
  4. Kroonsteentje
  5. Elektriciteitsnoer (3×0,75mm2)

Hieronder staat in de tekening weergegeven hoe u te werk gaat:
inbouwspots plaatsen

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen