Badkamer Ontwerpen & Afmetingen

badkamerontwerp1

Zelf een badkamer tekenen is niet heel lastig

De badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Maar hoe kunt u deze ruimte het beste inrichten? Op het internet zijn veel verschillende sites waar u door middel van een online programma zelf uw badkamer kunt ontwerpen. Eigenlijk is het eenvoudiger om zelf alles uit te tekenen op ruitjes papier. Bij badkamer ontwerpen is het wel belangrijk dat u een schaalverdeling maakt, zodat u exact weet wat de afmetingen zijn en hoeveel ruimte u overhoudt.

De minimale afmetingen van een badkamer volgens het bouwbesluit:

 • De vloeroppervlak van een verplichte badruimte moet minimaal 1,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter.
 • Is de badruimte samengevoegd met de toiletruimte, dan moet de vloeroppervlakte minimaal 2,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter.
 • De vloeroppervlakte van een verplicht integrale toegankelijke badruimte moet minimaal 2,2 x 2,2 m2 bedragen en de hoogte minimaal 2,3 meter.

Afmetingen zaken bij badkamer indelen / tekenen

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij het intekenen van uw badkamer. Dat zijn:

 1. Toilet, 50 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm aan weerskanten, voor het intekenen van een toilet in een ontwerp moet u minimaal een lengte van 1.2m pakken en een breedte van 90 centimeter, dan heeft u de tekening inclusief toilet, (volgens het bouwbesluit is dat de minimale ruimte van een toilet)
 2. Bidet, 60 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm aan weerskanten.
 3. Wastafel, 55 cm ruimte aan de voorkant en 15 cm aan weerskanten.
 4. Douche, 70 cm ruimte aan de voorkant.
 5. Bad, 70 cm ruimte aan de voorkant.

Met bovenstaande maatgevingen ben u verzekerd van voldoende bewegingsruimte in de badkamer.

U kunt nu beginnen met bepalen welke faciliteiten in de badkamer gewenst zijn. Aan de hand van uw wensenlijst gaat u de indeling bepalen. Let er tijdens de ontwerpfase van de badkamer goed op dat de eerder genoemde maten gehanteerd worden, zodat u voldoende bewegingsvrijheid houdt in de badkamer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een keuze moet maken tussen een bad of een douche, in verband met de beschikbare ruimte. Door alles te meten en in te tekenen, komt u er achter wat realistisch is en welke wensen onmogelijk zijn. Kiest u voor een douche, beslis dan ook wat voor een douche u wilt. U heeft de keuze uit een inloopdouche of een douchebak. Bij een inloopdouche is het toepassen van een drain mooi en simpel. Houdt dan rekening met het plaatsen hiervan en zorg voor een uitsparing in de vloer.

Bij de badkamer ontwerpen, is het belangrijk om te bekijken waar de waterleidingen en afvoeren zitten. U krijgt dan meteen inzichtelijk welke werkzaamheden, qua leidingwerk, erbij komen kijken om de badkamer te realiseren. In deze fase kunt u ook de keuze maken om vloerverwarming te installeren.

Tips bij badkamer ontwerpen

 • Zorg voor voldoende ventilatie.
 • Bepaal waar stopcontacten moeten komen. Het is handig om een stopcontact in de buurt van de wastafel te hebben, in verband met een scheerapparaat of haarföhn. Dit stopcontact moet altijd geaard zijn. Voor elektra de badkamer gelden op dit gebied strenge eisen vanwege de hoge luchtvochtigheid en spannend water.
 • Maak een verlichtingsplan voor de badkamer. Komen er inbouwspotjes? Wilt u een spiegel met verlichting? Neem dit allemaal mee in de tekening, zodat u weet waar stroomvoorzieningen moeten komen.
 • Wilt u een (design)radiator? Zo ja, waar?

U heeft nu de indeling van uw badkamer bepaald en weet hoe het leidingwerk (watertoevoer/ waterafvoer) moet lopen. U kunt inkopen gaan doen en het klussen kan beginnen.

In de overige paragrafen binnen dit hoofdstuk vindt u alle benodigde informatie over het maken van keuzes met betrekking tot het aanschaffen en installeren van de diverse onderdelen van de badkamer.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen