Zinken regenpijp plaatsen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een zinken regenpijp kunt monteren. Welke diameter zinken regenpijp heeft u nodig, hoe zet u de zinken regenpijp vast en moet een zinken regenpijp gesoldeerd worden. Dit en meer staat hieronder beschreven.
Welke diameter zinken regenpijp

Zinken regenpijpen zijn er in verschillende maten verkrijgbaar. Afhankelijk van het oppervlakte van uw dak bepaald u de diameter van de regenpijp, ook wel hemelwaterafvoer genoemd. Zinken hemelwaterafvoer buis is verkrijgbaar in de diameters 80mm en 100mm. Voor een standaard platdak (tot circa 100m2) of hellend dak (tot circa 70m2) gebruikt u een zinken hemelwaterafvoer buis met de diameter 80mm. Wanneer het oppervlakte groter is, dan wordt meestal 100mm zinken regenpijp geadviseerd. De regenpijp dient namelijk voldoende capaciteit te hebben om het regenwater te kunnen afvoeren.

Het vastzetten van de zinken regenpijp

De zinken regenpijp zet u vast met beugels. Het mooiste is om hiervoor ook zinken beugels te gebruiken. Zinken beugels zijn vaak in 2 maten verkrijgbaar; 80 / 83mm of 100 / 103mm. Wanneer de beugel 80 of 100mm is, wordt de beugel direct op de zinken buis gemonteerd. Wanneer u gebruik maakt over een wrong of overschuifwrong, dient u de beugel te gebruiken die een diameter heeft van 83 of 103mm, afhankelijk van de maat regenpijp. De wrong / overschuifwrong beschermt de zinken regenpijp voor beschadigingen bij het bevestigen. Daarnaast geeft het gebruik van een overschuifwrong een mooi eind resultaat, maar dat is smaak gevoelig.

De eerste beugel wordt geplaatst circa 1 meter onder de dakgoot. De overige beugels komen op een afstand van 150cm van elkaar geplaatst. De meeste beugels zijn uitgevoerd met een pen (inslagpen). U boort een gat in de muur die overeenkomt met de diameter van de pen die aan de beugel vastzit. Vervolgens plaats u een plug in het geboorde gat en slaat tot slot de pen erin.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van beugels met daaraan een moer. Hiervoor gebruikt u houtdraadpen om de beugel aan de muur vast te zetten. Bij de aanschaf van dit type beugel moet u niet vergeten de houtdraadpen erbij aan te schaffen.

Plaats vervolgens de regenpijp, maar zorg er wel voor dat deze niet strak tegen de gootuitloop of stadsuitloop zit. Zink werkt namelijk en hierdoor heeft het de ruimte om uit te zetten en te krimpen.

Solderen van een zinken regenpijp

Een zinken regenpijp wordt in de regel niet gesoldeerd. Ook de bochten soldeert u niet en kunnen zo in elkaar worden geschoven en in de regenpijp worden aangebracht. De regenpijp met de bochten blijft in elkaar zitten doordat u de regenpijp vast zet aan de muur.

Zinken regenpijp aansluiten op het riool

Stop altijd met het zink werk voordat het de grond in gaat. Onderaan de regenpijp gaat u verder op pvc buis of loro buis. Zinken buis is hiervoor niet bestendig en zal binnen 5 jaar weg rotten. Dat is natuurlijk zonde en u kunt op korte termijn de zinken regenpijp gaan vervangen.