Douchegoot Plaatsen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een douchegoot kunt plaatsen in de badkamer, ook wel drain genaamd. Tegenwoordig willen veel mensen thuis geen douchebak meer, maar een inloopdouche . Om het water bij een inloopdouche af te voeren, wordt er gebruikt gemaakt van een douchegoot/drain. Ook moet er gebruik worden gemaakt van een afschot in de Douchevloer / Inloopdouche om het water weg te laten lopen. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe het plaatsen van een douchegoot in zijn werk gaat en waar u op moet letten bij een douchegoot plaatsen.

Instructievideo drain plaatsen

De plaats van de douchegoot

Bepaal de plaats waar de douchegoot komt te zitten. Meestal wordt er voor gekozen de douchegoot bij de ingang van de douche te plaatsen, waardoor het water niet uit de douche verder de badkamer in kan stromen. Het kan ook aan de achterzijde van de douche komen tegen de wand, maar zorg er wel voor dat u de juiste douchegoot heeft. De douchegoot bij de ingang van de douche is een andere uitvoering als bij de wand van de douche.

Stappenplan douchegoot plaatsen

Bij de douchegoot zit een handleiding bijgevoegd die u dient te volgen. Het plaatsen van de douchegoot is lastiger als u de uitsparing in de vloer dient te hakken. Sluit de douchegoot aan op een 50mm afvoerbuis. In de meeste gevallen hoeft u deze niet te lijmen en wordt het in elkaar geschoven met behulp van rubberen ringen. Leg vervolgens de aardedraad aan van de douchegoot naar het aardeverdeelblok in de meterkast.

Zorg ervoor dat de douchegoot/drain waterpas staat en bevestig deze zoals staat vermeld in de bijgeleverde handleiding. De bovenzijde van de douchegoot dient 1 á 2 mm lager te liggen dan de daadwerkelijke vloer. Tevens worden er vaak matten en kit bijgeleverd om alles waterdicht te krijgen. Het waterdicht krijgen van de douchegoot is belangrijk omdat deze omgeving altijd vochtig zal zijn. Na het maken van de ruimte voor of het plaatsen van de douchegoot kunt u de vloer storten of verder afwerken.

Afschot Douchevloer / Inloopdouche

Schematische weergave douche afschot

Schematische weergave douche afschot

Als u de vloer moet gaan storten, zorg dan wel voor voldoende afschot van de vloer, zodat het water naar de douchegoot loopt. Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.

Tot slot kunt u de vloer in de douche gaan betegelen. Rondom de douchegoot dient u een opening aan te houden van circa 2-3mm die u als laatste dicht kit, nadat de vloer is betegeld en gevoegd.

Let op: er zijn vele verschillende varianten douchegoten in de winkels verkrijgbaar met allemaal hun eigen handleiding. Volg altijd de handleiding en de voorgeschreven materialen die door de fabrikant worden geadviseerd.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen