Bad Plaatsen of Vervangen

bad plaatsenIn deze kluswijzer behandelen wij het plaatsen of vervangen van een Bad. We behandelen de vraag: “Waar kunt u het beste een nieuw bad aanschaffen en welke soorten zijn er?” Vervolgens gaan we in op het plaatsen zelf op de redelijk traditionele manier. Waarom Traditioneel? Omdat bij de huidige moderne baden dit soort  badpanelen vaak worden bijgeleverd.

Een nieuw bad kopen 

Een bad zoek je uit op basis van het aantal beschikbare vierkante meters en natuurlijk op het uiterlijk. Denk daarbij ook aan de verkoopwaarde van uw huis. U kunt dat blauwe neon-licht in het bubbelbad wel mooi vinden maar 90% van Nederland vindt het waarschijnlijk iets minder mooi. Standaard baden & vrijstaande baden zijn dan simpelweg een goede keuze.

De verschillende baden die te koop zijn:

  • Een standaard bad (prijzen lopen alsnog ver uitéén van 130 Euro tot wel 4000 Euro. De dure opties snappen we soms niet zo goed. Deze gaan echt niet veel langer mee en zijn de meerprijs op alle vlakken eigenlijk niet waard.)
  • Vrijstaande baden (zeer mooi in iets grotere badkamers)
  • Hoekbaden (Als dit goed uitkomt in uw badkamer is dit een aanrader)
  • Whirlpool – kopen / Bubbelbaden ( let op: deze gaan na vele jaren slijten en dan heeft u kleine onderdelen nodig. Als u hiervoor gaat kies dan alsnog voor een beetje een standaard uitvoering en doe niet te gek. (Lampjes gaan kapot / buisjes slibben dicht / die kleine gaatjes kunnen eraf slijten / los laten. Een standaard bad slijt ook, maar daar zijn de oneffenheden vele malen minder zichtbaar).

Wat opvallendere opties, die veelal gekozen worden door ruimtegebrek (Of  juist teveel ruimte in het geval van het Duobad).

Stappenplan bad plaatsen

Allereerst bekijkt u of u al het materiaal in huis heeft om de badkuip te plaatsen. Hieronder de lijst met benodigdheden om het bad te plaatsen;

  • Bad of Badkuip
  • Onderstel bad (badpoten)
  • Sifon (waterafvoer)
  • Schimmelvrije sanitairkit
  • Tegelluik
  • Houten balken (50x75cm)
  • Celbeton blokken (5cm dik), multiplex (18mm dik) of groene gipsplaten (waterbestendig) voor ombouw
  • Isolatiemateriaal (glaswol)

Schroef als eerste het bad onderstel/de badpoten vast aan het bad. Hierna gaat u het bad waterpas zetten door middel van de stelpoten die op het onderstel van het bad zitten. Wanneer het bad waterpas op de vloer staat, tekent u een lijn langs de onderzijde van het bad af. Verwijder het bad en plaats balken teken de muur, waarop het bad komt te rusten. De balken monteert u met spijkerpluggen in de muur. Hiervoor dient u eerst gaten in de muur en balk te boren. Als u de latten heeft geplaatst, controleert u voor de zekerheid of alles nog waterpas is en zit u het ligbad op zijn plaats.

Vervolgens sluit u de badsifon aan op de waterafvoer. Hierna kunt u de badkuip vol laten lopen, om te kijken of alles waterdicht is. Daarnaast kunt u meteen met de waterpas controleren of het bad recht blijft staan als er water in zit.

Als alles in orde is, tekent u de buitenzijde van het bad af en verwijdert u het bad. Nu gaat u de ombouwing van het ligbad maken. Dit kunt u doen met gipsblokken, multiplex of groene gipsplaten.

Ombouw met celbeton blokken

Wanneer u gipsblokken gaat gebruiken, heeft u blokken nodig met een dikte van 5cm. Tevens heeft u blokkenlijm nodig om de blokken aan elkaar te lijmen. U lijmt de gipsblokken op dezelfde hoogte als de balken die op de muur zitten waar het bad op rust. Daarnaast is het zeer aan te raden om een tegelluik in de bad ombouw te maken, zodat u bij problemen aan de afvoer er altijd bij kunt komen. Is het tegelluik en de bad ombouw met gipsbetonblokken klaar, dan plaats u de badkuip in de ombouw en sluit het bad aan op de waterafvoer. Als u een plaatstalen bad heeft, bevestigd u de aarde draad aan het bad. Vergeet niet het bad te isoleren. Verderop in dit hoofdstuk staan de voordelen beschreven van bad isolatie. Betegel de ombouw (voorstrijk middel gebruiken!) en kit het bad af met schimmelvrije sanitairkit.

Ombouw met multiplex of groene gipsplaten

Wanneer u de bad ombouw maakt met multiplex of met groene gipsplaten, gaat u in beide geval hetzelfde te werk. Met balken van 50x75cm maakt u een geraamte om het bad tot op dezelfde hoogte als de balken die tegen de muur zitten, zoals eerder is besproken bij werkwijze. Hierna kan de plaat multiplex van 18mm dik of de groene vochtbestendige gipsplaten tegen de bad ombouw gemonteerd worden. Vergeet niet het tegelluik te plaatsen in de bad ombouw, zodat u altijd bij de badafvoer kunt. Plaats de badkuip in de ombouw met de isolatie (zie volgende alinea) en sluit via het tegelluik de badsifon aan op de waterafvoer. Bij een plaatstalen bad de aarde draad aansluiten. Hierna kunt u de platen voorbehandelen met voorstrijk, waarna de badombouw betegeld kan worden. Tot slot de randen afkitten met schimmelvrije sanitairkit.

Een badwand plaatsen

Wanneer u in het bad ook doucht, dan is het gebruik van een badwand ideaal. De badwand zorgt ervoor dat het spattende water niet in de badkamer komt. U plaatst het profiel van de badwand waterpas tegen de muur. Hierna schuift u de badwand in het profiel en met behulp van de bijgeleverde schroeven zet u alles vast. Tot slot kit u het profiel aan de buitenkant af, zodat het water altijd de badkuip in kan lopen. U kunt ook kiezen voor de goedkopere optie van een gordijn, maar een nadeel hiervan is dat wordt op den duur erg smerig aan de onderkant.

Acrylbaden vs baden van plaatstaal

Baden zijn er in vele uitvoeringen. Zo kunt u kiezen tussen een bad dat is gemaakt van acryl of van plaatstaal. Het grote voordeel van acrylbaden is, dat ze eenvoudig zijn schoon te maken, niet kunnen gaan roesten, warmte beter vasthouden en het bad hoeft niet geaard te worden. Een nadeel is dat in acrylbaden snel krassen kunnen ontstaan. Het voordeel van een bad dat is gemaakt van plaatstaal, is dat de baden goedkoper zijn in aanschaf en tegen een stootje kunnen. Het nadeel van een plaatstalen bad is dat het bad geaard dient te worden, zwaarder is dan een acrylbad, kan roesten en de warmte minder goed vasthoudt.

Daarnaast zijn er verschillende uitvoeringen qua vorm. Zo is er een zitbad, ligbad, whirlpool, vrijstaand bad, mindervalide bad, etc. Aan de hand van de ruimte waar de badkuip in de badkamer wordt geplaatst, kunt u zelf bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Tip: Tegenwoordig zijn kunststof ombouwingen ook mogelijk en deze zijn makkelijker om te installeren.

Badkraan

Wilt u meer informatie over een badkraan en hoe u die moet monteren, klik dan op ons artikel: Kraan monteren.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen