Ventilatie Badkamer Berekenen

Een standaard badkamer ventilator

Een standaard badkamer ventilator

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf het vermogen/capaciteit van een ventilator kunt berekenen. Bij de capaciteit ventilator berekenen voor de badkamer of toilet is het van belang dat de ventilator voldoende capaciteit heeft om geuren, condens en vocht af te zuigen. Maar hoe kunt u zelf het vermogen of de capaciteit van een badkamerventilator of toiletventilator berekenen. Hieronder staat beschreven hoe u zelf de capaciteit eenvoudig en snel kunt berekenen.

De minimum vereisten volgens het bouwbesluit van de ventilatie van de badkamer zijn als volgt:

  • De luchtverversing capaciteit in de badruimte moet minimaal 14 dm/s bedragen en moet rechtstreeks naar buiten worden afgezogen. De toevoer mag voor 100% plaats vinden via een overstroomvoorziening (spleet onder de deur).

Capaciteit ventilator berekenen van het toilet

De toilet is vaak een kleine ruimte waar geuren afgevoerd dienen te worden. Meestal is een kleine toiletventilator al voldoende, maar om er zeker van te zijn dat de capaciteit voldoende is, hieronder de berekening;

Formule; hoogte x breedte x lengte x 5 = capaciteit voor de toiletventilator. De 5 staat ervoor dat de ruimte 5 keer in het uur wordt afgezogen. Stel u heeft een toilet ruimte van 2,5 meter hoog, 1 meter breed en 2 meter lang. Dan is de formule; 2,5 x 1 x 2 x 5 = 25 m3/h capaciteit van de toiletventilator

De juiste inbouwventilator kopen

Als de berekening compleet is kun je de keuze maken voor de badkamerventilatie. Kies je voor design, kracht of stilte? Zie onze opties beneden.

Plieger Ventilator (normaal) Plieger Design Ventilator Soler & Palau Silent  Plieger Ventilator (krachtig)
plieger3 plieger silent design soler paul badkamerventilator plieger3
Kleur: Wit Kleur: Wit Kleur: Wit Kleur: Wit
98 m³ x ø 100 mm 90 m³ x ø 100 mm 100chz   185 m³ x ø 125 mm –
Zeer veel verkocht / Standaard
Onze #1 Keuze
Niet superstil, Uniek design Zeer Stil & Strak Design
Onze Stille Keuze
Krachtiger Exemplaar
Onze Krachtige Keuze
Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen)

Ventilatie Badkamer Berekenen

Bij een inbouw badkamerventilator heeft u niet alleen met geur te maken, maar nog belangrijker met condens en vocht dat vrij komt bij het douchen of het gebruik van het bad. Hierbij is het van belang dat u voldoende afzuig capaciteit heeft, om vocht problemen te voorkomen. Stel dat de badkamerventilator te weinig afzuig vermogen heeft, is de kans op schimmels en vochtplekken aanwezig. U kunt ook beter over capaciteit hebben als een tekort aan capaciteit van de badkamerventilator.

  • Wilt u zelf ook een bad plaatsen in uw badkamer of een douche? Dan hebben wij hier ook klusgidsen voor geschreven: Douche Plaatsen & Ligbad Plaatsen

De formule voor het berekenen van de capaciteit van de badkamerventilator luidt;
Hoogte x breedte x lengte x 10 = capaciteit voor de badkamerventilator. Stel u heeft een badkamer van 2,5 meter hoog, 2 meter breed en 4 meter lang.
Dan is de formule; 2,5 x 2 x 4 x 10 = 200 m3/h capaciteit van de badkamerventilator

Let op; hoe zwaarder de ventilator wordt, des te groter is de diameter die u dient te gebruiken om de lucht af te voeren. Zo heeft een standaard toiletventilator een diameter van 100mm, maar bij een badkamerventilator kan dit 125mm of 150mm zijn. Hiermee dient u rekening te houden bij de verbouwing van uw badkamer.

Daarnaast dient u rekening te houden met de aanvoer van voldoende lucht, om te voorkomen dat de ruimte niet vacuüm wordt gezogen. Zo kunt u een ventilatierooster in de deur aanbrengen of zorgen dat er 1cm onder de deur vrij is voor de aanvoer van frisse lucht.

Tot slot kunt u kiezen voor een badkamerventilator met een ingebouwde hygrostaat. De badkamerventilator gaat aan, zodra er een bepaalde vochtigheid wordt gemeten en gaat pas uit als de luchtvochtigheid onder een instelbaar punt is gekomen. Hiermee is de kans op vocht problemen en schimmelplekken zeer klein.

Lees ook meer over het installeren van de badkamer ventilator en het schoonmaken van de ventilator.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen